Puree z bobu mrożonego i ziemniaków - przepis | Przepisy.pl pixel

Puree z bobu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

0.5 opakowania

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skóry.

Puree z bobu - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj w garnku ze śmietaną i dodaj bób oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość gotuj około 3 minut i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Puree z bobu - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki przepuść przez praskę lub przeciśnij przez sito. Gotowe purée, jeśli uznasz to za konieczne, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Łyżka masła nada daniu kremowej konsystencji.

Puree z bobu - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinak z jajkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z bobuPuree z bobu

Puree z bobu

Zastanawiasz się, jak wzbogacić tradycyjne puree, które podajesz do dań obiadowych? Odpowiedzią na to pytanie może być puree z bobu i ziemniaków! Dip, przekąska na zimno, pasta kanapkowa – to tylko niektóre sposoby wykorzystania puree z bobu. Przepis na nie jest niezwykle prosty, więc to urozmaicenie nie wymaga dużo wysiłku. Przekonaj się o tym samodzielnie!

Dla kogo?

Delikatne puree z bobu powinno zasmakować tym, którzy lubią tradycyjne przepisy urozmaicone w niekonwencjonalny sposób. Polecamy je także osobom, które co roku z niecierpliwością czekają na sezon na bób. Puree ma szansę stać się dla nich ulubionym letnim daniem.

Na jaką okazję?

Bób puree to nie tylko dodatek do mięs podczas obiadów i kolacji. Podawaj je jako przystawkę – za dip do maczania słonych przekąsek lub warzyw pokrojonych w słupki może posłużyć właśnie puree z bobu. Przepis ten sprawdzi się także jako pasta kanapkowa. Posmaruj nią chrupiący chleb, udekoruj koperkiem lub posyp pestkami słonecznika – a na koniec zapakuj taką kanapkę na drugie śniadanie.

Czy wiesz, że?

Ziaren bobu nie musisz długo gotować. Dlatego uważaj – gdy trzymasz je w gotującej się wodzie dłużej niż 15 minut, możesz pozbawić bób jego właściwości i niepowtarzalnego smaku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz urozmaicić danie, do garnka z gotującymi się składnikami na puree z bobu dodaj trochę masła. Wzbogaci ono konsystencję dania i nada mu delikatnego, mlecznego posmaku. Smak puree z bobu i ziemniaków podkreślisz także przyprawami, np. kminkiem lub czosnkiem.