Cheeseburger z kolendrą

na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

156 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

30 gramów

3 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wołowe wraz z boczkiem wędzonym i słoniną zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj cebulę Knorr oraz posiekaną papryczkę Jalapeno. Mięso dopraw do smaku odrobiną soli.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 1

Krok 2

Mięsną masę podziel na dwie części, a następnie na desce uformuj dwa duże placki średnicy patelni, na której będziesz je smażył.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 2

Krok 3

Oba rodzaje sera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Ser nałóż na jedną z porcji mięsa i równomiernie rozłóż, zostawiając dookoła po 1 cm czystego mięsa.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 3

Krok 4

Przykryj drugim mięsnym plackiem i uformuj burgera, sklejając dokładnie rant kotleta. Burgera przełóż ostrożnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smaż 3-5 minut z każdej strony. Aby przełożyć burgera na drugą stronę możesz wykorzystać drugą jednakowej średnicy patelnię lub talerz.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 4

Krok 5

Majonez wymieszaj z ketchupem i posmaruj obie części bułki. Usmażonego burgera wyłóż na bułkę i przykryj jej drugą połówką. Pokrój następnie na 6-8 części i podawaj.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiego burgera będą warzywne paluszki lub chrupiąca sałata. Natomiast zamiast sosu z przepisu możesz śmiało użyć sosu BBQ.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cheeseburger z kolendrąCheeseburger z kolendrą

Popularność burgerów nie ma końca! Ten fenomen trwa w Polsce już od początku lat 90., kiedy to smakosze ustawiali się w gigantycznych kolejkach, aby zasmakować potraw z Zachodu. Czy Ty też nie możesz się im oprzeć? Mamy coś dla Ciebie! Sięgnij po amerykańskiego cheeseburgera z kolendrą i poczuj się jak w amerykańskim śnie!

Dla kogo? Dla miłośników kuchni zza Oceanu, a także wielbicieli ostrych, nieoczywistych smaków.

Na jaką okazję? W sezonie letnim sprawdzi się idealnie podczas grilla z przyjaciółmi. To także propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. W tym wypadku powiedzenie „jeść, aż się uszy trzęsą” zostanie urzeczywistnione!

Dla urozmaicenia: Tak przyrządzonego mega cheeseburgera można podawać w towarzystwie świeżej chrupiącej sałaty czy warzywnych paluszków. A jeśli nie przepadasz za majonezem i ketchupem, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sos barbecue. Baw się smakami!

Czy wiesz, że? Mogłoby się wydawać, że cheeseburger pojawił się w gastronomii stosunkowo niedawno. Nic bardziej mylnego! Pojawienie się pierwszego cheeseburgera datuje się na rok 1924, kiedy to amerykański kucharz – Lionel Sternberger, wrzucił plasterek sera na smażącego się na grillu hamburgera.

Cheeseburger oznacza jedno – będzie kolorowo, sycąco, po amerykańsku!