Puree z bobu przepis – Zobacz na przepisy.pl

Puree z bobu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

0.5 opakowania

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skóry.

Puree z bobu - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj w garnku ze śmietaną i dodaj bób oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość gotuj około 3 minut i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Puree z bobu - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki przepuść przez praskę lub przeciśnij przez sito. Gotowe purée, jeśli uznasz to za konieczne, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Łyżka masła nada daniu kremowej konsystencji.

Puree z bobu - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Stek z kalafiora - VIDEO
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z bobuPuree z bobu

Bób to zielone warzywo strączkowe, jadane niemal na całym świecie. Zazwyczaj jada się go samego, ugotowanego w wodzie z solą, jednak bób może mieć również wiele innych, ciekawych zastosowań. Z bobu można robić pastę do kanapek, pesto i sos do makaronu. Ciekawym pomysłem na danie jest również risotto z bobem. Bardzo łatwo przyrządzić także bób pod postacią delikatnego purée. Kremową konsystencję potrawy uzyskasz gotując bób z dodatkiem ziemniaków, sosu serowo-kremowego Knorr i gęstej śmietany. Całość wystarczy już tylko przecisnąć przez praskę. Tak przygotowanego purée możesz używać jako dodatku do dań mięsnych lub warzywnych. Gdy wystygnie, będzie to również pyszny dip, w którym zanurzysz słone paluszki lub pokojone w słupki warzywa. Purée z bobu sprawdzi się też jako pasta kanapkowa.