Składniki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój każdą pierś kurczaka ukośnie na pół i podsmaż na patelni do momentu, gdy mięso się zrumieni.
Krok 2
Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do kurczaka, podsmaż wszystko przez chwilę.
Krok 3
Podawaj danie z ryżem, makaronem lub z ziemniakami, w zależności od preferencji.
Krok 4
Dodaj sos Knorr i białe wino. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z kurczaka w sosie
Kuchnia baskijska słynie z różnorodności ryb, mięs i drobnych przekąsek. Widoczne są w niej wpływy regionów Hiszpanii i Francji, a baskijskie restauracje posiadają światową renomę. Piersi z kurczaka w sosie po baskijsku to dobry sposób na to, by zacząć odkrywać tę wciąż mało znaną kuchnię. Ważnym elementem baskijskich dań są sosy, zwłaszcza na bazie papryki i pomidorów, dlatego po podsmażeniu oczyszczonych filetów z kurczaka, dodaj cebulę, czosnek oraz śmietanowo-paprykowy sos, który nada mięsu pełnię smaku i aksamitną konsystencję. Dolej też białe wino (słodkie albo półwytrawne), czyli kolejny składnik popularny w Kraju Basków. Duś całość pod przykryciem przez kilka minut, żeby zachować aromat potrawy. Gotowe piersi z kurczaka w sosie po baskijsku serwuj z dodatkiem ryżu doprawionego szafranem albo z makaronem czy ziemniakami. Podawaj udekorowane kolendrą lub natką pietruszki. Wybieramy dla Ciebie najlepsze przepisy – przygotuj to danie i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej.