Piersi z kurczaka w sosie
po baskijsku
łatwe
1338 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój każdą pierś kurczaka ukośnie na pół i podsmaż na patelni do momentu, gdy mięso się zrumieni.

Krok 2
Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do kurczaka, podsmaż wszystko przez chwilę.

Krok 3
Podawaj danie z ryżem, makaronem lub z ziemniakami, w zależności od preferencji.

Krok 4
Dodaj sos Knorr i białe wino. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos śmietanowo-paprykowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z kurczaka w sosie
Kuchnia baskijska słynie z różnorodności ryb, mięs i drobnych przekąsek. Widoczne są w niej wpływy regionów Hiszpanii i Francji, a baskijskie restauracje posiadają światową renomę. Piersi z kurczaka w sosie po baskijsku to dobry sposób na to, by zacząć odkrywać tę wciąż mało znaną kuchnię. Ważnym elementem baskijskich dań są sosy, zwłaszcza na bazie papryki i pomidorów, dlatego po podsmażeniu oczyszczonych filetów z kurczaka, dodaj cebulę, czosnek oraz śmietanowo-paprykowy sos, który nada mięsu pełnię smaku i aksamitną konsystencję. Dolej też białe wino (słodkie albo półwytrawne), czyli kolejny składnik popularny w Kraju Basków. Duś całość pod przykryciem przez kilka minut, żeby zachować aromat potrawy. Gotowe piersi z kurczaka w sosie po baskijsku serwuj z dodatkiem ryżu doprawionego szafranem albo z makaronem czy ziemniakami. Podawaj udekorowane kolendrą lub natką pietruszki. Wybieramy dla Ciebie najlepsze przepisy – przygotuj to danie i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej.


































