Karkówka pieczona w całości z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

4 sztuki

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę kroimy w pióra.

Krok 2

Czosnek rozgniatamy i kroimy w plasterki.

Krok 3

Do miski wkładamy pokrojone warzywa, dodajemy przyprawę i olej.

Krok 4

Wkładamy do miski opłukaną i osuszoną karkówkę i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą.

Krok 5

Odstawiamy na co najmniej godzinę.

Krok 6

Mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 st. C około godzinę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówkaPieczona karkówka

Pieczona karkówka jest aromatyczna, delikatnie pikantna i soczysta. Głębię smaku mięso zyskuje dzięki marynowaniu, które powinno trwać co najmniej godzinę. Surową karkówkę naciera się pastą z cebuli, czosnku, oliwy oraz przypraw i odstawia na jakiś czas. Potem wystarczy ją osuszyć i upiec w piekarniku. Tak przygotowane mięso stanowić będzie dodatek do wielu dań i samodzielną przekąskę. Serwuje się je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj karkówkę jako część zimnej płyty lub w otoczeniu świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, sałaty, cebuli, kukurydzy. Będzie się dobrze komponowała także z kiszonymi lub marynowanymi dodatkami – tu szczególnie pasować będą marynowane pieczarki, suszone pomidory w oleju, papryki nadziewane serem, ogórki kiszone oraz konserwowe. Potrawa będzie też dobrą propozycją na obiad, jeśli podasz ją na ciepło z sosem pieczeniowym lub z leśnych grzybów. Możesz ją również ponownie zapiec w piekarniku posypaną serem żółtym i pieczarkami. Sprawdź nasz przepis na pieczoną karkówkę i przekonaj się, jak wiele dań oraz przekąsek możesz z niej przygotować.