
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
750 gramów
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pepperoni oczyść, usuń nasiona i drobno pokrój. Posiekaj czosnek.

Krok 2
100 mililitrów oliwy dobrze wymieszaj z jedną łyżką soku z cytryny.

Krok 3
Dodaj Sos sałatkowy koperkowo - ziołowy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Dodaj krewetki i pozostałe składniki, wymieszaj i piecz wszystko w temperaturze 175 stopni przez 10 minut. Udekoruj pietruszką i podawaj na gorąco, na przykład z grzankami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki z pietruszką
Wśród hiszpańskich tapas, czyli drobnych przekąsek podawanych w barach, wielką popularnością cieszą się krewetki. To jedne z najbardziej znanych u nas owoców morza. Sprawdź przepis na krewetki tradycyjne i zobacz, jak łatwo je przyrządzić. Wybierz dowolny rodzaj krewetek. Szczególnie dobrze sprawdzą się dość duże, królewskie. Obierz je z pancerzy i niejadalnych części, a jeśli jest taka potrzeba – rozmroź. Na bardzo drobne kawałki pokrój paprykę pepperoni, którą zastąpisz papryką chili, świeżą albo w postaci suszonych płatków. Krewetki mają bardzo łagodny smak, więc doskonale będą komponowały się z ostrymi dodatkami. Wymieszaj paprykę i krewetki z sosem w stylu włoskim i zapiecz całość. Gotowe krewetki tradycyjne serwuj posypane zieloną pietruszką. Doskonale będą smakowały z grzankami, zwłaszcza z ciabatty albo bagietki. Zrobisz z nich również smaczną sałatkę albo dodatek do makaronu. Żeby urozmaicić smak krewetek, do ich przygotowania użyj także świeżego czosnku albo czosnkowej oliwy. Smacznego!




































