Grillowana karkówka z chili i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana karkówka z chili i kolendrą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
368 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Grillowana karkówka z chili i kolendrą - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, posiekaną papryczkę i kolendrę, Ketchup Hellmann's Pikantny oraz oliwę.

Grillowana karkówka z chili i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa i całość zostaw na 20 minut w chłodnym miejscu. Zamarynowane steki smaż na rozgrzanym grillu po 8 minut z każdej strony. Tak przygotowane mięso podawaj np. z pieczonymi ziemniakami, chrupiącymi sałatami i Ketchupem Hellmann's Pikantnym, który dzięki dodatkowi pieprzu cayenne nada potrawie ognisty smak.

Grillowana karkówka z chili i kolendrą - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 21.07.2016

    karkówka z grilla dobre przyprawa zawsze smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana karkówka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana karkówka z chili i kolendrąGrillowana karkówka z chili i kolendrą

Soczysta grillowana karkówka z chili i kolendrą doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w gronie znajomych. Robiąc ją, zasłyniesz jako mistrzyni łączenia orientalnych i polskich smaków. Na punkcie kusząco przypieczonej karkówki z papryczką chili, orzeźwiającą kolendrą i słodko-pikantnym ketchupem można dosłownie oszaleć. To danie, któremu nie można się oprzeć. Kluczem do zbindowanego smaku wieprzowiny jest odpowiednia marynata. łącząca posiekaną papryczkę chili i kolendrę, ketchup pikantny oraz oliwę. Kolendra o łagodnym i ciepłym smaku z delikatną cytrusowa nutą nada nieco słodkiego smaku karkówce, z kolei wyrazista i intensywna papryczka chili doda jej ostrości. Gotowe steki smaż na rozgrzanym grillu lub na grillowej patelni z dwóch stron. Idealnym dodatkiem do soczystej i aromatycznej karkówki będą pieczone ziemniaki, chrupiąca sałata oraz pikantny ketchup z dodatkiem pieprzu cayenne, który podkreśli karkówce ognisty smak dania.