Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

223 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

pesto z pomidorów:

10 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

0.5 sztuki

1 sztuka

pozostałe składniki:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Pesto: wszystkie składniki sosu umieść w kielichu blendera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne.

Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - Krok 1

Krok 2

Piersi osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę do grilla Knorr rozmieszaj z olejem – powstałą marynatą posmaruj piersi i usmaż na rozgrzanym grillu (ok. 10 minut).

Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - Krok 2

Krok 3

Bułki przekrój wzdłuż na połówki, cebulę pokrój w piórka, a pomidora oraz mozzarellę w plastry. Usmażone piersi również pokrój w plastry, pod skosem.

Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - Krok 3

Krok 4

Bułki posmaruj pomidorowym Pesto – na dolne połówki nałóż cebulę, następnie połóż plastry kurczaka, pomidory, listki bazylii oraz ser.

Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - Krok 4

Krok 5

Kanapki przykryj pozostałymi kromkami pieczywa, przyciśnij lekko dłonią i połóż na rozgrzanym grillu. Kanapki opiekaj 5-7 minut, uważając, aby nie przypaliły się. Po zdjęciu z grilla przekrój każdą z nich na pół i podawaj. Kanapki możesz również zawinąć w aluminiową folię i dopiero wtedy rozpocząć grillowanie.

Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Kanapki możesz podać z jogurtowo-czosnkowym dipem – w miseczce wymieszaj 5 łyżek jogurtu z 5 łyżkami majonezu, dodaj posiekany ząbek czosnku oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bataty z rozmarynem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorówSandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów

Grillowane dania to nie tylko te przyrządzane podczas przyjęć w ogrodzie. Jeśli lubisz przygotowywane na ruszcie potrawy, możesz korzystać także z patelni grillowej czy opiekacza. Będą przydatne np. do zrobienia sandwicha z grillowanym kurczakiem i pesto z pomidorów. Ten włoski sos, bardzo gęsty i wyrazisty, doskonale podkreśli smak mięsa i będzie pasował do pozostałych składników kanapki, zwłaszcza do mozzarelli. Zacznij od przygotowania pesto – możesz także wykorzystać gotowy sos ze słoiczka. Kurczaka zamarynuj, a następnie piecz na grillu do momentu, aż zyska złocisty kolor. Użyj dowolnego rodzaju pieczywa – dobrze sprawdzi się włoska bułka ciabatta, ale zastąpisz ją też np. grahamką albo bułką kukurydzianą. Do kanapek dodaj również pomidory, czerwoną cebulę i świeżą bazylię. Urozmaicisz je także świeżym albo konserwowym ogórkiem lub liściem sałaty masłowej. Całość przez chwilę opiecz, żeby bułka stała się ciepła i chrupiąca. Przekrojone na pół sandwiche podawaj na drugie śniadanie albo obiad – wtedy serwuj je z kubkiem gorącej zupy.