Krupnik grzybowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krupnik grzybowy

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

3 sztuki

3 łyżki

0.2 szklanki

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, zalej w garnku 1,5 litra zimnej wody. Dodaj pokruszone grzyby. Gotuj 30 minut a potem wywar przecedź - wyjmij skrzydełka i obierz mięso od kości, mięso zachowaj. Grzybki dodaj z powrotem do wywaru.

Krok 2

Do wywaru wrzuć także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wypłukaną kaszę, dorzuć kostkę rosołową, gotuj 10 minut.

Krok 3

Na patelni roztop masło, podsmaż na nim włoszczyznę, przełóż do zupy i gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie, ew. uzupełnij zupę wodą gdyby była zbyt gęsta. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krupnik grzybowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej