Składniki
ciasto:
800 gramów
300 mililitrów
4 łyżki
1 szczypta
farsz:
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 szczypta
250 gramów
200 gramów
100 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
80 mililitrów
30 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Krok 2
Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na 2 mm grubości placek. Wytnij z ciasta kwadraty średniej wielkości, ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką. Następnie odsącz szpinak. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z cebulą i suszonymi pomidorami, dodaj szpinak, całość smaż chwilę. Następnie zalej szklanką wody, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, całość dobrze wymieszaj i gotuj aż farsz się zredukuje. Dopraw do smaku ostrą papryką i mieloną gałką muszkatową. Odstaw do ostygnięcia. Zimny szpinak połącz z ricotta, mascarpone i parmezanem i orzeszkami pinii.

Krok 3
Brzegi wyciętych kwadratów z ciasta posmaruj delikatnie rozkłóconym jajkiem, na środku wyłóż łyżeczkę farszu. W farszu zrób delikatne wgłębienie do środka włóż surowe żółtko (uważaj aby się nie rozlało). Na wierzch nałóż drugi kawałek wykrojonego ciasta. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.

Krok 4
Pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj polane oliwą z ziołami.


Dobra rada:
Aby żółtka nie pękały możesz je delikatnie przymrozić lub całe jaja gotować przez 3 minuty, wystudzić, a następnie usunąć ścięte białko. Jeśli do przygotowania farszu używasz świeżego szpinaku musisz go użyć 2 razy więcej niż mrożonego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Ravioli ze szpinakiem - VIDEO
Romantyczna kolacja we dwoje? Przyjęcie rodzinne? Na specjalne okazje warto przygotować coś wyjątkowego! Ravioli ze szpinakiem to uczta dla podniebienia. Spróbuj, a na pewno się nie zawiedziesz!
Dla kogo?
Przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą przypadnie do gustu miłośnikom znanych, choć niebanalnych dań. Lubisz kuchenne wyzwania? Tutaj masz pole do popisu!
Na jaką okazję?
Na kolację dla dwojga, uroczyste przyjęcie i zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś niecodziennego. Nie daj się dłużej namawiać!
Czy wiesz, że?
Ravioli wywodzi się z kuchni włoskiej i przypomina polskie pierożki. Najbardziej znana wersja to właśnie ravioli ze szpinakiem, ale często jest też nadziewana innymi warzywami lub mięsem.
Dla urozmaicenia
Chcesz użyć świeżego szpinaku? Super! Pamiętaj tylko, żeby użyć go dwa razy więcej niż mrożonego.