Amerykańskie żeberka BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Amerykańskie żeberka BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
272 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

651 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i podziel na mniejsze porcje – po 2-3 kostki. Przygotuj aromatyczny bulion zagotuj 1 l wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.

Krok 2

Porcje żeberek ugotuj w przygotowanym bulionie do miękkości. Następnie odcedź i wystudź.

Krok 3

Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na margarynie, dodaj czosnek. Następnie wsyp cukier i skarmelizuj go.

Krok 4

Następnie dodaj wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem. Po tym czasie dodaj ketchup oraz miód i gotuj całość na małym ogniu 15 minut. Jeśli marynata będzie zbyt gęsta, dodaj nieco wywaru z gotowania.

Krok 5

Wystudzone żeberka zamocz w marynacie i pozostaw w niej na całą noc. Piecz na rozgrzanym grillu uważając, aby nie przypalić żeberek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zabraknie Ci jednej lub dwóch przypraw – nic się nie stanie ! A wywar z gotowania pozostaw i wykorzystaj do przygotowania np. zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Amerykańskie żeberka BBQAmerykańskie żeberka BBQ

Żeberka z sosem BBQ są doskonałym sposobem na obiad podczas weekendu. To klasyczne danie z grilla, którego cechą charakterystyczną jest dymny, lekko słodkawy smak marynaty. Zacznij od mięsa – wybierz żeberka wieprzowe, które ugotujesz w aromatycznym bulionie. Kiedy będą już miękkie, odcedź je i wystudź, a w tym czasie przyrządź glazurę. Pokrój cebulę, zeszklij ją na margarynie, dodaj czosnek oraz brązowy cukier (skarmelizuj go). Do mieszanki wsyp kilka przypraw: kolendrę, gałkę muszkatołową, imbir oraz cynamon. Na końcu smażenia wlej dwie łyżki miodu, który sprawi, że glazura będzie gęstsza i słodsza, a także dobrej jakości ketchup – wszystko razem gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut. Teraz pozostaje tylko połączyć mięso z marynatą i odstawić je na całą noc, aby składniki się przeniknęły. Na drugi dzień wyłóż je na ruszt i grilluj do momentu uzyskania pożądanej miękkości. Żeberka BBQ będą podstawą pysznego obiadu – podawaj je z pikantnym dipem i ulubioną sałatką. Miłego grillowania!