Grillowana karkówka z chili i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana karkówka z chili i kolendrą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

362 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Grillowana karkówka z chili i kolendrą - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, posiekaną papryczkę i kolendrę, Ketchup Hellmann’s Pikantny oraz oliwę.

Grillowana karkówka z chili i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa i całość zostaw na 20 minut w chłodnym miejscu. Zamarynowane steki smaż na rozgrzanym grillu po 8 minut z każdej strony. Tak przygotowane mięso podawaj np. z pieczonymi ziemniakami, chrupiącymi sałatami i Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który dzięki dodatkowi pieprzu cayenne nada potrawie ognisty smak.

Grillowana karkówka z chili i kolendrą - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 21.07.2016

    karkówka z grilla dobre przyprawa zawsze smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana karkówka z chili i kolendrąGrillowana karkówka z chili i kolendrą

Soczysta grillowana karkówka z chili i kolendrą doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w gronie znajomych. Robiąc ją, zasłyniesz jako mistrzyni łączenia orientalnych i polskich smaków. Na punkcie kusząco przypieczonej karkówki z papryczką chili, orzeźwiającą kolendrą i słodko-pikantnym ketchupem można dosłownie oszaleć. To danie, któremu nie można się oprzeć. Kluczem do zbindowanego smaku wieprzowiny jest odpowiednia marynata. łącząca posiekaną papryczkę chili i kolendrę, ketchup pikantny oraz oliwę. Kolendra o łagodnym i ciepłym smaku z delikatną cytrusowa nutą nada nieco słodkiego smaku karkówce, z kolei wyrazista i intensywna papryczka chili doda jej ostrości. Gotowe steki smaż na rozgrzanym grillu lub na grillowej patelni z dwóch stron. Idealnym dodatkiem do soczystej i aromatycznej karkówki będą pieczone ziemniaki, chrupiąca sałata oraz pikantny ketchup z dodatkiem pieprzu cayenne, który podkreśli karkówce ognisty smak dania.