Curry z dynią

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szczypta

0.5 szklanki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 łyżka

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w pasterki. Z dyni usuwamy skórkę i kroimy w niewielką kostkę. Cebulę siekamy.

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i warzywa. Obsmażamy. Smażymy na małym ogniu, aż wszystko zmięknie.

Krok 3

Dodajemy śmietankę oraz przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku.

Krok 4

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Podajemy w osobnych miseczkach ryż i curry.

0

Opinie o przepisie

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z dyniąCurry z dynią

Spektakularne dania wcale nie muszą być skomplikowane, niekoniecznie wymagają też zamknięcia się w kuchni na całe popołudnie. Zaskocz dziś swoich bliskich niecodziennym smakiem i przygotuj curry z dynią. Sezon na dynie przypada na październik oraz listopad, ale czasem można znaleźć je w sklepach nawet wczesną wiosną. Do przyrządzenia dania wykorzystaj dynię Hokkaido. Ta japońska odmiana ceniona jest szczególnie ze względu na łatwość przygotowania i znakomity smak. Dynia Hokkaido ma niewielkie rozmiary, a po smażeniu będzie idealnie miękka. Sos curry zrób na bazie zielonej pasty curry. Jest ona równie ostra jak czerwona, z delikatnie wyczuwalną jednak nutą słodyczy. Dodatek ryżu, kurczaka oraz soczystych pieczarek sprawi, że ta potrawa z powodzeniem może być serwowana jako danie obiadowe albo kolacja na ciepło. Uczta dla podniebienia gwarantowana.