Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-paprykowym | Przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka w sosie

po baskijsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

heart
873 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

452 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1334 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój każdą pierś kurczaka ukośnie na pół i podsmaż na patelni do momentu, gdy mięso się zrumieni.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do kurczaka, podsmaż wszystko przez chwilę.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 2

Krok 3

Podawaj danie z ryżem, makaronem lub z ziemniakami, w zależności od preferencji.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 3

Krok 4

Dodaj sos Knorr i białe wino. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut.

Piersi z kurczaka w sosie - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • krzysiek wasyl

    krzysiek wasyl , 16.02.2019

    Pyszności dodałem inny sos w sensie koperkowo śmietankowy rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka w sosiePiersi z kurczaka w sosie

Kuchnia baskijska słynie z różnorodności ryb, mięs i drobnych przekąsek. Widoczne są w niej wpływy regionów Hiszpanii i Francji, a baskijskie restauracje posiadają światową renomę. Piersi z kurczaka w sosie po baskijsku to dobry sposób na to, by zacząć odkrywać tę wciąż mało znaną kuchnię. Ważnym elementem baskijskich dań są sosy, zwłaszcza na bazie papryki i pomidorów, dlatego po podsmażeniu oczyszczonych filetów z kurczaka, dodaj cebulę, czosnek oraz śmietanowo-paprykowy sos, który nada mięsu pełnię smaku i aksamitną konsystencję. Dolej też białe wino (słodkie albo półwytrawne), czyli kolejny składnik popularny w Kraju Basków. Duś całość pod przykryciem przez kilka minut, żeby  zachować aromat potrawy. Gotowe piersi z kurczaka w sosie po baskijsku serwuj z dodatkiem ryżu doprawionego szafranem albo z makaronem czy ziemniakami. Podawaj udekorowane kolendrą lub natką pietruszki. Wybieramy dla Ciebie najlepsze przepisy –  przygotuj to danie i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej.