
Składniki
450 gramów
0.5 opakowania
100 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skóry.

Krok 2
Sos Knorr wymieszaj w garnku ze śmietaną i dodaj bób oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość gotuj około 3 minut i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Krok 3
Wszystkie składniki przepuść przez praskę lub przeciśnij przez sito. Gotowe purée, jeśli uznasz to za konieczne, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Łyżka masła nada daniu kremowej konsystencji.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Puree z bobu
Puree z bobu
Zastanawiasz się, jak wzbogacić tradycyjne puree, które podajesz do dań obiadowych? Odpowiedzią na to pytanie może być puree z bobu i ziemniaków! Dip, przekąska na zimno, pasta kanapkowa – to tylko niektóre sposoby wykorzystania puree z bobu. Przepis na nie jest niezwykle prosty, więc to urozmaicenie nie wymaga dużo wysiłku. Przekonaj się o tym samodzielnie!
Dla kogo?
Delikatne puree z bobu powinno zasmakować tym, którzy lubią tradycyjne przepisy urozmaicone w niekonwencjonalny sposób. Polecamy je także osobom, które co roku z niecierpliwością czekają na sezon na bób. Puree ma szansę stać się dla nich ulubionym letnim daniem.
Na jaką okazję?
Bób puree to nie tylko dodatek do mięs podczas obiadów i kolacji. Podawaj je jako przystawkę – za dip do maczania słonych przekąsek lub warzyw pokrojonych w słupki może posłużyć właśnie puree z bobu. Przepis ten sprawdzi się także jako pasta kanapkowa. Posmaruj nią chrupiący chleb, udekoruj koperkiem lub posyp pestkami słonecznika – a na koniec zapakuj taką kanapkę na drugie śniadanie.
Czy wiesz, że?
Ziaren bobu nie musisz długo gotować. Dlatego uważaj – gdy trzymasz je w gotującej się wodzie dłużej niż 15 minut, możesz pozbawić bób jego właściwości i niepowtarzalnego smaku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz urozmaicić danie, do garnka z gotującymi się składnikami na puree z bobu dodaj trochę masła. Wzbogaci ono konsystencję dania i nada mu delikatnego, mlecznego posmaku. Smak puree z bobu i ziemniaków podkreślisz także przyprawami, np. kminkiem lub czosnkiem.


































