Zrazy z dzika po chłopsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 gramów

10 gramów

10 gramów

20 gramów

7 gramów

5 gramów

5 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 ziarna

5 gramów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jarzyny umyj, oczyść, opłucz, pokrój w cienkie plasterki, dobrze wygnieć razem z olejem, z miażdżonymi w moździerzu przyprawami, cukrem.

Krok 2

Mięso umyj, osącz z wody, wytrzyjœściereczką, natrzyj rozdrobnionymi jarzynami, włóż do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłóż pozostałymi z nacierania jarzynami, przykryj pokrywką i wstaw do chłodzonego miejsca na 2 dni.

Krok 3

Po wyjęciu mięso szybko opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Z mięsa usuń kości, pokrój na grube plastry i rozbij na płaskie zrazy, posyp je solą, oprósz mąką wymieszaną z pieprzem i obsmaż na tłuszczu, zarumień z obu stron. Zrazy przełóż do rondla.

Krok 4

Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się zrazy, podsmaż obrane i pokrojone w grubą kostkę jarzyny, całość przełóż do zrazów. Do rondla włóż również słoninę pokrojoną w kostkę, zmiażdżone przyprawy i podlej wodą. Potrawę duś pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, chwilę podduś.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej