Glazurowany bekon z sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Glazurowany bekon z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

112 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, sos Tabasco i miód.

Krok 2

Boczek pokrój w grube plastry, a następnie natrzyj je przygotowaną marynatą.

Krok 3

Plastry boczku posyp sezamem, ułóż następnie na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika. Piecz przez 25-30 minut, uważając, aby się nie przypalił.

Krok 4

Upieczony boczek podawaj z chrupiącą sałatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Glazurowany bekon z sezamemGlazurowany bekon z sezamem

Glazurowany bekon z dodatkiem sezamu to oryginalne połączenie, które sprawdzi się jako apetyczny dodatek do kanapek lub przekąsek. Wyrazisty boczek kontrastuje ze słodkim sezamem – to propozycja dla wielbicieli oryginalnych połączeń smakowych. Jak  przygotować glazurowany bekon? Na początek przyrządź aromatyczną słodko-pikantną marynatę. W tym celu połącz oliwę, specjalną przyprawę oraz sos tabasco i miód. Następnie pokrój boczek w grube plastry, które natrzesz przygotowaną wcześniej mieszanką. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut – w tym czasie smaki się przenikną i mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Na koniec plastry boczku posyp obficie ziarnami białego sezamu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez kilkanaście minut, uważając, żeby się nie przypaliły. Kiedy przekąska będzie gotowa, zastanów się nad dodatkami – chrupiący boczek skomponuje się ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smak całości urozmaicisz dodatkiem zielonej sałaty oraz ulubionym sosem. Pamiętaj o tym przepisie podczas przygotowania najbliższego śniadania. Smacznego!