Grillowana karkówka z chili i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana karkówka z chili i kolendrą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
368 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Grillowana karkówka z chili i kolendrą - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, posiekaną papryczkę i kolendrę, Ketchup Hellmann's Pikantny oraz oliwę.

Grillowana karkówka z chili i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa i całość zostaw na 20 minut w chłodnym miejscu. Zamarynowane steki smaż na rozgrzanym grillu po 8 minut z każdej strony. Tak przygotowane mięso podawaj np. z pieczonymi ziemniakami, chrupiącymi sałatami i Ketchupem Hellmann's Pikantnym, który dzięki dodatkowi pieprzu cayenne nada potrawie ognisty smak.

Grillowana karkówka z chili i kolendrą - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 21.07.2016

    karkówka z grilla dobre przyprawa zawsze smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana karkówka z chili i kolendrąGrillowana karkówka z chili i kolendrą

Soczysta grillowana karkówka z chili i kolendrą doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w gronie znajomych. Robiąc ją, zasłyniesz jako mistrzyni łączenia orientalnych i polskich smaków. Na punkcie kusząco przypieczonej karkówki z papryczką chili, orzeźwiającą kolendrą i słodko-pikantnym ketchupem można dosłownie oszaleć. To danie, któremu nie można się oprzeć. Kluczem do zbindowanego smaku wieprzowiny jest odpowiednia marynata. łącząca posiekaną papryczkę chili i kolendrę, ketchup pikantny oraz oliwę. Kolendra o łagodnym i ciepłym smaku z delikatną cytrusowa nutą nada nieco słodkiego smaku karkówce, z kolei wyrazista i intensywna papryczka chili doda jej ostrości. Gotowe steki smaż na rozgrzanym grillu lub na grillowej patelni z dwóch stron. Idealnym dodatkiem do soczystej i aromatycznej karkówki będą pieczone ziemniaki, chrupiąca sałata oraz pikantny ketchup z dodatkiem pieprzu cayenne, który podkreśli karkówce ognisty smak dania.