Składniki
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
4 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 dekagram
30 dekagramów
15 mililitrów
200 mililitrów
20 dekagramów
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z obu ryb dokładnie oczyść, umyj i osusz. Każdy z nich zmiksuj na gładką masę dodając po 2 jajka, jedno białko i połowę kremówki, dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
W rondelku roztop 2 łyżki masła*, dodaj 2 łyżki wody i dodaj szpinak - podgrzewaj ok. 5 minut ciągle mieszając, odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Masę z dorsza podziel na 2 części. Do jednej dodaj posiekany szpinak i zieleninę, wymieszaj starannie.
Krok 4
Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj ją pozostałym masłem. Na spód wylej masę łososiową, następnie masę ze szpinakiem i na końcu masę z dorsza.
Krok 5
Całość przykryj folią i piecz w kąpieli wodnej w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Krok 6
Gdy ostygnie chłodź w lodówce przez 3 godziny.
Krok 7
Śmietanę, wino, 2 łyżki szczypiorku oraz sok z cytryny wymieszaj i podgrzej. Sos podawaj do rybnej terriny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej