Glazurowany bekon z sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Glazurowany bekon z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
112 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, sos Tabasco i miód.

Krok 2

Boczek pokrój w grube plastry, a następnie natrzyj je przygotowaną marynatą.

Krok 3

Plastry boczku posyp sezamem, ułóż następnie na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika. Piecz przez 25-30 minut, uważając, aby się nie przypalił.

Krok 4

Upieczony boczek podawaj z chrupiącą sałatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Glazurowany bekon z sezamemGlazurowany bekon z sezamem

Glazurowany bekon z dodatkiem sezamu to oryginalne połączenie, które sprawdzi się jako apetyczny dodatek do kanapek lub przekąsek. Wyrazisty boczek kontrastuje ze słodkim sezamem – to propozycja dla wielbicieli oryginalnych połączeń smakowych. Jak  przygotować glazurowany bekon? Na początek przyrządź aromatyczną słodko-pikantną marynatę. W tym celu połącz oliwę, specjalną przyprawę oraz sos tabasco i miód. Następnie pokrój boczek w grube plastry, które natrzesz przygotowaną wcześniej mieszanką. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut – w tym czasie smaki się przenikną i mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Na koniec plastry boczku posyp obficie ziarnami białego sezamu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez kilkanaście minut, uważając, żeby się nie przypaliły. Kiedy przekąska będzie gotowa, zastanów się nad dodatkami – chrupiący boczek skomponuje się ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smak całości urozmaicisz dodatkiem zielonej sałaty oraz ulubionym sosem. Pamiętaj o tym przepisie podczas przygotowania najbliższego śniadania. Smacznego!