Chili con carne w tortilli - przepis: zapiekane burrito | Przepisy.pl pixel

Chili con carne zapiekane z tortillą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

heart
778 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

449 osób wydrukowało

Pobierz pdf

757 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

120 gramów

100 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 pęczek

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Po chwili dodaj mięso. Smaż wszystko, mieszając, aby nie powstały grudki.

 Chili con carne zapiekane z tortillą  - Krok 1

Krok 2

Fasolę oraz kukurydzę odcedź i przepłucz wodą. Dodaj do mięsa.

 Chili con carne zapiekane z tortillą  - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut. Gdy potrawa zgęstnieje, odstaw ją, aby lekko ostygła.

 Chili con carne zapiekane z tortillą  - Krok 3

Krok 4

Dodaj posiekaną kolendrę oraz starty ser. Wymieszaj masę mięsną.

 Chili con carne zapiekane z tortillą  - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz nakładaj na tortille i zwijaj je w rulon jak krokiety. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Zwinięte tortille możesz również smażyć na grillu po 3-4 minuty z każdej strony.

 Chili con carne zapiekane z tortillą  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Filip Kolka

    Filip Kolka , 29.08.2018

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maria markowska

    maria markowska , 15.03.2017

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Chili con carne zapiekane z tortillą Chili con carne zapiekane z tortillą

Choć Polskę i Meksyk dzielą tysiące kilometrów, słynne jednogarnkowe danie z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą, pochodzące z odległych stron świata, jest nad Wisłą uwielbiane. A gdyby tak tym razem podać chili con carne w tortilli, a nie w głębokim talerzu? Stworzysz w ten sposób apetyczne wrapy, które zamienią się w doskonałe danie obiadowe. Nie musisz nawet gotować ryżu dla uzupełnienia posiłku, ponieważ chili con carne i tortilla będą stanowić kompletny, a przy tym pyszny duet!

Dla kogo?

Tortilla z chili con carne to wspaniała propozycja dla wszystkich wielbicieli naleśników, którzy chcieliby spróbować czegoś trochę innego niż klasyczne mączne danie, dobrze znane w lokalnych kulinariach. Dziś w sprężystą tortillę zawiniesz chili con carne z czerwoną fasolą i kukurydzą.

Na jaką okazję?

Zazwyczaj duży garnek chili z warzywami i mięsem przygotowujesz w ramach gorącego poczęstunku podczas przyjęć? Przy najbliższej imprezie postaw na chili con carne zapiekane w tortilli, które pozytywnie zaskoczy gości, więc tę biesiadę zapamiętają na długo!

Czy wiesz, że?

Jeśli nie czujesz się na siłach, by samodzielnie przyrządzić placek, skorzystaj z gotowej tortilli. Każdą sztukę wystarczy na kilka sekund ułożyć na rozgrzanej patelni i już nadaje się do jedzenia. By przygotować chili con carne w tortilli nie trzeba jej nawet zapiekać, choć nie ukrywamy, że w takim wariancie smakuje jeszcze lepiej!

Dla urozmaicenia:

Chili con carne z tortillą to świetny wstęp do imprezy w klimacie meksykańskim. Chrupiącą tortillę możesz wykorzystać również do zrobienia tacos lub nachos, które obowiązkowo należy serwować z dipem guacamole.