
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, sos Tabasco i miód.
Krok 2
Boczek pokrój w grube plastry, a następnie natrzyj je przygotowaną marynatą.
Krok 3
Plastry boczku posyp sezamem, ułóż następnie na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika. Piecz przez 25-30 minut, uważając, aby się nie przypalił.
Krok 4
Upieczony boczek podawaj z chrupiącą sałatą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Glazurowany bekon z sezamem
Glazurowany bekon z dodatkiem sezamu to oryginalne połączenie, które sprawdzi się jako apetyczny dodatek do kanapek lub przekąsek. Wyrazisty boczek kontrastuje ze słodkim sezamem – to propozycja dla wielbicieli oryginalnych połączeń smakowych. Jak przygotować glazurowany bekon? Na początek przyrządź aromatyczną słodko-pikantną marynatę. W tym celu połącz oliwę, specjalną przyprawę oraz sos tabasco i miód. Następnie pokrój boczek w grube plastry, które natrzesz przygotowaną wcześniej mieszanką. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut – w tym czasie smaki się przenikną i mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Na koniec plastry boczku posyp obficie ziarnami białego sezamu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez kilkanaście minut, uważając, żeby się nie przypaliły. Kiedy przekąska będzie gotowa, zastanów się nad dodatkami – chrupiący boczek skomponuje się ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smak całości urozmaicisz dodatkiem zielonej sałaty oraz ulubionym sosem. Pamiętaj o tym przepisie podczas przygotowania najbliższego śniadania. Smacznego!