Ravioli ze szpinakiem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

141 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

441 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

800 gramów

300 mililitrów

4 łyżki

1 szczypta

farsz:

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 szczypta

250 gramów

200 gramów

100 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

80 mililitrów

30 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Ravioli ze szpinakiem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na 2 mm grubości placek. Wytnij z ciasta kwadraty średniej wielkości, ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką. Następnie odsącz szpinak. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z cebulą i suszonymi pomidorami, dodaj szpinak, całość smaż chwilę. Następnie zalej szklanką wody, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, całość dobrze wymieszaj i gotuj aż farsz się zredukuje. Dopraw do smaku ostrą papryką i mieloną gałką muszkatową. Odstaw do ostygnięcia. Zimny szpinak połącz z ricotta, mascarpone i parmezanem i orzeszkami pinii.

Ravioli ze szpinakiem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Brzegi wyciętych kwadratów z ciasta posmaruj delikatnie rozkłóconym jajkiem, na środku wyłóż łyżeczkę farszu. W farszu zrób delikatne wgłębienie do środka włóż surowe żółtko (uważaj aby się nie rozlało). Na wierzch nałóż drugi kawałek wykrojonego ciasta. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.

Ravioli ze szpinakiem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj polane oliwą z ziołami.

Ravioli ze szpinakiem - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby żółtka nie pękały możesz je delikatnie przymrozić lub całe jaja gotować przez 3 minuty, wystudzić, a następnie usunąć ścięte białko. Jeśli do przygotowania farszu używasz świeżego szpinaku musisz go użyć 2 razy więcej niż mrożonego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ravioli ze szpinakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ravioli ze szpinakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ravioli ze szpinakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ravioli ze szpinakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ravioli ze szpinakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ravioli ze szpinakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ravioli ze szpinakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Bób z fasolką szparagową
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ravioli ze szpinakiem - VIDEORavioli ze szpinakiem - VIDEO

Romantyczna kolacja we dwoje? Przyjęcie rodzinne? Na specjalne okazje warto przygotować coś wyjątkowego! Ravioli ze szpinakiem to uczta dla podniebienia. Spróbuj, a na pewno się nie zawiedziesz!

Dla kogo?

Przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą przypadnie do gustu miłośnikom znanych, choć niebanalnych dań. Lubisz kuchenne wyzwania? Tutaj masz pole do popisu!

Na jaką okazję?

Na kolację dla dwojga, uroczyste przyjęcie i zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś niecodziennego. Nie daj się dłużej namawiać!

Czy wiesz, że?

Ravioli wywodzi się z kuchni włoskiej i przypomina polskie pierożki. Najbardziej znana wersja to właśnie ravioli ze szpinakiem, ale często jest też nadziewana innymi warzywami lub mięsem.

Dla urozmaicenia

Chcesz użyć świeżego szpinaku? Super! Pamiętaj tylko, żeby użyć go dwa razy więcej niż mrożonego.