
Składniki
40 gramów
10 gramów
10 gramów
20 gramów
7 gramów
5 gramów
5 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 ziarna
2 ziarna
5 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jarzyny umyj, oczyść, opłucz, pokrój w cienkie plasterki, dobrze wygnieć razem z olejem, z miażdżonymi w moździerzu przyprawami, cukrem.
Krok 2
Mięso umyj, osącz z wody, wytrzyjœściereczką, natrzyj rozdrobnionymi jarzynami, włóż do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłóż pozostałymi z nacierania jarzynami, przykryj pokrywką i wstaw do chłodzonego miejsca na 2 dni.
Krok 3
Po wyjęciu mięso szybko opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Z mięsa usuń kości, pokrój na grube plastry i rozbij na płaskie zrazy, posyp je solą, oprósz mąką wymieszaną z pieprzem i obsmaż na tłuszczu, zarumień z obu stron. Zrazy przełóż do rondla.
Krok 4
Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się zrazy, podsmaż obrane i pokrojone w grubą kostkę jarzyny, całość przełóż do zrazów. Do rondla włóż również słoninę pokrojoną w kostkę, zmiażdżone przyprawy i podlej wodą. Potrawę duś pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 5
Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, chwilę podduś.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy z dzika po chłopsku
Dziczyzna to wciąż mało popularne mięso w naszym kraju. Najczęściej spotykane jest w formie kiełbas lub pasztetów. Z czego wynika ten fakt? Przede wszystkim z trudnej dostępności mięsa, a także braku wiedzy na temat jego przygotowywania. Czas to zmienić! Wypróbujcie nasze zrazy z dzika, a przekonacie się, że dziczyzna jest doskonałą propozycją na wykwintną potrawę, którą bez trudu przygotujecie w domowej kuchni. Nie zapomnijcie o jałowcu, który jest nieodłącznym składnikiem dań z dzika.
Dla kogo?
Zrazy z dzika zawijane posmakują miłośnikom dziczyzny oraz aromatycznych, warzywnych sosów.
Na jaką okazję?
Zrazy z dziczyzny to potrawa wykwintna, przygotowujcie je więc tylko na wyjątkowe okazje. Doskonale sprawdzą się podczas uroczystego, świątecznego obiadu.
Czy wiesz, że?
Udomowioną formą dzika jest świnia. Przypuszcza się, że udomowienie nastąpiło około 11 tysięcy lat temu w Chinach i na Bliskim Wschodzie. W Polsce dziki występują nie tylko w lasach, ale można je spotkać również w hodowlach, których ilość i sposób chowu zwierząt regulują przepisy.
Dla urozmaicenia:
Zrazy zaserwujcie z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.






























