Sałatka szpinak, burak, pomarańcza - przepis | Przepisy.pl pixel

Szpinak z burakami i pomarańczą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj orzechy z łyżką miodu i chili – możesz je delikatnie posolić. Orzechy rozłóż na blasze do pieczenia na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 5-7 minut, tak żeby miód uległ karmelizacji. Po tym czasie orzechy odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Pomarańcze sparz, osusz i otrzyj ze skórki, wytnij z nich cząstki. Buraka i koper włoski pokrój na tarce w cienkie plastry.

Krok 3

W misce wymieszaj oliwę, trzy łyżki wody lub soku który powstał na wskutek wycinania pomarańczy oraz saszetkę sosu sałatkowego Knorr.

Krok 4

Na półmisku wyłóż umyty szpinak, rozłóż na nim kawałki pomarańczy, kawałki sera koziego, plastry buraka i kopru włoskiego, dodaj otartą skórkę z pomarańczy i upieczone orzechy. Całość skrop obficie przygotowanym sosem sałatkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do szpinaku pasuje również konfitura z czerwonej cebuli - recepturę na jej przygotowanie znajdziesz na naszej stronie przepisy.pl. Aby koper włoski nie ciemniał - wypłucz go w wodzie z odrobiną soku z cytryny lub octem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z burakami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z burakami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z burakami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z burakami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z burakami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z burakami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z burakami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z burakami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z burakami i pomarańcząSzpinak z burakami i pomarańczą

Sałatki to jedne z tych potraw, które można zakwalifikować do kategorii uniwersalnych. Świetnie sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Uniwersalność przejawia się także w ogromnej różnorodności – dania można przygotować z dowolnych składników, łącząc je w oryginalny sposób. Przykładem jest nasza dzisiejsza propozycja, czyli szpinak z burakami i pomarańczą, wywodzący się z kuchni francuskiej.

Dla kogo? Sałatka ze szpinakiem i burakami przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych sałatek, przygotowanych w stylu wegetariańskim.

Na jaką okazję? Sałatka buraczana ze szpinakiem i pomarańczą doskonale sprawdzi się podczas przyjęć, jako pyszna przekąska. Jest także propozycją na co dzień – na śniadanie oraz na kolację.

Czy wiesz, że? Aby wydobyć smak szpinaku, należy do niego dodać odpowiednie przyprawy. Są to: gałka muszkatołowa, pieprz lub cukier.

Dla urozmaicenia: Z sałatką ze szpinakiem i burakami świetnie komponuje się także konfitura z czerwonej cebuli, którą możesz przygotować samodzielnie, korzystając z naszych przepisów.