Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bruschetta z pomidorami

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w ćwiartki, usuń pestki, a następnie pokrój w kostkę.

Krok 2

Cebulę i suszone pomidory posiekaj w drobną kostkę i dodaj do pomidorów razem z rozkruszoną mini kostką Knorr. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

Krok 3

W tym czasie przygotuj grzanki. Można to zrobić w tosterze lub w piekarniku.

Krok 4

Gdy będą gotowe, skrop je oliwą, nałóż pomidory i posyp posiekaną bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia smażona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bruschetta z pomidoramiBruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami to jedna z najsłynniejszych grzanek na świecie. Pochodzi z Włoch, ale zdobyła wielką popularność także w innych krajach. Można spotkać ją w menu wielu włoskich restauracji, gdzie serwowana jest w formie przystawki lub przekąski. Szybka w przygotowaniu, smaczna i prosta, jak wiele dań kuchni włoskiej – będzie stanowić świetne urozmaicenie codziennych śniadań albo kolacji, zwłaszcza w lecie. Zacznij od wyboru odpowiedniego pieczywa. Sprawdzi się pszenny chleb, bułka, bagietka lub włoska ciabatta. Wybrane pieczywo pokrój na niewielkie kromki, a następnie opiecz. Na koniec przygotuj pomidory. Pokrój je w niedużą kostkę, a żeby wzbogacić ich smak, świeże połącz z suszonymi. Dodaj do nich też cebulę i przyprawy, wymieszaj i odłóż na chwilę. Nakładaj pomidory na gorące kromki pieczywa, a tuż przed podaniem posyp je świeżą bazylią – klasycznym dodatkiem do pomidorowych dań. Jeśli chcesz nieco wzbogacić składniki bruschetty, dołącz również kapary albo pokrojone czarne oliwki. To naprawdę pyszne połączenie!