
Składniki
1 sztuka
400 gramów
500 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
100 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w pasterki. Z dyni usuwamy skórkę i kroimy w niewielką kostkę. Cebulę siekamy.
Krok 2
Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i warzywa. Obsmażamy. Smażymy na małym ogniu, aż wszystko zmięknie.
Krok 3
Dodajemy śmietankę oraz przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku.
Krok 4
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 5
Podajemy w osobnych miseczkach ryż i curry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z dynią
Spektakularne dania wcale nie muszą być skomplikowane, niekoniecznie wymagają też zamknięcia się w kuchni na całe popołudnie. Zaskocz dziś swoich bliskich niecodziennym smakiem i przygotuj curry z dynią. Sezon na dynie przypada na październik oraz listopad, ale czasem można znaleźć je w sklepach nawet wczesną wiosną. Do przyrządzenia dania wykorzystaj dynię Hokkaido. Ta japońska odmiana ceniona jest szczególnie ze względu na łatwość przygotowania i znakomity smak. Dynia Hokkaido ma niewielkie rozmiary, a po smażeniu będzie idealnie miękka. Sos curry zrób na bazie zielonej pasty curry. Jest ona równie ostra jak czerwona, z delikatnie wyczuwalną jednak nutą słodyczy. Dodatek ryżu, kurczaka oraz soczystych pieczarek sprawi, że ta potrawa z powodzeniem może być serwowana jako danie obiadowe albo kolacja na ciepło. Uczta dla podniebienia gwarantowana.

































