
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, sos Tabasco i miód.
Krok 2
Boczek pokrój w grube plastry, a następnie natrzyj je przygotowaną marynatą.
Krok 3
Plastry boczku posyp sezamem, ułóż następnie na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika. Piecz przez 25-30 minut, uważając, aby się nie przypalił.
Krok 4
Upieczony boczek podawaj z chrupiącą sałatą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Glazurowany bekon z sezamem
Glazurowany bekon z dodatkiem sezamu to oryginalne połączenie, które sprawdzi się jako apetyczny dodatek do kanapek lub przekąsek. Wyrazisty boczek kontrastuje ze słodkim sezamem – to propozycja dla wielbicieli oryginalnych połączeń smakowych. Jak przygotować glazurowany bekon? Na początek przyrządź aromatyczną słodko-pikantną marynatę. W tym celu połącz oliwę, specjalną przyprawę oraz sos tabasco i miód. Następnie pokrój boczek w grube plastry, które natrzesz przygotowaną wcześniej mieszanką. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut – w tym czasie smaki się przenikną i mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Na koniec plastry boczku posyp obficie ziarnami białego sezamu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez kilkanaście minut, uważając, żeby się nie przypaliły. Kiedy przekąska będzie gotowa, zastanów się nad dodatkami – chrupiący boczek skomponuje się ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smak całości urozmaicisz dodatkiem zielonej sałaty oraz ulubionym sosem. Pamiętaj o tym przepisie podczas przygotowania najbliższego śniadania. Smacznego!