Cheeseburger z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cheeseburger z kolendrą

na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
318 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

30 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wołowe wraz z boczkiem wędzonym i słoniną zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj cebulę Knorr oraz posiekaną papryczkę Jalapeno. Mięso dopraw do smaku odrobiną soli.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 1

Krok 2

Mięsną masę podziel na dwie części, a następnie na desce uformuj dwa duże placki średnicy patelni, na której będziesz je smażył.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 2

Krok 3

Oba rodzaje sera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Ser nałóż na jedną z porcji mięsa i równomiernie rozłóż, zostawiając dookoła po 1 cm czystego mięsa.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 3

Krok 4

Przykryj drugim mięsnym plackiem i uformuj burgera, sklejając dokładnie rant kotleta. Burgera przełóż ostrożnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smaż 3-5 minut z każdej strony. Aby przełożyć burgera na drugą stronę możesz wykorzystać drugą jednakowej średnicy patelnię lub talerz.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 4

Krok 5

Majonez wymieszaj z ketchupem i posmaruj obie części bułki. Usmażonego burgera wyłóż na bułkę i przykryj jej drugą połówką. Pokrój następnie na 6-8 części i podawaj.

Cheeseburger z kolendrą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiego burgera będą warzywne paluszki lub chrupiąca sałata. Natomiast zamiast sosu z przepisu możesz śmiało użyć sosu BBQ.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cheeseburger z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cheeseburger z kolendrąCheeseburger z kolendrą

Popularność burgerów nie ma końca! Ten fenomen trwa w Polsce już od początku lat 90., kiedy to smakosze ustawiali się w gigantycznych kolejkach, aby zasmakować potraw z Zachodu. Czy Ty też nie możesz się im oprzeć? Mamy coś dla Ciebie! Sięgnij po amerykańskiego cheeseburgera z kolendrą i poczuj się jak w amerykańskim śnie!

Dla kogo? Dla miłośników kuchni zza Oceanu, a także wielbicieli ostrych, nieoczywistych smaków.

Na jaką okazję? W sezonie letnim sprawdzi się idealnie podczas grilla z przyjaciółmi. To także propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. W tym wypadku powiedzenie „jeść, aż się uszy trzęsą” zostanie urzeczywistnione!

Dla urozmaicenia: Tak przyrządzonego mega cheeseburgera można podawać w towarzystwie świeżej chrupiącej sałaty czy warzywnych paluszków. A jeśli nie przepadasz za majonezem i ketchupem, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sos barbecue. Baw się smakami!

Czy wiesz, że? Mogłoby się wydawać, że cheeseburger pojawił się w gastronomii stosunkowo niedawno. Nic bardziej mylnego! Pojawienie się pierwszego cheeseburgera datuje się na rok 1924, kiedy to amerykański kucharz – Lionel Sternberger, wrzucił plasterek sera na smażącego się na grillu hamburgera.

Cheeseburger oznacza jedno – będzie kolorowo, sycąco, po amerykańsku!