Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżeczki

3 łyżki

80 gramów

80 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 190 stopni. Dynie umyj, odetnij wierzch grubości ok 3cm. łyżką wyjmij miąższ i pestki z dyni. Pestki usuń, a miąższ posiekaj. Dynię ponakłuwaj wykałaczką, skrop oliwą, oprósz solą i wstaw do pieca na 20 minut.

Krok 2

W tym czasie cebule oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Oberwij listki szałwii i połowę posiekaj. Resztę zostaw na później.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zacznij smażyć cebulę. Jak się zeszkli dodaj czosnek, miąższ dyni oraz roślinne kawałki a'la kurczaka. Smaż jeszcze 1 minutę. Teraz dodaj curry, przyprawy i sos sojowy. Wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty.

Krok 4

Dodaj bułkę tartą, posiekaną szałwię, wymieszaj i odłóż na bok.

Krok 5

Wyjmij dynię z pieca, nałóż nadzienie, przykryj i dalej piecz przez kolejne 20-30 minut aż dynia zrobi się miękka i rumiana.

Krok 6

Pozostałe listki szałwii podsmaż na patelni aż zrobią się chrupiące. Upieczoną dynię udekoruj listkami i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dyni doskonale pasuje duszona czerwona kapusta lub świeże brukselki. Danie posyp prażonymi pestkami dyni.

3

Opinie o przepisie

  • Dorota

    Dorota , 12.12.2022

    TAK. Dawno w moim domu nie było takich aromatów, jak podczas testowania tego przepisu. Dodałam jeszcze do przypraw rozmaryn, który doskonale komponuje się z dynią. I zamiast bułki tartej – jej bezglutenową wersję. Danie to zdecydowanie zagości na moim tegorocznym świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 12.12.2022

    TAK Pominę szałwię z przepisu, może dodam zamiast niej szpinak. Pomysł z dynią na święta bardzo mi się podoba, pewnie sama bym na to nie wpadła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 12.12.2022

    TAK. Idealna w smaku. Pieczona dynia smakuje obłędnie. Kto spróbuje będzie do niej wracał. To szybkie danie, które zachwyca różnorodnością smaków i kolorów. Polecam koniecznie wypróbować ten przepis. Zamieniam szałwie na natkę z pietruszki, którą bardzo lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą

Rozgrzej piec do 190 stopni. Dynie umyj, odetnij wierzch grubości ok 3cm. łyżką wyjmij miąższ i pestki z dyni. Pestki usuń, a miąższ posiekaj. Dynię ponakłuwaj wykałaczką, skrop oliwą, oprósz solą i wstaw do pieca na 20 minut.