Sałatka z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z jajkiem

Autor: Kamila Kolbuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

20 sztuk

6 łyżek

1 opakowanie

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyć, obrać i pokroić. Cebulę w pióra, awokado i ogórka w kostkę, rzodkiewki w ćwiartki. W misce wymieszać warzywa z sałatą, dodać oliwki i pokrojony w kostkę ser bałkański.

Krok 2

W garnku w szerokim dnem zagotować wodę z odrobiną soli. Przygotować dressing. Sos sałatkowy, oliwę i ocet wymieszać i połączyć z zawartością miski.

Krok 3

Jajka pojedynczo wybić do małej miseczki. W garnku zrobić wirek. Wlać jajko i gotować, aż białko się zetnie, a żółtko ma pozostać płynne (tzw. jajko w koszulce). Podawać z sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej