Zrazy z dzika po chłopsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy z dzika po chłopsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

10 gramów

10 gramów

20 gramów

7 gramów

5 gramów

5 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 ziarna

2 ziarna

5 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jarzyny umyj, oczyść, opłucz, pokrój w cienkie plasterki, dobrze wygnieć razem z olejem, z miażdżonymi w moździerzu przyprawami, cukrem.

Krok 2

Mięso umyj, osącz z wody, wytrzyjœściereczką, natrzyj rozdrobnionymi jarzynami, włóż do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłóż pozostałymi z nacierania jarzynami, przykryj pokrywką i wstaw do chłodzonego miejsca na 2 dni.

Krok 3

Po wyjęciu mięso szybko opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Z mięsa usuń kości, pokrój na grube plastry i rozbij na płaskie zrazy, posyp je solą, oprósz mąką wymieszaną z pieprzem i obsmaż na tłuszczu, zarumień z obu stron. Zrazy przełóż do rondla.

Krok 4

Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się zrazy, podsmaż obrane i pokrojone w grubą kostkę jarzyny, całość przełóż do zrazów. Do rondla włóż również słoninę pokrojoną w kostkę, zmiażdżone przyprawy i podlej wodą. Potrawę duś pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, chwilę podduś.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Ciasto Stefanka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy z dzika po chłopskuZrazy z dzika po chłopsku

Dziczyzna to wciąż mało popularne mięso w naszym kraju. Najczęściej spotykane jest w formie kiełbas lub pasztetów. Z czego wynika ten fakt? Przede wszystkim z trudnej dostępności mięsa, a także braku wiedzy na temat jego przygotowywania. Czas to zmienić! Wypróbujcie nasze zrazy z dzika, a przekonacie się, że dziczyzna jest doskonałą propozycją na wykwintną potrawę, którą bez trudu przygotujecie w domowej kuchni. Nie zapomnijcie o jałowcu, który jest nieodłącznym składnikiem dań z dzika.

Dla kogo?

Zrazy z dzika zawijane posmakują miłośnikom dziczyzny oraz aromatycznych, warzywnych sosów.

Na jaką okazję?

Zrazy z dziczyzny to potrawa wykwintna, przygotowujcie je więc tylko na wyjątkowe okazje. Doskonale sprawdzą się podczas uroczystego, świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że?

Udomowioną formą dzika jest świnia. Przypuszcza się, że udomowienie nastąpiło około 11 tysięcy lat temu w Chinach i na Bliskim Wschodzie. W Polsce dziki występują nie tylko w lasach, ale można je spotkać również w hodowlach, których ilość i sposób chowu zwierząt regulują przepisy.

Dla urozmaicenia:

Zrazy zaserwujcie z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.