Kaczka zapiekana w listkowym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka zapiekana w listkowym cieście

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

2 sztuki

1.5 kilograma

500 gramów

500 gramów

500 mililitrów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę zamarynuj w białym winie. Podziel ją na części i usuń kości.

Krok 2

Na rozgrzanym maśle* uduś cząstki kaczki.

Krok 3

Kapustę poszatkuj, grzyby pokrój, a cebulę posiekaj. Składniki uduś na tłuszczu z kaczki i dopraw.

Krok 4

Rozwałkuj ciasto francuskie i podziel na połowę.

Krok 5

Na jednej rozłóż zimne kawałki kaczki i kapustę.

Krok 6

Drugą częścią ciasta przykryj farsz, dociskając brzegi. Wytnij w dowolne kształty, a następnie posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w temperaturze 160 stopni do czasu, gdy ciasto się zarumieni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
17 osób ogląda przepis:
Kotlety jajeczne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej