Kaczka zapiekana w listkowym cieście

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szczypta

500 gramów

1.5 kilograma

2 sztuki

500 gramów

1 szczypta

1 sztuka

500 mililitrów

500 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę zamarynuj w białym winie. Podziel ją na części i usuń kości.

Krok 1

Na rozgrzanym maśle* uduś cząstki kaczki.

Krok 1

Kapustę poszatkuj, grzyby pokrój, a cebulę posiekaj. Składniki uduś na tłuszczu z kaczki i dopraw.

Krok 1

Rozwałkuj ciasto francuskie i podziel na połowę.

Krok 1

Na jednej rozłóż zimne kawałki kaczki i kapustę.

Krok 1

Drugą częścią ciasta przykryj farsz, dociskając brzegi. Wytnij w dowolne kształty, a następnie posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Krok 1

Piecz w temperaturze 160 stopni do czasu, gdy ciasto się zarumieni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej