Kaczka zapiekana w listkowym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka zapiekana w listkowym cieście

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

2 sztuki

1.5 kilograma

500 gramów

500 gramów

500 mililitrów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę zamarynuj w białym winie. Podziel ją na części i usuń kości.

Krok 2

Na rozgrzanym maśle* uduś cząstki kaczki.

Krok 3

Kapustę poszatkuj, grzyby pokrój, a cebulę posiekaj. Składniki uduś na tłuszczu z kaczki i dopraw.

Krok 4

Rozwałkuj ciasto francuskie i podziel na połowę.

Krok 5

Na jednej rozłóż zimne kawałki kaczki i kapustę.

Krok 6

Drugą częścią ciasta przykryj farsz, dociskając brzegi. Wytnij w dowolne kształty, a następnie posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w temperaturze 160 stopni do czasu, gdy ciasto się zarumieni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka zapiekana w listkowym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
22 osoby oglądają przepis:
Sos do sałatki Cezar
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej