Chili con carne w tortilli - przepis: zapiekane burrito | Przepisy.pl pixel

Chili con carne zapiekane z tortillą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

heart
778 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

453 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

758 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

120 gramów

100 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 pęczek

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Po chwili dodaj mięso. Smaż wszystko, mieszając, aby nie powstały grudki.

 Chili con carne zapiekane z tortillą  - Krok 1

Krok 2

Fasolę oraz kukurydzę odcedź i przepłucz wodą. Dodaj do mięsa.

 Chili con carne zapiekane z tortillą  - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut. Gdy potrawa zgęstnieje, odstaw ją, aby lekko ostygła.

 Chili con carne zapiekane z tortillą  - Krok 3

Krok 4

Dodaj posiekaną kolendrę oraz starty ser. Wymieszaj masę mięsną.

 Chili con carne zapiekane z tortillą  - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz nakładaj na tortille i zwijaj je w rulon jak krokiety. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Zwinięte tortille możesz również smażyć na grillu po 3-4 minuty z każdej strony.

 Chili con carne zapiekane z tortillą  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Filip Kolka

    Filip Kolka , 29.08.2018

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maria markowska

    maria markowska , 15.03.2017

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Chili con carne zapiekane z tortillą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Chili con carne zapiekane z tortillą Chili con carne zapiekane z tortillą

Choć Polskę i Meksyk dzielą tysiące kilometrów, słynne jednogarnkowe danie z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą, pochodzące z odległych stron świata, jest nad Wisłą uwielbiane. A gdyby tak tym razem podać chili con carne w tortilli, a nie w głębokim talerzu? Stworzysz w ten sposób apetyczne wrapy, które zamienią się w doskonałe danie obiadowe. Nie musisz nawet gotować ryżu dla uzupełnienia posiłku, ponieważ chili con carne i tortilla będą stanowić kompletny, a przy tym pyszny duet!

Dla kogo?

Tortilla z chili con carne to wspaniała propozycja dla wszystkich wielbicieli naleśników, którzy chcieliby spróbować czegoś trochę innego niż klasyczne mączne danie, dobrze znane w lokalnych kulinariach. Dziś w sprężystą tortillę zawiniesz chili con carne z czerwoną fasolą i kukurydzą.

Na jaką okazję?

Zazwyczaj duży garnek chili z warzywami i mięsem przygotowujesz w ramach gorącego poczęstunku podczas przyjęć? Przy najbliższej imprezie postaw na chili con carne zapiekane w tortilli, które pozytywnie zaskoczy gości, więc tę biesiadę zapamiętają na długo!

Czy wiesz, że?

Jeśli nie czujesz się na siłach, by samodzielnie przyrządzić placek, skorzystaj z gotowej tortilli. Każdą sztukę wystarczy na kilka sekund ułożyć na rozgrzanej patelni i już nadaje się do jedzenia. By przygotować chili con carne w tortilli nie trzeba jej nawet zapiekać, choć nie ukrywamy, że w takim wariancie smakuje jeszcze lepiej!

Dla urozmaicenia:

Chili con carne z tortillą to świetny wstęp do imprezy w klimacie meksykańskim. Chrupiącą tortillę możesz wykorzystać również do zrobienia tacos lub nachos, które obowiązkowo należy serwować z dipem guacamole.