Puree z bobu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puree z bobu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

76 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

0.5 opakowania

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skóry.

Puree z bobu - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj w garnku ze śmietaną i dodaj bób oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość gotuj około 3 minut i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Puree z bobu - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki przepuść przez praskę lub przeciśnij przez sito. Gotowe purée, jeśli uznasz to za konieczne, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Łyżka masła nada daniu kremowej konsystencji.

Puree z bobu - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z bobuPuree z bobu

Bób to zielone warzywo strączkowe, jadane niemal na całym świecie. Zazwyczaj jada się go samego, ugotowanego w wodzie z solą, jednak bób może mieć również wiele innych, ciekawych zastosowań. Z bobu można robić pastę do kanapek, pesto i sos do makaronu. Ciekawym pomysłem na danie jest również risotto z bobem. Bardzo łatwo przyrządzić także bób pod postacią delikatnego purée. Kremową konsystencję potrawy uzyskasz gotując bób z dodatkiem ziemniaków, sosu serowo-kremowego Knorr i gęstej śmietany. Całość wystarczy już tylko przecisnąć przez praskę. Tak przygotowanego purée możesz używać jako dodatku do dań mięsnych lub warzywnych. Gdy wystygnie, będzie to również pyszny dip, w którym zanurzysz słone paluszki lub pokojone w słupki warzywa. Purée z bobu sprawdzi się też jako pasta kanapkowa.