Smażone grzyby z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone grzyby z bobem

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

20 dekagramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj, a następnie ugotuj bób przez kilkanaście minut w lekko osolonej wodzie- do momentu, gdy zrobi się miękki. Po schłodzeniu obierz go.

Krok 2

Dopraw skruszoną Mini kostką Czosnek Knorr. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 3

Grzyby umyj i pokrój w plasterki. Następnie smaż je na maśle.*

Krok 4

Do smażących się grzybów dodaj bób, cały czas mieszając, by nie przypaliły się.

tommy

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone grzyby z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone grzyby z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone grzyby z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone grzyby z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone grzyby z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone grzyby z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone grzyby z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone grzyby z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej