Sałatka ze szpinakiem i borówką amerykańską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem i borówką amerykańską

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

125 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak oraz borówkę płuczemy w zimnej wodzie i suszymy. Cebulę oraz ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ogórek w nieco grubsze). Układamy warzywa oraz borówkę na talerzu i dodajemy odsączoną z zalewy mozzarellę.

Krok 2

Sos sałatkowy mieszamy z 1 łyżką cytryny, 2 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Polewamy nim sałatkę.

Krok 3

Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Czekamy, aż lekko ostygną i posypujemy nimi sałatkę.

kuchniajoanny.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinakiem i borówką amerykańską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej