Puree z bobu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

75 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skóry.

Puree z bobu - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj w garnku ze śmietaną i dodaj bób oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość gotuj około 3 minut i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Puree z bobu - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki przepuść przez praskę lub przeciśnij przez sito. Gotowe purée, jeśli uznasz to za konieczne, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Łyżka masła nada daniu kremowej konsystencji.

Puree z bobu - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z bobuPuree z bobu

Bób to zielone warzywo strączkowe, jadane niemal na całym świecie. Zazwyczaj jada się go samego, ugotowanego w wodzie z solą, jednak bób może mieć również wiele innych, ciekawych zastosowań. Z bobu można robić pastę do kanapek, pesto i sos do makaronu. Ciekawym pomysłem na danie jest również risotto z bobem. Bardzo łatwo przyrządzić także bób pod postacią delikatnego purée. Kremową konsystencję potrawy uzyskasz gotując bób z dodatkiem ziemniaków, sosu serowo-kremowego Knorr i gęstej śmietany. Całość wystarczy już tylko przecisnąć przez praskę. Tak przygotowanego purée możesz używać jako dodatku do dań mięsnych lub warzywnych. Gdy wystygnie, będzie to również pyszny dip, w którym zanurzysz słone paluszki lub pokojone w słupki warzywa. Purée z bobu sprawdzi się też jako pasta kanapkowa.