
Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
2 sztuki
200 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj i podziel na mniejsze porcje – po 2-3 kostki. Przygotuj aromatyczny bulion zagotuj 1 l wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.
Krok 2
Porcje żeberek ugotuj w przygotowanym bulionie do miękkości. Następnie odcedź i wystudź.
Krok 3
Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na margarynie, dodaj czosnek. Następnie wsyp cukier i skarmelizuj go.
Krok 4
Następnie dodaj wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem. Po tym czasie dodaj ketchup oraz miód i gotuj całość na małym ogniu 15 minut. Jeśli marynata będzie zbyt gęsta, dodaj nieco wywaru z gotowania.
Krok 5
Wystudzone żeberka zamocz w marynacie i pozostaw w niej na całą noc. Piecz na rozgrzanym grillu uważając, aby nie przypalić żeberek.

Dobra rada:
Jeśli zabraknie Ci jednej lub dwóch przypraw – nic się nie stanie ! A wywar z gotowania pozostaw i wykorzystaj do przygotowania np. zupy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Amerykańskie żeberka BBQ
Żeberka z sosem BBQ są doskonałym sposobem na obiad podczas weekendu. To klasyczne danie z grilla, którego cechą charakterystyczną jest dymny, lekko słodkawy smak marynaty. Zacznij od mięsa – wybierz żeberka wieprzowe, które ugotujesz w aromatycznym bulionie. Kiedy będą już miękkie, odcedź je i wystudź, a w tym czasie przyrządź glazurę. Pokrój cebulę, zeszklij ją na margarynie, dodaj czosnek oraz brązowy cukier (skarmelizuj go). Do mieszanki wsyp kilka przypraw: kolendrę, gałkę muszkatołową, imbir oraz cynamon. Na końcu smażenia wlej dwie łyżki miodu, który sprawi, że glazura będzie gęstsza i słodsza, a także dobrej jakości ketchup – wszystko razem gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut. Teraz pozostaje tylko połączyć mięso z marynatą i odstawić je na całą noc, aby składniki się przeniknęły. Na drugi dzień wyłóż je na ruszt i grilluj do momentu uzyskania pożądanej miękkości. Żeberka BBQ będą podstawą pysznego obiadu – podawaj je z pikantnym dipem i ulubioną sałatką. Miłego grillowania!