
Składniki
450 gramów
0.5 opakowania
100 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skóry.

Krok 2
Sos Knorr wymieszaj w garnku ze śmietaną i dodaj bób oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość gotuj około 3 minut i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Krok 3
Wszystkie składniki przepuść przez praskę lub przeciśnij przez sito. Gotowe purée, jeśli uznasz to za konieczne, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Łyżka masła nada daniu kremowej konsystencji.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Puree z bobu
Puree z bobu
Zastanawiasz się, jak wzbogacić tradycyjne puree, które podajesz do dań obiadowych? Odpowiedzią na to pytanie może być puree z bobu i ziemniaków! Dip, przekąska na zimno, pasta kanapkowa – to tylko niektóre sposoby wykorzystania puree z bobu. Przepis na nie jest niezwykle prosty, więc to urozmaicenie nie wymaga dużo wysiłku. Przekonaj się o tym samodzielnie!
Dla kogo?
Delikatne puree z bobu powinno zasmakować tym, którzy lubią tradycyjne przepisy urozmaicone w niekonwencjonalny sposób. Polecamy je także osobom, które co roku z niecierpliwością czekają na sezon na bób. Puree ma szansę stać się dla nich ulubionym letnim daniem.
Na jaką okazję?
Bób puree to nie tylko dodatek do mięs podczas obiadów i kolacji. Podawaj je jako przystawkę – za dip do maczania słonych przekąsek lub warzyw pokrojonych w słupki może posłużyć właśnie puree z bobu. Przepis ten sprawdzi się także jako pasta kanapkowa. Posmaruj nią chrupiący chleb, udekoruj koperkiem lub posyp pestkami słonecznika – a na koniec zapakuj taką kanapkę na drugie śniadanie.
Czy wiesz, że?
Ziaren bobu nie musisz długo gotować. Dlatego uważaj – gdy trzymasz je w gotującej się wodzie dłużej niż 15 minut, możesz pozbawić bób jego właściwości i niepowtarzalnego smaku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz urozmaicić danie, do garnka z gotującymi się składnikami na puree z bobu dodaj trochę masła. Wzbogaci ono konsystencję dania i nada mu delikatnego, mlecznego posmaku. Smak puree z bobu i ziemniaków podkreślisz także przyprawami, np. kminkiem lub czosnkiem.