Składniki
1 sztuka
400 gramów
500 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
100 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w pasterki. Z dyni usuwamy skórkę i kroimy w niewielką kostkę. Cebulę siekamy.
Krok 2
Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i warzywa. Obsmażamy. Smażymy na małym ogniu, aż wszystko zmięknie.
Krok 3
Dodajemy śmietankę oraz przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku.
Krok 4
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 5
Podajemy w osobnych miseczkach ryż i curry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z dynią
Spektakularne dania wcale nie muszą być skomplikowane, niekoniecznie wymagają też zamknięcia się w kuchni na całe popołudnie. Zaskocz dziś swoich bliskich niecodziennym smakiem i przygotuj curry z dynią. Sezon na dynie przypada na październik oraz listopad, ale czasem można znaleźć je w sklepach nawet wczesną wiosną. Do przyrządzenia dania wykorzystaj dynię Hokkaido. Ta japońska odmiana ceniona jest szczególnie ze względu na łatwość przygotowania i znakomity smak. Dynia Hokkaido ma niewielkie rozmiary, a po smażeniu będzie idealnie miękka. Sos curry zrób na bazie zielonej pasty curry. Jest ona równie ostra jak czerwona, z delikatnie wyczuwalną jednak nutą słodyczy. Dodatek ryżu, kurczaka oraz soczystych pieczarek sprawi, że ta potrawa z powodzeniem może być serwowana jako danie obiadowe albo kolacja na ciepło. Uczta dla podniebienia gwarantowana.