
Składniki
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść rybę i podziel na filety. Na szkielecie, płetwach i głowie ugotuj zawiesisty rosół z dodatkiem włoszczyzny, cebuli i połowy posiekanej zieleniny oraz łyżeczki przyprawy Knorr.

Krok 2
Przecedź gotowy rosół, jarzyny razem z rybą przepuść przez maszynkę lub zmiksuj.

Krok 3
Dodaj do masy jajko i resztę posiekanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj bułkę tartą.

Krok 4
Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 20 minut, uważając, aby się nie rozpadły. Możesz także gałki obtoczyć w bułce tartej z przyprawą Knorr i usmażyć na oleju.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gałki rybne
Z delikatnego rybiego mięsa przyrządzisz wyśmienite pulpeciki, które podasz zarówno na obiad, jak i na bożonarodzeniowy stół. Do przygotowania gałek rybnych będziesz potrzebować dowolnej ryby słodkowodnej – może to być karp lub szczupak. Oczyść ją i wyfiletuj. Usunięty szkielet, a także płetwy i głowa posłużą jako baza do bulionu rybnego. Umieść je w garnku razem z włoszczyzną, natką pietruszki oraz cebulą (aby ta ostatnia nabrała intensywniejszego smaku, opal ją wcześniej nad palnikiem). Na koniec dodaj szczyptę przyprawy uniwersalnej. Gotowy rosół przecedź tak, by pozostał klarowny bulion. Połącz ugotowane warzywa z rybą i zmiel je w maszynce lub zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj do niej jajko, aby pulpeciki miały odpowiednią konsystencję. Drobno posiekaj świeże zioła, np. szczypiorek, i wsyp do masy. Formuj z niej niewielkie kulki i gotuj je w bulionie. Warto wypróbować też inny wariant – pulpety obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Gałki podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków. Udanego gotowania.