
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
2 sztuki
1.5 kilograma
500 gramów
500 gramów
500 mililitrów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę zamarynuj w białym winie. Podziel ją na części i usuń kości.
Krok 2
Na rozgrzanym maśle* uduś cząstki kaczki.
Krok 3
Kapustę poszatkuj, grzyby pokrój, a cebulę posiekaj. Składniki uduś na tłuszczu z kaczki i dopraw.
Krok 4
Rozwałkuj ciasto francuskie i podziel na połowę.
Krok 5
Na jednej rozłóż zimne kawałki kaczki i kapustę.
Krok 6
Drugą częścią ciasta przykryj farsz, dociskając brzegi. Wytnij w dowolne kształty, a następnie posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Krok 7
Piecz w temperaturze 160 stopni do czasu, gdy ciasto się zarumieni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej