Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów
łatwe
176 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
pesto z pomidorów:
10 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
0.5 sztuki
1 sztuka
pozostałe składniki:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj Pesto: wszystkie składniki sosu umieść w kielichu blendera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne.

Krok 2
Piersi osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę do grilla Knorr rozmieszaj z olejem – powstałą marynatą posmaruj piersi i usmaż na rozgrzanym grillu (ok. 10 minut).

Krok 3
Bułki przekrój wzdłuż na połówki, cebulę pokrój w piórka, a pomidora oraz mozzarellę w plastry. Usmażone piersi również pokrój w plastry, pod skosem.

Krok 4
Bułki posmaruj pomidorowym Pesto – na dolne połówki nałóż cebulę, następnie połóż plastry kurczaka, pomidory, listki bazylii oraz ser.

Krok 5
Kanapki przykryj pozostałymi kromkami pieczywa, przyciśnij lekko dłonią i połóż na rozgrzanym grillu. Kanapki opiekaj 5-7 minut, uważając, aby nie przypaliły się. Po zdjęciu z grilla przekrój każdą z nich na pół i podawaj. Kanapki możesz również zawinąć w aluminiową folię i dopiero wtedy rozpocząć grillowanie.


Dobra rada:
Kanapki możesz podać z jogurtowo-czosnkowym dipem – w miseczce wymieszaj 5 łyżek jogurtu z 5 łyżkami majonezu, dodaj posiekany ząbek czosnku oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów
Grillowane dania to nie tylko te przyrządzane podczas przyjęć w ogrodzie. Jeśli lubisz przygotowywane na ruszcie potrawy, możesz korzystać także z patelni grillowej czy opiekacza. Będą przydatne np. do zrobienia sandwicha z grillowanym kurczakiem i pesto z pomidorów. Ten włoski sos, bardzo gęsty i wyrazisty, doskonale podkreśli smak mięsa i będzie pasował do pozostałych składników kanapki, zwłaszcza do mozzarelli. Zacznij od przygotowania pesto – możesz także wykorzystać gotowy sos ze słoiczka. Kurczaka zamarynuj, a następnie piecz na grillu do momentu, aż zyska złocisty kolor. Użyj dowolnego rodzaju pieczywa – dobrze sprawdzi się włoska bułka ciabatta, ale zastąpisz ją też np. grahamką albo bułką kukurydzianą. Do kanapek dodaj również pomidory, czerwoną cebulę i świeżą bazylię. Urozmaicisz je także świeżym albo konserwowym ogórkiem lub liściem sałaty masłowej. Całość przez chwilę opiecz, żeby bułka stała się ciepła i chrupiąca. Przekrojone na pół sandwiche podawaj na drugie śniadanie albo obiad – wtedy serwuj je z kubkiem gorącej zupy.