Cheeseburger z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cheeseburger z kolendrą

na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

312 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

30 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wołowe wraz z boczkiem wędzonym i słoniną zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj cebulę Knorr oraz posiekaną papryczkę Jalapeno. Mięso dopraw do smaku odrobiną soli.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 1

Krok 2

Mięsną masę podziel na dwie części, a następnie na desce uformuj dwa duże placki średnicy patelni, na której będziesz je smażył.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 2

Krok 3

Oba rodzaje sera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Ser nałóż na jedną z porcji mięsa i równomiernie rozłóż, zostawiając dookoła po 1 cm czystego mięsa.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 3

Krok 4

Przykryj drugim mięsnym plackiem i uformuj burgera, sklejając dokładnie rant kotleta. Burgera przełóż ostrożnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smaż 3-5 minut z każdej strony. Aby przełożyć burgera na drugą stronę możesz wykorzystać drugą jednakowej średnicy patelnię lub talerz.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 4

Krok 5

Majonez wymieszaj z ketchupem i posmaruj obie części bułki. Usmażonego burgera wyłóż na bułkę i przykryj jej drugą połówką. Pokrój następnie na 6-8 części i podawaj.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiego burgera będą warzywne paluszki lub chrupiąca sałata. Natomiast zamiast sosu z przepisu możesz śmiało użyć sosu BBQ.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cheeseburger z kolendrąCheeseburger z kolendrą

Popularność burgerów nie ma końca! Ten fenomen trwa w Polsce już od początku lat 90., kiedy to smakosze ustawiali się w gigantycznych kolejkach, aby zasmakować potraw z Zachodu. Czy Ty też nie możesz się im oprzeć? Mamy coś dla Ciebie! Sięgnij po amerykańskiego cheeseburgera z kolendrą i poczuj się jak w amerykańskim śnie!

Dla kogo? Dla miłośników kuchni zza Oceanu, a także wielbicieli ostrych, nieoczywistych smaków.

Na jaką okazję? W sezonie letnim sprawdzi się idealnie podczas grilla z przyjaciółmi. To także propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. W tym wypadku powiedzenie „jeść, aż się uszy trzęsą” zostanie urzeczywistnione!

Dla urozmaicenia: Tak przyrządzonego mega cheeseburgera można podawać w towarzystwie świeżej chrupiącej sałaty czy warzywnych paluszków. A jeśli nie przepadasz za majonezem i ketchupem, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sos barbecue. Baw się smakami!

Czy wiesz, że? Mogłoby się wydawać, że cheeseburger pojawił się w gastronomii stosunkowo niedawno. Nic bardziej mylnego! Pojawienie się pierwszego cheeseburgera datuje się na rok 1924, kiedy to amerykański kucharz – Lionel Sternberger, wrzucił plasterek sera na smażącego się na grillu hamburgera.

Cheeseburger oznacza jedno – będzie kolorowo, sycąco, po amerykańsku!