Kaczka z cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z cytryną

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę pokrój w plasterki.

Krok 2

Olej wymieszaj z sokiem cytryny oraz 1 szklanką wody. Zalej tym cebulę i czosnek, dodaj Marynatę do kurczaka Knorr, tymianek i majeranek.

Krok 3

Kaczkę pokrój na porcje i włóż do marynaty. Odstaw w chłodne miejsce na ok 2 h.

Krok 4

Po upływie tego czasu gotuj kaczkę w marynacie do miękkości.

Krok 5

Następnie wyjmij porcje kaczki a sos przecedź.

Krok 6

Porcje kaczki wyłóż na talerze polej sosem i posyp startą skórką z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej