Kaczka zapiekana w listkowym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka zapiekana w listkowym cieście

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

2 sztuki

1.5 kilograma

500 gramów

500 gramów

500 mililitrów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę zamarynuj w białym winie. Podziel ją na części i usuń kości.

Krok 2

Na rozgrzanym maśle* uduś cząstki kaczki.

Krok 3

Kapustę poszatkuj, grzyby pokrój, a cebulę posiekaj. Składniki uduś na tłuszczu z kaczki i dopraw.

Krok 4

Rozwałkuj ciasto francuskie i podziel na połowę.

Krok 5

Na jednej rozłóż zimne kawałki kaczki i kapustę.

Krok 6

Drugą częścią ciasta przykryj farsz, dociskając brzegi. Wytnij w dowolne kształty, a następnie posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w temperaturze 160 stopni do czasu, gdy ciasto się zarumieni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej