Aloo gobi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aloo gobi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
540 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

0.5 kilograma

1 sztuka

0.5 litra

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę w plastry, posiekaj chili i zetrzyj imbir, a bazylię porwij na małe kawałki. Podziel kalafiora i pokrój ziemniaki w kostkę.

Aloo gobi - Krok 1

Krok 2

Usmaż na oliwie cebulę z chili, imbirem, bazylią, gorczycą, kurkumą i kminem.

Aloo gobi - Krok 2

Krok 3

Po około 8 minutach dodaj ziemniaki, wiórki kokosowe i kalafior. Wszystko podsmaż i dolej pół litra wody. Dopraw potrawę przyprawą Knorr.

Aloo gobi - Krok 3

Krok 4

Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem, aż warzywa trechę zmiękną.

Aloo gobi - Krok 4

Krok 5

Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 200°C. Piecz przez 20 minut. Podawaj z ryżem i ćwiartką cytryny do wyciśnięcia.

Aloo gobi - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aloo gobi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aloo gobiAloo gobi

Wybierz się w kulinarną podróż do Indii i przyrządź na obiad Aloo gobi – wyraziste i lekko pikantne danie z ziemniaków i kalafiora. Kuchnia indyjska to prawdziwe bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Jej podstawą są przyprawy – dodawane nie tylko do mięsa i warzyw, ale nawet deserów. To właśnie im, a dokładnie kurkumie, aloo gobi zawdzięcza swój intensywny żółty kolor. Podstawą tego orientalnego dania są ziemniaki oraz kalafior, czyli warzywa, które są nam bardzo dobrze znane i często goszczą na polskich stołach. Hindusi przyrządzają je jednak w zupełnie inny sposób – z chili, imbirem, kurkumą, kminem rzymskim... Niektórzy pod koniec gotowania dodają do aloo gobi sos i podają gotowe danie z chlebkiem naan, pieczonym na gorącym blacie tandoor – specjalnego, glinianego pieca w kształcie dzbana. Ty możesz zjeść do z ciabattą.