Piersi z kurczaka w sosie

po baskijsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

780 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

585 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój każdą pierś kurczaka ukośnie na pół i podsmaż na patelni do momentu, gdy mięso się zrumieni.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do kurczaka, podsmaż wszystko przez chwilę.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 2

Krok 3

Podawaj danie z ryżem, makaronem lub z ziemniakami, w zależności od preferencji.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 3

Krok 4

Dodaj sos Knorr i białe wino. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • krzysiek wasyl

    krzysiek wasyl , 16.02.2019

    Pyszności dodałem inny sos w sensie koperkowo śmietankowy rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka w sosiePiersi z kurczaka w sosie

Kuchnia baskijska słynie z różnorodności ryb, mięs i drobnych przekąsek. Widoczne są w niej wpływy regionów Hiszpanii i Francji, a baskijskie restauracje posiadają światową renomę. Piersi z kurczaka w sosie po baskijsku to dobry sposób na to, by zacząć odkrywać tę wciąż mało znaną kuchnię. Ważnym elementem baskijskich dań są sosy, zwłaszcza na bazie papryki i pomidorów, dlatego po podsmażeniu oczyszczonych filetów z kurczaka, dodaj cebulę, czosnek oraz śmietanowo-paprykowy sos, który nada mięsu pełnię smaku i aksamitną konsystencję. Dolej też białe wino (słodkie albo półwytrawne), czyli kolejny składnik popularny w Kraju Basków. Duś całość pod przykryciem przez kilka minut, żeby  zachować aromat potrawy. Gotowe piersi z kurczaka w sosie po baskijsku serwuj z dodatkiem ryżu doprawionego szafranem albo z makaronem czy ziemniakami. Podawaj udekorowane kolendrą lub natką pietruszki. Wybieramy dla Ciebie najlepsze przepisy –  przygotuj to danie i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej.