Puree z bobu

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 163 Kcal | |
Tłuszcz | 6.2 g | 9 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 3.6 g | 18 % |
Węglowodany | 23.5 g | 9 % |
w tym cukry | 1.3 g | 1 % |
Błonnik | 6.5 g | - |
Białko | 9.3 g | 19 % |
Sól | 0.7 g | 11 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 184 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Świeży bób ugotuj i obierz. Mrożony rozmroź i obierz ze skóry.
- Krok 2Sos Knorr wymieszaj w garnku ze śmietaną i dodaj bób oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość gotuj około 3 minut i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- Krok 3Wszystkie składniki przepuść przez praskę lub przeciśnij przez sito. Gotowe purée, jeśli uznasz to za konieczne, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Łyżka masła nada daniu kremowej konsystencji.

Bób to zielone warzywo strączkowe, jadane niemal na całym świecie. Zazwyczaj jada się go samego, ugotowanego w wodzie z solą, jednak bób może mieć również wiele innych, ciekawych zastosowań. Z bobu można robić pastę do kanapek, pesto i sos do makaronu. Ciekawym pomysłem na danie jest również risotto z bobem. Bardzo łatwo przyrządzić także bób pod postacią delikatnego purée. Kremową konsystencję potrawy uzyskasz gotując bób z dodatkiem ziemniaków, sosu serowo-kremowego Knorr i gęstej śmietany. Całość wystarczy już tylko przecisnąć przez praskę. Tak przygotowanego purée możesz używać jako dodatku do dań mięsnych lub warzywnych. Gdy wystygnie, będzie to również pyszny dip, w którym zanurzysz słone paluszki lub pokojone w słupki warzywa. Purée z bobu sprawdzi się też jako pasta kanapkowa.