Czy mięso mielone się myje? Czy trzeba to robić?

Umycie kawałka mięsa przyniesionego ze sklepu wydaje się całkowicie normalne, ale czy mięso mielone się myje? Czy z mięsem na kotlety, zrazy mielone lub pieczeń powinno się postępować tak samo, jak z gulaszowym? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista.

Czy mięso mielone się myje przed użyciem?

Nauczeni mycia owoców i warzyw przeniesionych ze sklepu sądzimy, że mycie jest skutecznym sposobem na zniszczenie chorobotwórczych patogenów, ale to nie do końca prawda. Czy myć mięso mielone, czy nie? Mycie mięsa nie niszczy drobnoustrojów tak skutecznie jak obróbka termiczna. Oczywiście mięso zawsze warto umyć, ale trzeba to robić właściwie. Mięsa nie myjemy tuż przed smażeniem lub mrożeniem, a jeśli już decydujemy się to robić, trzeba je dokładnie osuszyć – pozostawić do osączenia lub odcisnąć na ręczniku papierowym.

Mycie mięsa mielonego przed smażeniem sprawia, że tkanki chłodną wodę, mięso staje się rzadsze, a kotlety podczas smażenia pryskają tłuszczem. Z kolei mycie mięsa przed mrożeniem zwiększa ryzyko rozwoju drobnoustrojów, bo woda jest dla nich doskonałą pożywką.

Czy mięso mielone trzeba myć?

Czy myje się mięso mielone przed użyciem go np. do pieczeni rzymskiej z jajkiem, innej pieczonej potrawy lub do przygotowania farszu? Można to zrobić, ale nie jest to warunkiem koniecznym. Jeśli zdecydujecie się myć mięso, pamiętajcie o usunięciu nadmiaru wody. Nie zaleca się mycia bezpośrednio przed smażeniem (szczególnie z użyciem rzadkich składników), bo mięsno może nadmiernie wyschnąć.