Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą
NOWY PRZEPIS
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
320 gramów
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżeczki
3 łyżki
80 gramów
80 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 190 stopni. Dynie umyj, odetnij wierzch grubości ok 3cm. łyżką wyjmij miąższ i pestki z dyni. Pestki usuń, a miąższ posiekaj. Dynię ponakłuwaj wykałaczką, skrop oliwą, oprósz solą i wstaw do pieca na 20 minut.
Krok 2
W tym czasie cebule oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Oberwij listki szałwii i połowę posiekaj. Resztę zostaw na później.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zacznij smażyć cebulę. Jak się zeszkli dodaj czosnek, miąższ dyni oraz roślinne kawałki a'la kurczaka. Smaż jeszcze 1 minutę. Teraz dodaj curry, przyprawy i sos sojowy. Wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty.
Krok 4
Dodaj bułkę tartą, posiekaną szałwię, wymieszaj i odłóż na bok.
Krok 5
Wyjmij dynię z pieca, nałóż nadzienie, przykryj i dalej piecz przez kolejne 20-30 minut aż dynia zrobi się miękka i rumiana.
Krok 6
Pozostałe listki szałwii podsmaż na patelni aż zrobią się chrupiące. Upieczoną dynię udekoruj listkami i podawaj.

Dobra rada:
Do dyni doskonale pasuje duszona czerwona kapusta lub świeże brukselki. Danie posyp prażonymi pestkami dyni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej