
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
4 sztuki
5 łyżek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę kroimy w pióra.
Krok 2
Czosnek rozgniatamy i kroimy w plasterki.
Krok 3
Do miski wkładamy pokrojone warzywa, dodajemy przyprawę i olej.
Krok 4
Wkładamy do miski opłukaną i osuszoną karkówkę i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą.
Krok 5
Odstawiamy na co najmniej godzinę.
Krok 6
Mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 st. C około godzinę. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka
Pieczona karkówka jest aromatyczna, delikatnie pikantna i soczysta. Głębię smaku mięso zyskuje dzięki marynowaniu, które powinno trwać co najmniej godzinę. Surową karkówkę naciera się pastą z cebuli, czosnku, oliwy oraz przypraw i odstawia na jakiś czas. Potem wystarczy ją osuszyć i upiec w piekarniku. Tak przygotowane mięso stanowić będzie dodatek do wielu dań i samodzielną przekąskę. Serwuje się je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj karkówkę jako część zimnej płyty lub w otoczeniu świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, sałaty, cebuli, kukurydzy. Będzie się dobrze komponowała także z kiszonymi lub marynowanymi dodatkami – tu szczególnie pasować będą marynowane pieczarki, suszone pomidory w oleju, papryki nadziewane serem, ogórki kiszone oraz konserwowe. Potrawa będzie też dobrą propozycją na obiad, jeśli podasz ją na ciepło z sosem pieczeniowym lub z leśnych grzybów. Możesz ją również ponownie zapiec w piekarniku posypaną serem żółtym i pieczarkami. Sprawdź nasz przepis na pieczoną karkówkę i przekonaj się, jak wiele dań oraz przekąsek możesz z niej przygotować.