Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

250 mililitrów

150 mililitrów

4 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

400 gramów

1 kilogram

200 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj.

Krok 2

Szpinak zmiękcz na rozgrzanej patelni.

Krok 3

Posiekaj cebulę, zeszklij na oleju, dodaj mięso i smaż całość, po czym dodaj wino. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 4

Następnie dodaj szpinak, pokruszony ser owczy, wymieszaj wszystko. Dodaj makaron.

Krok 5

Farsz przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, posyp orzeszkami.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz przez 30 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej