Karkówka pieczona w całości z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

4 sztuki

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę kroimy w pióra.

Krok 2

Czosnek rozgniatamy i kroimy w plasterki.

Krok 3

Do miski wkładamy pokrojone warzywa, dodajemy przyprawę i olej.

Krok 4

Wkładamy do miski opłukaną i osuszoną karkówkę i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą.

Krok 5

Odstawiamy na co najmniej godzinę.

Krok 6

Mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 st. C około godzinę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówkaPieczona karkówka

Pieczona karkówka jest aromatyczna, delikatnie pikantna i soczysta. Głębię smaku mięso zyskuje dzięki marynowaniu, które powinno trwać co najmniej godzinę. Surową karkówkę naciera się pastą z cebuli, czosnku, oliwy oraz przypraw i odstawia na jakiś czas. Potem wystarczy ją osuszyć i upiec w piekarniku. Tak przygotowane mięso stanowić będzie dodatek do wielu dań i samodzielną przekąskę. Serwuje się je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj karkówkę jako część zimnej płyty lub w otoczeniu świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, sałaty, cebuli, kukurydzy. Będzie się dobrze komponowała także z kiszonymi lub marynowanymi dodatkami – tu szczególnie pasować będą marynowane pieczarki, suszone pomidory w oleju, papryki nadziewane serem, ogórki kiszone oraz konserwowe. Potrawa będzie też dobrą propozycją na obiad, jeśli podasz ją na ciepło z sosem pieczeniowym lub z leśnych grzybów. Możesz ją również ponownie zapiec w piekarniku posypaną serem żółtym i pieczarkami. Sprawdź nasz przepis na pieczoną karkówkę i przekonaj się, jak wiele dań oraz przekąsek możesz z niej przygotować.