
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
600 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwice umyj, osusz i pokrój w poprzek włókien na plastry.
Krok 2
Plastry lekko rozbij. Posyp solą i pieprzem.
Krok 3
Cebule posiekaj. Na patelni rozgrzej smalec, wrzuć cebulę i podsmaż.
Krok 4
Na innej patelni rozgrzej masło*, włóż mięso i smaż około 5 minut z każdej strony.
Krok 5
Na każdy plaster mięsa nałóż cebulę i podawaj na ciepło. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej