Puree z bobu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puree z bobu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

0.5 opakowania

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skóry.

Puree z bobu - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj w garnku ze śmietaną i dodaj bób oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość gotuj około 3 minut i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Puree z bobu - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki przepuść przez praskę lub przeciśnij przez sito. Gotowe purée, jeśli uznasz to za konieczne, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Łyżka masła nada daniu kremowej konsystencji.

Puree z bobu - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z bobuPuree z bobu

Bób to zielone warzywo strączkowe, jadane niemal na całym świecie. Zazwyczaj jada się go samego, ugotowanego w wodzie z solą, jednak bób może mieć również wiele innych, ciekawych zastosowań. Z bobu można robić pastę do kanapek, pesto i sos do makaronu. Ciekawym pomysłem na danie jest również risotto z bobem. Bardzo łatwo przyrządzić także bób pod postacią delikatnego purée. Kremową konsystencję potrawy uzyskasz gotując bób z dodatkiem ziemniaków, sosu serowo-kremowego Knorr i gęstej śmietany. Całość wystarczy już tylko przecisnąć przez praskę. Tak przygotowanego purée możesz używać jako dodatku do dań mięsnych lub warzywnych. Gdy wystygnie, będzie to również pyszny dip, w którym zanurzysz słone paluszki lub pokojone w słupki warzywa. Purée z bobu sprawdzi się też jako pasta kanapkowa.