Terrina rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Terrina rybna

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 dekagram

30 dekagramów

15 mililitrów

200 mililitrów

20 dekagramów

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z obu ryb dokładnie oczyść, umyj i osusz. Każdy z nich zmiksuj na gładką masę dodając po 2 jajka, jedno białko i połowę kremówki, dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

W rondelku roztop 2 łyżki masła*, dodaj 2 łyżki wody i dodaj szpinak - podgrzewaj ok. 5 minut ciągle mieszając, odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Masę z dorsza podziel na 2 części. Do jednej dodaj posiekany szpinak i zieleninę, wymieszaj starannie.

Krok 4

Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj ją pozostałym masłem. Na spód wylej masę łososiową, następnie masę ze szpinakiem i na końcu masę z dorsza.

Krok 5

Całość przykryj folią i piecz w kąpieli wodnej w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Krok 6

Gdy ostygnie chłodź w lodówce przez 3 godziny.

Krok 7

Śmietanę, wino, 2 łyżki szczypiorku oraz sok z cytryny wymieszaj i podgrzej. Sos podawaj do rybnej terriny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej