
Składniki
500 gramów
1 łyżka
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
50 gramów
30 gramów
3 łyżki
3 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wołowe wraz z boczkiem wędzonym i słoniną zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj cebulę Knorr oraz posiekaną papryczkę Jalapeno. Mięso dopraw do smaku odrobiną soli.

Krok 2
Mięsną masę podziel na dwie części, a następnie na desce uformuj dwa duże placki średnicy patelni, na której będziesz je smażył.

Krok 3
Oba rodzaje sera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Ser nałóż na jedną z porcji mięsa i równomiernie rozłóż, zostawiając dookoła po 1 cm czystego mięsa.

Krok 4
Przykryj drugim mięsnym plackiem i uformuj burgera, sklejając dokładnie rant kotleta. Burgera przełóż ostrożnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smaż 3-5 minut z każdej strony. Aby przełożyć burgera na drugą stronę możesz wykorzystać drugą jednakowej średnicy patelnię lub talerz.

Krok 5
Majonez wymieszaj z ketchupem i posmaruj obie części bułki. Usmażonego burgera wyłóż na bułkę i przykryj jej drugą połówką. Pokrój następnie na 6-8 części i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiego burgera będą warzywne paluszki lub chrupiąca sałata. Natomiast zamiast sosu z przepisu możesz śmiało użyć sosu BBQ.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cheeseburger z kolendrą
Popularność burgerów nie ma końca! Ten fenomen trwa w Polsce już od początku lat 90., kiedy to smakosze ustawiali się w gigantycznych kolejkach, aby zasmakować potraw z Zachodu. Czy Ty też nie możesz się im oprzeć? Mamy coś dla Ciebie! Sięgnij po amerykańskiego cheeseburgera z kolendrą i poczuj się jak w amerykańskim śnie!
Dla kogo? Dla miłośników kuchni zza Oceanu, a także wielbicieli ostrych, nieoczywistych smaków.
Na jaką okazję? W sezonie letnim sprawdzi się idealnie podczas grilla z przyjaciółmi. To także propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. W tym wypadku powiedzenie „jeść, aż się uszy trzęsą” zostanie urzeczywistnione!
Dla urozmaicenia: Tak przyrządzonego mega cheeseburgera można podawać w towarzystwie świeżej chrupiącej sałaty czy warzywnych paluszków. A jeśli nie przepadasz za majonezem i ketchupem, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sos barbecue. Baw się smakami!
Czy wiesz, że? Mogłoby się wydawać, że cheeseburger pojawił się w gastronomii stosunkowo niedawno. Nic bardziej mylnego! Pojawienie się pierwszego cheeseburgera datuje się na rok 1924, kiedy to amerykański kucharz – Lionel Sternberger, wrzucił plasterek sera na smażącego się na grillu hamburgera.
Cheeseburger oznacza jedno – będzie kolorowo, sycąco, po amerykańsku!