Zrazy z dzika po chłopsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy z dzika po chłopsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

10 gramów

10 gramów

20 gramów

7 gramów

5 gramów

5 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 ziarna

2 ziarna

5 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jarzyny umyj, oczyść, opłucz, pokrój w cienkie plasterki, dobrze wygnieć razem z olejem, z miażdżonymi w moździerzu przyprawami, cukrem.

Krok 2

Mięso umyj, osącz z wody, wytrzyjœściereczką, natrzyj rozdrobnionymi jarzynami, włóż do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłóż pozostałymi z nacierania jarzynami, przykryj pokrywką i wstaw do chłodzonego miejsca na 2 dni.

Krok 3

Po wyjęciu mięso szybko opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Z mięsa usuń kości, pokrój na grube plastry i rozbij na płaskie zrazy, posyp je solą, oprósz mąką wymieszaną z pieprzem i obsmaż na tłuszczu, zarumień z obu stron. Zrazy przełóż do rondla.

Krok 4

Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się zrazy, podsmaż obrane i pokrojone w grubą kostkę jarzyny, całość przełóż do zrazów. Do rondla włóż również słoninę pokrojoną w kostkę, zmiażdżone przyprawy i podlej wodą. Potrawę duś pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, chwilę podduś.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy z dzika po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy z dzika po chłopskuZrazy z dzika po chłopsku

Dziczyzna to wciąż mało popularne mięso w naszym kraju. Najczęściej spotykane jest w formie kiełbas lub pasztetów. Z czego wynika ten fakt? Przede wszystkim z trudnej dostępności mięsa, a także braku wiedzy na temat jego przygotowywania. Czas to zmienić! Wypróbujcie nasze zrazy z dzika, a przekonacie się, że dziczyzna jest doskonałą propozycją na wykwintną potrawę, którą bez trudu przygotujecie w domowej kuchni. Nie zapomnijcie o jałowcu, który jest nieodłącznym składnikiem dań z dzika.

Dla kogo?

Zrazy z dzika zawijane posmakują miłośnikom dziczyzny oraz aromatycznych, warzywnych sosów.

Na jaką okazję?

Zrazy z dziczyzny to potrawa wykwintna, przygotowujcie je więc tylko na wyjątkowe okazje. Doskonale sprawdzą się podczas uroczystego, świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że?

Udomowioną formą dzika jest świnia. Przypuszcza się, że udomowienie nastąpiło około 11 tysięcy lat temu w Chinach i na Bliskim Wschodzie. W Polsce dziki występują nie tylko w lasach, ale można je spotkać również w hodowlach, których ilość i sposób chowu zwierząt regulują przepisy.

Dla urozmaicenia:

Zrazy zaserwujcie z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.