Bób z boczkiem - przepis: smażony, ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Bób z boczkiem

w serowo kremowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 plastry

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skórki.

Bób z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj bób i chwilę podsmaż całość.

Bób z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i dodaj do składników na patelni. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Aby uzyskać ciekawszy efekt, tak przygotowany bób posyp pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi. Dobrym pomysłem jest również dodanie posiekanych listków mięty.

Bób z boczkiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bób z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bób z boczkiemBób z boczkiem

Lubisz wykorzystywać potencjał sezonowych warzyw? Jeżeli tak, to zobacz na naszą recepturę, dzięki której przygotujesz bób z boczkiem. To oryginalne połączenie smaków potrafi naprawdę zaskoczyć, oczywiście pozytywnie! Już teraz możesz się o tym przekonać, przygotowując naszą recepturę.

Dla kogo?

Przepis na bób z boczkiem sprawdzi się w menu fanów warzyw oraz mięs. Ta ciekawa kompozycja smaków jest nie tylko smaczna, ale również bardzo prosta do przygotowania. Całość zajmie Ci maksymalnie pół godziny, więc nie spędzisz w kuchni zbyt dużo czasu. Tak smacznie, prosto i szybko jeszcze nie było!

Na jaką okazję?

Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, to połączenie bób boczek rozwiąże Twój problem. Danie sprawdzi się także jako kolacja, ale nie potrzebujesz specjalnej okazji, by je przyrządzić. Zjedz bób z boczkiem w kremowym sosie, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś oryginalnego i smacznego.

Czy wiesz, że?

Bób z boczkiem przepis jest naprawdę prosty, więc nawet kulinarni nowicjusze nie będą mieć z nim żadnego problemu. To jak, rozpoczynasz przygotowania? Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skórki. Później pokrój boczek, wrzuć go na patelnię i podsmaż razem bobem.

Dla urozmaicenia:

Mamy nadzieję, że nasza receptura przypadnie Ci do gustu. Jeżeli jednak chcesz ją urozmaicić, to śmiało możesz dorzucić do listy składników ulubione produkty. Przychodzi Ci do głowy jakieś warzywo? Jeżeli tak, to daj nam o tym znać w komentarzu. Czekamy na Twoją opinię!