Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżeczki

3 łyżki

80 gramów

80 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 190 stopni. Dynie umyj, odetnij wierzch grubości ok 3cm. łyżką wyjmij miąższ i pestki z dyni. Pestki usuń, a miąższ posiekaj. Dynię ponakłuwaj wykałaczką, skrop oliwą, oprósz solą i wstaw do pieca na 20 minut.

Krok 2

W tym czasie cebule oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Oberwij listki szałwii i połowę posiekaj. Resztę zostaw na później.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zacznij smażyć cebulę. Jak się zeszkli dodaj czosnek, miąższ dyni oraz Chicken Out Chunks. Smaż jeszcze 1 minutę. Teraz dodaj curry, przyprawy i sos sojowy. Wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty.

Krok 4

Dodaj bułkę tartą, posiekaną szałwię, wymieszaj i odłóż na bok.

Krok 5

Wyjmij dynię z pieca, nałóż nadzienie, przykryj i dalej piecz przez kolejne 20-30 minut aż dynia zrobi się miękka i rumiana.

Krok 6

Pozostałe listki szałwii podsmaż na patelni aż zrobią się chrupiące. Upieczoną dynię udekoruj listkami i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dyni doskonale pasuje duszona czerwona kapusta lub świeże brukselki. Danie posyp prażonymi pestkami dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej