Piersi z kurczaka w sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka w sosie

po baskijsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

809 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

791 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój każdą pierś kurczaka ukośnie na pół i podsmaż na patelni do momentu, gdy mięso się zrumieni.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do kurczaka, podsmaż wszystko przez chwilę.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 2

Krok 3

Podawaj danie z ryżem, makaronem lub z ziemniakami, w zależności od preferencji.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 3

Krok 4

Dodaj sos Knorr i białe wino. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • krzysiek wasyl

    krzysiek wasyl , 16.02.2019

    Pyszności dodałem inny sos w sensie koperkowo śmietankowy rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka w sosiePiersi z kurczaka w sosie

Kuchnia baskijska słynie z różnorodności ryb, mięs i drobnych przekąsek. Widoczne są w niej wpływy regionów Hiszpanii i Francji, a baskijskie restauracje posiadają światową renomę. Piersi z kurczaka w sosie po baskijsku to dobry sposób na to, by zacząć odkrywać tę wciąż mało znaną kuchnię. Ważnym elementem baskijskich dań są sosy, zwłaszcza na bazie papryki i pomidorów, dlatego po podsmażeniu oczyszczonych filetów z kurczaka, dodaj cebulę, czosnek oraz śmietanowo-paprykowy sos, który nada mięsu pełnię smaku i aksamitną konsystencję. Dolej też białe wino (słodkie albo półwytrawne), czyli kolejny składnik popularny w Kraju Basków. Duś całość pod przykryciem przez kilka minut, żeby  zachować aromat potrawy. Gotowe piersi z kurczaka w sosie po baskijsku serwuj z dodatkiem ryżu doprawionego szafranem albo z makaronem czy ziemniakami. Podawaj udekorowane kolendrą lub natką pietruszki. Wybieramy dla Ciebie najlepsze przepisy –  przygotuj to danie i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej.