Gałki rybne przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gałki rybne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

134 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

209 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść rybę i podziel na filety. Na szkielecie, płetwach i głowie ugotuj zawiesisty rosół z dodatkiem włoszczyzny, cebuli i połowy posiekanej zieleniny oraz łyżeczki przyprawy Knorr.

Gałki rybne - Krok 1

Krok 2

Przecedź gotowy rosół, jarzyny razem z rybą przepuść przez maszynkę lub zmiksuj.

Gałki rybne - Krok 2

Krok 3

Dodaj do masy jajko i resztę posiekanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj bułkę tartą.

Gałki rybne - Krok 3

Krok 4

Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 20 minut, uważając, aby się nie rozpadły. Możesz także gałki obtoczyć w bułce tartej z przyprawą Knorr i usmażyć na oleju.

Gałki rybne - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ryba zapiekana w rękawie
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gałki rybneGałki rybne

Z delikatnego rybiego mięsa przyrządzisz wyśmienite pulpeciki, które podasz zarówno na obiad, jak i na bożonarodzeniowy stół. Do przygotowania gałek rybnych będziesz potrzebować dowolnej ryby słodkowodnej – może to być karp lub szczupak. Oczyść ją i wyfiletuj. Usunięty szkielet, a także płetwy i głowa posłużą jako baza do bulionu rybnego. Umieść je w garnku razem z włoszczyzną, natką pietruszki oraz cebulą (aby ta ostatnia nabrała intensywniejszego smaku, opal ją wcześniej nad palnikiem). Na koniec dodaj szczyptę przyprawy uniwersalnej. Gotowy rosół przecedź tak, by pozostał klarowny bulion. Połącz ugotowane warzywa z rybą i zmiel je w maszynce lub zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj do niej jajko, aby pulpeciki miały odpowiednią konsystencję. Drobno posiekaj świeże zioła, np. szczypiorek, i wsyp do masy. Formuj z niej niewielkie kulki i gotuj je w bulionie. Warto wypróbować też inny wariant – pulpety obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Gałki podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków. Udanego gotowania.