Amerykańskie żeberka BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl

Amerykańskie żeberka BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i podziel na mniejsze porcje – po 2-3 kostki. Przygotuj aromatyczny bulion zagotuj 1 l wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.

Krok 2

Porcje żeberek ugotuj w przygotowanym bulionie do miękkości. Następnie odcedź i wystudź.

Krok 3

Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na margarynie, dodaj czosnek. Następnie wsyp cukier i skarmelizuj go.

Krok 4

Następnie dodaj wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem. Po tym czasie dodaj ketchup oraz miód i gotuj całość na małym ogniu 15 minut. Jeśli marynata będzie zbyt gęsta, dodaj nieco wywaru z gotowania.

Krok 5

Wystudzone żeberka zamocz w marynacie i pozostaw w niej na całą noc. Piecz na rozgrzanym grillu uważając, aby nie przypalić żeberek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zabraknie Ci jednej lub dwóch przypraw – nic się nie stanie ! A wywar z gotowania pozostaw i wykorzystaj do przygotowania np. zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amerykańskie żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hamburgery z indyka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Amerykańskie żeberka BBQAmerykańskie żeberka BBQ

Żeberka z sosem BBQ są doskonałym sposobem na obiad podczas weekendu. To klasyczne danie z grilla, którego cechą charakterystyczną jest dymny, lekko słodkawy smak marynaty. Zacznij od mięsa – wybierz żeberka wieprzowe, które ugotujesz w aromatycznym bulionie. Kiedy będą już miękkie, odcedź je i wystudź, a w tym czasie przyrządź glazurę. Pokrój cebulę, zeszklij ją na margarynie, dodaj czosnek oraz brązowy cukier (skarmelizuj go). Do mieszanki wsyp kilka przypraw: kolendrę, gałkę muszkatołową, imbir oraz cynamon. Na końcu smażenia wlej dwie łyżki miodu, który sprawi, że glazura będzie gęstsza i słodsza, a także dobrej jakości ketchup – wszystko razem gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut. Teraz pozostaje tylko połączyć mięso z marynatą i odstawić je na całą noc, aby składniki się przeniknęły. Na drugi dzień wyłóż je na ruszt i grilluj do momentu uzyskania pożądanej miękkości. Żeberka BBQ będą podstawą pysznego obiadu – podawaj je z pikantnym dipem i ulubioną sałatką. Miłego grillowania!