Aloo gobi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aloo gobi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

534 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

0.5 kilograma

1 sztuka

0.5 litra

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę w plastry, posiekaj chili i zetrzyj imbir, a bazylię porwij na małe kawałki. Podziel kalafiora i pokrój ziemniaki w kostkę.

Aloo gobi - Krok 1

Krok 2

Usmaż na oliwie cebulę z chili, imbirem, bazylią, gorczycą, kurkumą i kminem.

Aloo gobi - Krok 2

Krok 3

Po około 8 minutach dodaj ziemniaki, wiórki kokosowe i kalafior. Wszystko podsmaż i dolej pół litra wody. Dopraw potrawę przyprawą Knorr.

Aloo gobi - Krok 3

Krok 4

Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem, aż warzywa trechę zmiękną.

Aloo gobi - Krok 4

Krok 5

Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 200°C. Piecz przez 20 minut. Podawaj z ryżem i ćwiartką cytryny do wyciśnięcia.

Aloo gobi - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Delikatna kalafiorowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aloo gobiAloo gobi

Wybierz się w kulinarną podróż do Indii i przyrządź na obiad Aloo gobi – wyraziste i lekko pikantne danie z ziemniaków i kalafiora. Kuchnia indyjska to prawdziwe bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Jej podstawą są przyprawy – dodawane nie tylko do mięsa i warzyw, ale nawet deserów. To właśnie im, a dokładnie kurkumie, aloo gobi zawdzięcza swój intensywny żółty kolor. Podstawą tego orientalnego dania są ziemniaki oraz kalafior, czyli warzywa, które są nam bardzo dobrze znane i często goszczą na polskich stołach. Hindusi przyrządzają je jednak w zupełnie inny sposób – z chili, imbirem, kurkumą, kminem rzymskim... Niektórzy pod koniec gotowania dodają do aloo gobi sos i podają gotowe danie z chlebkiem naan, pieczonym na gorącym blacie tandoor – specjalnego, glinianego pieca w kształcie dzbana. Ty możesz zjeść do z ciabattą.