Bruschetta z pomidorami

Autor: Kuba Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

9 sztuk

2 łyżki

0.5 pęczka

1 sztuka

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w ćwiartki, usuń pestki, a następnie pokrój w kostkę.

Krok 2

Cebulę i suszone pomidory posiekaj w drobną kostkę i dodaj do pomidorów razem z rozkruszoną mini kostką Knorr. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

Krok 3

W tym czasie przygotuj grzanki. Można to zrobić w tosterze lub w piekarniku.

Krok 4

Gdy będą gotowe, skrop je oliwą, nałóż pomidory i posyp posiekaną bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bruschetta z pomidoramiBruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami to jedna z najsłynniejszych grzanek na świecie. Pochodzi z Włoch, ale zdobyła wielką popularność także w innych krajach. Można spotkać ją w menu wielu włoskich restauracji, gdzie serwowana jest w formie przystawki lub przekąski. Szybka w przygotowaniu, smaczna i prosta, jak wiele dań kuchni włoskiej – będzie stanowić świetne urozmaicenie codziennych śniadań albo kolacji, zwłaszcza w lecie. Zacznij od wyboru odpowiedniego pieczywa. Sprawdzi się pszenny chleb, bułka, bagietka lub włoska ciabatta. Wybrane pieczywo pokrój na niewielkie kromki, a następnie opiecz. Na koniec przygotuj pomidory. Pokrój je w niedużą kostkę, a żeby wzbogacić ich smak, świeże połącz z suszonymi. Dodaj do nich też cebulę i przyprawy, wymieszaj i odłóż na chwilę. Nakładaj pomidory na gorące kromki pieczywa, a tuż przed podaniem posyp je świeżą bazylią – klasycznym dodatkiem do pomidorowych dań. Jeśli chcesz nieco wzbogacić składniki bruschetty, dołącz również kapary albo pokrojone czarne oliwki. To naprawdę pyszne połączenie!