
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
0.5 kilograma
1 sztuka
0.5 litra
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę w plastry, posiekaj chili i zetrzyj imbir, a bazylię porwij na małe kawałki. Podziel kalafiora i pokrój ziemniaki w kostkę.

Krok 2
Usmaż na oliwie cebulę z chili, imbirem, bazylią, gorczycą, kurkumą i kminem.

Krok 3
Po około 8 minutach dodaj ziemniaki, wiórki kokosowe i kalafior. Wszystko podsmaż i dolej pół litra wody. Dopraw potrawę przyprawą Knorr.

Krok 4
Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem, aż warzywa trechę zmiękną.

Krok 5
Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 200°C. Piecz przez 20 minut. Podawaj z ryżem i ćwiartką cytryny do wyciśnięcia.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aloo gobi
Wybierz się w kulinarną podróż do Indii i przyrządź na obiad Aloo gobi – wyraziste i lekko pikantne danie z ziemniaków i kalafiora. Kuchnia indyjska to prawdziwe bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Jej podstawą są przyprawy – dodawane nie tylko do mięsa i warzyw, ale nawet deserów. To właśnie im, a dokładnie kurkumie, aloo gobi zawdzięcza swój intensywny żółty kolor. Podstawą tego orientalnego dania są ziemniaki oraz kalafior, czyli warzywa, które są nam bardzo dobrze znane i często goszczą na polskich stołach. Hindusi przyrządzają je jednak w zupełnie inny sposób – z chili, imbirem, kurkumą, kminem rzymskim... Niektórzy pod koniec gotowania dodają do aloo gobi sos i podają gotowe danie z chlebkiem naan, pieczonym na gorącym blacie tandoor – specjalnego, glinianego pieca w kształcie dzbana. Ty możesz zjeść do z ciabattą.