Krewetki na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
243 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

454 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 opakowania

1 pęczek

6 łyżek

6 łyżek

2 szczypty

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki opłucz. Jeśli są w skorupkach, oderwij je do połowy i oczyść.

Krok 2

W misce połącz zawartość torebek Knorr z wodą, oliwą, chili, posiekanym czosnkiem oraz Ketchupem Hellmann's Pikantnym i pokrojoną kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni obsmaż krewetki przez 3-4 minuty, przewracając je co jakiś czas. Po tym czasie dodaj do nich przygotowany sos i wymieszaj.

Krok 4

Krewetki zdejmij z patelni i natychmiast podawaj z ryżem i chrupiącymi warzywami lub z ziołową bagietką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sola w cieście
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki na ostroKrewetki na ostro

Krewetki na ostro to eleganckie i uniwersalne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na szybki obiad w ciągu tygodnia, jak i uroczystą kolację. Przygotowanie potrawy zacznij od podsmażenia krewetek z obu stron. Następnie dołącz do nich wykonany uprzednio sos i dokładnie wymieszaj. To właśnie jego dodatek nada potrawie niepowtarzalnego smaku – wystarczy, że w misce połączysz paprykowo-ziołowy sos sałatkowy z oliwą, chili, posiekanym czosnkiem oraz pikantnym ketchupem i kolendrą. Całość możesz dodatkowo doprawić startym imbirem lub pieprzem. Gotowe danie podawaj jeszcze gorące, udekorowane posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Pikantne krewetki wspaniale komponują się z różnymi dodatkami, takimi jak: chiński makaron, ryż, chrupiące warzywa, a nawet ziołowa bagietka. Pamiętaj, że w ten sam sposób możesz przygotować też np. pierś z kurczaka (wystarczy pokroić ją w kostkę i podsmażyć). Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pikantne krewetki. Do dzieła!