Grillowana karkówka z chili i kolendrą
łatwe
349 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, posiekaną papryczkę i kolendrę, Ketchup Hellmann's Pikantny oraz oliwę.

Krok 3
Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa i całość zostaw na 20 minut w chłodnym miejscu. Zamarynowane steki smaż na rozgrzanym grillu po 8 minut z każdej strony. Tak przygotowane mięso podawaj np. z pieczonymi ziemniakami, chrupiącymi sałatami i Ketchupem Hellmann's Pikantnym, który dzięki dodatkowi pieprzu cayenne nada potrawie ognisty smak.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowana karkówka z chili i kolendrą
Soczysta grillowana karkówka z chili i kolendrą doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w gronie znajomych. Robiąc ją, zasłyniesz jako mistrzyni łączenia orientalnych i polskich smaków. Na punkcie kusząco przypieczonej karkówki z papryczką chili, orzeźwiającą kolendrą i słodko-pikantnym ketchupem można dosłownie oszaleć. To danie, któremu nie można się oprzeć. Kluczem do zbindowanego smaku wieprzowiny jest odpowiednia marynata. łącząca posiekaną papryczkę chili i kolendrę, ketchup pikantny oraz oliwę. Kolendra o łagodnym i ciepłym smaku z delikatną cytrusowa nutą nada nieco słodkiego smaku karkówce, z kolei wyrazista i intensywna papryczka chili doda jej ostrości. Gotowe steki smaż na rozgrzanym grillu lub na grillowej patelni z dwóch stron. Idealnym dodatkiem do soczystej i aromatycznej karkówki będą pieczone ziemniaki, chrupiąca sałata oraz pikantny ketchup z dodatkiem pieprzu cayenne, który podkreśli karkówce ognisty smak dania.