Pomarańczowa pierś z kaczki pieczona w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Pomarańczowe piersi z kaczki na grzance z kiełkami

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

3 łyżki

2 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sok pomarańczowy, miód, czosnek, cynamon, imbir, pieprz, oliwę i kosteczkę pietruszkową łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy piersi i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 2

Po tym czasie filety odcedzamy z zalewy i obsmażamy je z obu stron na odrobinie oliwy (po 2-3 minuty z każdej strony) a następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 minut.

Krok 3

W czasie kiedy mięso się piecze chleb skrapiamy oliwą i delikatnie smarujemy czosnkiem (można też posypać kosteczką czosnkową). Kiedy mięso wyjmiemy z piekarnika, wkładamy do niego chleb, temperaturę zwiększamy do 200 stopni i podpiekamy go 3-4 minuty (środek powinien być miękki a boki chrupiące).

Krok 4

Na chlebie układamy trochę kiełków, na nich pierś i znowu kiełki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomarańczowe piersi z kaczki na grzance z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomarańczowe piersi z kaczki na grzance z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomarańczowe piersi z kaczki na grzance z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomarańczowe piersi z kaczki na grzance z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomarańczowe piersi z kaczki na grzance z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomarańczowe piersi z kaczki na grzance z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomarańczowe piersi z kaczki na grzance z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomarańczowe piersi z kaczki na grzance z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej