Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bruschetta z pomidorami

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w ćwiartki, usuń pestki, a następnie pokrój w kostkę.

Krok 2

Cebulę i suszone pomidory posiekaj w drobną kostkę i dodaj do pomidorów razem z rozkruszoną mini kostką Knorr. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

Krok 3

W tym czasie przygotuj grzanki. Można to zrobić w tosterze lub w piekarniku.

Krok 4

Gdy będą gotowe, skrop je oliwą, nałóż pomidory i posyp posiekaną bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bruschetta z pomidoramiBruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami to jedna z najsłynniejszych grzanek na świecie. Pochodzi z Włoch, ale zdobyła wielką popularność także w innych krajach. Można spotkać ją w menu wielu włoskich restauracji, gdzie serwowana jest w formie przystawki lub przekąski. Szybka w przygotowaniu, smaczna i prosta, jak wiele dań kuchni włoskiej – będzie stanowić świetne urozmaicenie codziennych śniadań albo kolacji, zwłaszcza w lecie. Zacznij od wyboru odpowiedniego pieczywa. Sprawdzi się pszenny chleb, bułka, bagietka lub włoska ciabatta. Wybrane pieczywo pokrój na niewielkie kromki, a następnie opiecz. Na koniec przygotuj pomidory. Pokrój je w niedużą kostkę, a żeby wzbogacić ich smak, świeże połącz z suszonymi. Dodaj do nich też cebulę i przyprawy, wymieszaj i odłóż na chwilę. Nakładaj pomidory na gorące kromki pieczywa, a tuż przed podaniem posyp je świeżą bazylią – klasycznym dodatkiem do pomidorowych dań. Jeśli chcesz nieco wzbogacić składniki bruschetty, dołącz również kapary albo pokrojone czarne oliwki. To naprawdę pyszne połączenie!