
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
120 gramów
100 gramów
1 sztuka
300 gramów
1 pęczek
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Po chwili dodaj mięso. Smaż wszystko, mieszając, aby nie powstały grudki.

Krok 2
Fasolę oraz kukurydzę odcedź i przepłucz wodą. Dodaj do mięsa.

Krok 3
Fix wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut. Gdy potrawa zgęstnieje, odstaw ją, aby lekko ostygła.

Krok 4
Dodaj posiekaną kolendrę oraz starty ser. Wymieszaj masę mięsną.

Krok 5
Gotowy farsz nakładaj na tortille i zwijaj je w rulon jak krokiety. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Zwinięte tortille możesz również smażyć na grillu po 3-4 minuty z każdej strony.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chili con carne zapiekane z tortillą
Choć Polskę i Meksyk dzielą tysiące kilometrów, słynne jednogarnkowe danie z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą, pochodzące z odległych stron świata, jest nad Wisłą uwielbiane. A gdyby tak tym razem podać chili con carne w tortilli, a nie w głębokim talerzu? Stworzysz w ten sposób apetyczne wrapy, które zamienią się w doskonałe danie obiadowe. Nie musisz nawet gotować ryżu dla uzupełnienia posiłku, ponieważ chili con carne i tortilla będą stanowić kompletny, a przy tym pyszny duet!
Dla kogo?
Tortilla z chili con carne to wspaniała propozycja dla wszystkich wielbicieli naleśników, którzy chcieliby spróbować czegoś trochę innego niż klasyczne mączne danie, dobrze znane w lokalnych kulinariach. Dziś w sprężystą tortillę zawiniesz chili con carne z czerwoną fasolą i kukurydzą.
Na jaką okazję?
Zazwyczaj duży garnek chili z warzywami i mięsem przygotowujesz w ramach gorącego poczęstunku podczas przyjęć? Przy najbliższej imprezie postaw na chili con carne zapiekane w tortilli, które pozytywnie zaskoczy gości, więc tę biesiadę zapamiętają na długo!
Czy wiesz, że?
Jeśli nie czujesz się na siłach, by samodzielnie przyrządzić placek, skorzystaj z gotowej tortilli. Każdą sztukę wystarczy na kilka sekund ułożyć na rozgrzanej patelni i już nadaje się do jedzenia. By przygotować chili con carne w tortilli nie trzeba jej nawet zapiekać, choć nie ukrywamy, że w takim wariancie smakuje jeszcze lepiej!
Dla urozmaicenia:
Chili con carne z tortillą to świetny wstęp do imprezy w klimacie meksykańskim. Chrupiącą tortillę możesz wykorzystać również do zrobienia tacos lub nachos, które obowiązkowo należy serwować z dipem guacamole.


































