Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżeczki

3 łyżki

80 gramów

80 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 190 stopni. Dynie umyj, odetnij wierzch grubości ok 3cm. łyżką wyjmij miąższ i pestki z dyni. Pestki usuń, a miąższ posiekaj. Dynię ponakłuwaj wykałaczką, skrop oliwą, oprósz solą i wstaw do pieca na 20 minut.

Krok 2

W tym czasie cebule oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Oberwij listki szałwii i połowę posiekaj. Resztę zostaw na później.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zacznij smażyć cebulę. Jak się zeszkli dodaj czosnek, miąższ dyni oraz roślinne kawałki a'la kurczaka. Smaż jeszcze 1 minutę. Teraz dodaj curry, przyprawy i sos sojowy. Wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty.

Krok 4

Dodaj bułkę tartą, posiekaną szałwię, wymieszaj i odłóż na bok.

Krok 5

Wyjmij dynię z pieca, nałóż nadzienie, przykryj i dalej piecz przez kolejne 20-30 minut aż dynia zrobi się miękka i rumiana.

Krok 6

Pozostałe listki szałwii podsmaż na patelni aż zrobią się chrupiące. Upieczoną dynię udekoruj listkami i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dyni doskonale pasuje duszona czerwona kapusta lub świeże brukselki. Danie posyp prażonymi pestkami dyni.

3

Opinie o przepisie

  • Dorota

    Dorota , 12.12.2022

    TAK. Dawno w moim domu nie było takich aromatów, jak podczas testowania tego przepisu. Dodałam jeszcze do przypraw rozmaryn, który doskonale komponuje się z dynią. I zamiast bułki tartej – jej bezglutenową wersję. Danie to zdecydowanie zagości na moim tegorocznym świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 12.12.2022

    TAK Pominę szałwię z przepisu, może dodam zamiast niej szpinak. Pomysł z dynią na święta bardzo mi się podoba, pewnie sama bym na to nie wpadła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 12.12.2022

    TAK. Idealna w smaku. Pieczona dynia smakuje obłędnie. Kto spróbuje będzie do niej wracał. To szybkie danie, które zachwyca różnorodnością smaków i kolorów. Polecam koniecznie wypróbować ten przepis. Zamieniam szałwie na natkę z pietruszki, którą bardzo lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą

Rozgrzej piec do 190 stopni. Dynie umyj, odetnij wierzch grubości ok 3cm. łyżką wyjmij miąższ i pestki z dyni. Pestki usuń, a miąższ posiekaj. Dynię ponakłuwaj wykałaczką, skrop oliwą, oprósz solą i wstaw do pieca na 20 minut.