Gałki rybne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gałki rybne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

141 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść rybę i podziel na filety. Na szkielecie, płetwach i głowie ugotuj zawiesisty rosół z dodatkiem włoszczyzny, cebuli i połowy posiekanej zieleniny oraz łyżeczki przyprawy Knorr.

Gałki rybne - Krok 1

Krok 2

Przecedź gotowy rosół, jarzyny razem z rybą przepuść przez maszynkę lub zmiksuj.

Gałki rybne - Krok 2

Krok 3

Dodaj do masy jajko i resztę posiekanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj bułkę tartą.

Gałki rybne - Krok 3

Krok 4

Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 20 minut, uważając, aby się nie rozpadły. Możesz także gałki obtoczyć w bułce tartej z przyprawą Knorr i usmażyć na oleju.

Gałki rybne - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gałki rybne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Śledzie po szwedzku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gałki rybneGałki rybne

Z delikatnego rybiego mięsa przyrządzisz wyśmienite pulpeciki, które podasz zarówno na obiad, jak i na bożonarodzeniowy stół. Do przygotowania gałek rybnych będziesz potrzebować dowolnej ryby słodkowodnej – może to być karp lub szczupak. Oczyść ją i wyfiletuj. Usunięty szkielet, a także płetwy i głowa posłużą jako baza do bulionu rybnego. Umieść je w garnku razem z włoszczyzną, natką pietruszki oraz cebulą (aby ta ostatnia nabrała intensywniejszego smaku, opal ją wcześniej nad palnikiem). Na koniec dodaj szczyptę przyprawy uniwersalnej. Gotowy rosół przecedź tak, by pozostał klarowny bulion. Połącz ugotowane warzywa z rybą i zmiel je w maszynce lub zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj do niej jajko, aby pulpeciki miały odpowiednią konsystencję. Drobno posiekaj świeże zioła, np. szczypiorek, i wsyp do masy. Formuj z niej niewielkie kulki i gotuj je w bulionie. Warto wypróbować też inny wariant – pulpety obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Gałki podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków. Udanego gotowania.