Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów
łatwe
173 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
pesto z pomidorów:
10 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
0.5 sztuki
1 sztuka
pozostałe składniki:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj Pesto: wszystkie składniki sosu umieść w kielichu blendera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne.

Krok 2
Piersi osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę do grilla Knorr rozmieszaj z olejem – powstałą marynatą posmaruj piersi i usmaż na rozgrzanym grillu (ok. 10 minut).

Krok 3
Bułki przekrój wzdłuż na połówki, cebulę pokrój w piórka, a pomidora oraz mozzarellę w plastry. Usmażone piersi również pokrój w plastry, pod skosem.

Krok 4
Bułki posmaruj pomidorowym Pesto – na dolne połówki nałóż cebulę, następnie połóż plastry kurczaka, pomidory, listki bazylii oraz ser.

Krok 5
Kanapki przykryj pozostałymi kromkami pieczywa, przyciśnij lekko dłonią i połóż na rozgrzanym grillu. Kanapki opiekaj 5-7 minut, uważając, aby nie przypaliły się. Po zdjęciu z grilla przekrój każdą z nich na pół i podawaj. Kanapki możesz również zawinąć w aluminiową folię i dopiero wtedy rozpocząć grillowanie.


Dobra rada:
Kanapki możesz podać z jogurtowo-czosnkowym dipem – w miseczce wymieszaj 5 łyżek jogurtu z 5 łyżkami majonezu, dodaj posiekany ząbek czosnku oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandwich z grillowanym kurczakiem i Pesto z pomidorów
Grillowane dania to nie tylko te przyrządzane podczas przyjęć w ogrodzie. Jeśli lubisz przygotowywane na ruszcie potrawy, możesz korzystać także z patelni grillowej czy opiekacza. Będą przydatne np. do zrobienia sandwicha z grillowanym kurczakiem i pesto z pomidorów. Ten włoski sos, bardzo gęsty i wyrazisty, doskonale podkreśli smak mięsa i będzie pasował do pozostałych składników kanapki, zwłaszcza do mozzarelli. Zacznij od przygotowania pesto – możesz także wykorzystać gotowy sos ze słoiczka. Kurczaka zamarynuj, a następnie piecz na grillu do momentu, aż zyska złocisty kolor. Użyj dowolnego rodzaju pieczywa – dobrze sprawdzi się włoska bułka ciabatta, ale zastąpisz ją też np. grahamką albo bułką kukurydzianą. Do kanapek dodaj również pomidory, czerwoną cebulę i świeżą bazylię. Urozmaicisz je także świeżym albo konserwowym ogórkiem lub liściem sałaty masłowej. Całość przez chwilę opiecz, żeby bułka stała się ciepła i chrupiąca. Przekrojone na pół sandwiche podawaj na drugie śniadanie albo obiad – wtedy serwuj je z kubkiem gorącej zupy.