Curry dyniowe z kurczakiem i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z dynią

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

500 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w pasterki. Z dyni usuwamy skórkę i kroimy w niewielką kostkę. Cebulę siekamy.

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i warzywa. Obsmażamy. Smażymy na małym ogniu, aż wszystko zmięknie.

Krok 3

Dodajemy śmietankę oraz przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku.

Krok 4

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Podajemy w osobnych miseczkach ryż i curry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z dyniąCurry z dynią

Spektakularne dania wcale nie muszą być skomplikowane, niekoniecznie wymagają też zamknięcia się w kuchni na całe popołudnie. Zaskocz dziś swoich bliskich niecodziennym smakiem i przygotuj curry z dynią. Sezon na dynie przypada na październik oraz listopad, ale czasem można znaleźć je w sklepach nawet wczesną wiosną. Do przyrządzenia dania wykorzystaj dynię Hokkaido. Ta japońska odmiana ceniona jest szczególnie ze względu na łatwość przygotowania i znakomity smak. Dynia Hokkaido ma niewielkie rozmiary, a po smażeniu będzie idealnie miękka. Sos curry zrób na bazie zielonej pasty curry. Jest ona równie ostra jak czerwona, z delikatnie wyczuwalną jednak nutą słodyczy. Dodatek ryżu, kurczaka oraz soczystych pieczarek sprawi, że ta potrawa z powodzeniem może być serwowana jako danie obiadowe albo kolacja na ciepło. Uczta dla podniebienia gwarantowana.