
Składniki
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść rybę i podziel na filety. Na szkielecie, płetwach i głowie ugotuj zawiesisty rosół z dodatkiem włoszczyzny, cebuli i połowy posiekanej zieleniny oraz łyżeczki przyprawy Knorr.

Krok 2
Przecedź gotowy rosół, jarzyny razem z rybą przepuść przez maszynkę lub zmiksuj.

Krok 3
Dodaj do masy jajko i resztę posiekanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj bułkę tartą.

Krok 4
Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 20 minut, uważając, aby się nie rozpadły. Możesz także gałki obtoczyć w bułce tartej z przyprawą Knorr i usmażyć na oleju.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gałki rybne
Z delikatnego rybiego mięsa przyrządzisz wyśmienite pulpeciki, które podasz zarówno na obiad, jak i na bożonarodzeniowy stół. Do przygotowania gałek rybnych będziesz potrzebować dowolnej ryby słodkowodnej – może to być karp lub szczupak. Oczyść ją i wyfiletuj. Usunięty szkielet, a także płetwy i głowa posłużą jako baza do bulionu rybnego. Umieść je w garnku razem z włoszczyzną, natką pietruszki oraz cebulą (aby ta ostatnia nabrała intensywniejszego smaku, opal ją wcześniej nad palnikiem). Na koniec dodaj szczyptę przyprawy uniwersalnej. Gotowy rosół przecedź tak, by pozostał klarowny bulion. Połącz ugotowane warzywa z rybą i zmiel je w maszynce lub zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj do niej jajko, aby pulpeciki miały odpowiednią konsystencję. Drobno posiekaj świeże zioła, np. szczypiorek, i wsyp do masy. Formuj z niej niewielkie kulki i gotuj je w bulionie. Warto wypróbować też inny wariant – pulpety obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Gałki podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków. Udanego gotowania.