Glazurowany bekon z sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Glazurowany bekon z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, sos Tabasco i miód.

Krok 2

Boczek pokrój w grube plastry, a następnie natrzyj je przygotowaną marynatą.

Krok 3

Plastry boczku posyp sezamem, ułóż następnie na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika. Piecz przez 25-30 minut, uważając, aby się nie przypalił.

Krok 4

Upieczony boczek podawaj z chrupiącą sałatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Glazurowany bekon z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Glazurowany bekon z sezamemGlazurowany bekon z sezamem

Glazurowany bekon z dodatkiem sezamu to oryginalne połączenie, które sprawdzi się jako apetyczny dodatek do kanapek lub przekąsek. Wyrazisty boczek kontrastuje ze słodkim sezamem – to propozycja dla wielbicieli oryginalnych połączeń smakowych. Jak  przygotować glazurowany bekon? Na początek przyrządź aromatyczną słodko-pikantną marynatę. W tym celu połącz oliwę, specjalną przyprawę oraz sos tabasco i miód. Następnie pokrój boczek w grube plastry, które natrzesz przygotowaną wcześniej mieszanką. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut – w tym czasie smaki się przenikną i mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Na koniec plastry boczku posyp obficie ziarnami białego sezamu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez kilkanaście minut, uważając, żeby się nie przypaliły. Kiedy przekąska będzie gotowa, zastanów się nad dodatkami – chrupiący boczek skomponuje się ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smak całości urozmaicisz dodatkiem zielonej sałaty oraz ulubionym sosem. Pamiętaj o tym przepisie podczas przygotowania najbliższego śniadania. Smacznego!