
Składniki
300 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj orzechy z łyżką miodu i chili – możesz je delikatnie posolić. Orzechy rozłóż na blasze do pieczenia na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 5-7 minut, tak żeby miód uległ karmelizacji. Po tym czasie orzechy odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Pomarańcze sparz, osusz i otrzyj ze skórki, wytnij z nich cząstki. Buraka i koper włoski pokrój na tarce w cienkie plastry.
Krok 3
W misce wymieszaj oliwę, trzy łyżki wody lub soku który powstał na wskutek wycinania pomarańczy oraz saszetkę sosu sałatkowego Knorr.
Krok 4
Na półmisku wyłóż umyty szpinak, rozłóż na nim kawałki pomarańczy, kawałki sera koziego, plastry buraka i kopru włoskiego, dodaj otartą skórkę z pomarańczy i upieczone orzechy. Całość skrop obficie przygotowanym sosem sałatkowym.

Dobra rada:
Do szpinaku pasuje również konfitura z czerwonej cebuli - recepturę na jej przygotowanie znajdziesz na naszej stronie przepisy.pl. Aby koper włoski nie ciemniał - wypłucz go w wodzie z odrobiną soku z cytryny lub octem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinak z burakami i pomarańczą
Sałatki to jedne z tych potraw, które można zakwalifikować do kategorii uniwersalnych. Świetnie sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Uniwersalność przejawia się także w ogromnej różnorodności – dania można przygotować z dowolnych składników, łącząc je w oryginalny sposób. Przykładem jest nasza dzisiejsza propozycja, czyli szpinak z burakami i pomarańczą, wywodzący się z kuchni francuskiej.
Dla kogo? Sałatka ze szpinakiem i burakami przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych sałatek, przygotowanych w stylu wegetariańskim.
Na jaką okazję? Sałatka buraczana ze szpinakiem i pomarańczą doskonale sprawdzi się podczas przyjęć, jako pyszna przekąska. Jest także propozycją na co dzień – na śniadanie oraz na kolację.
Czy wiesz, że? Aby wydobyć smak szpinaku, należy do niego dodać odpowiednie przyprawy. Są to: gałka muszkatołowa, pieprz lub cukier.
Dla urozmaicenia: Z sałatką ze szpinakiem i burakami świetnie komponuje się także konfitura z czerwonej cebuli, którą możesz przygotować samodzielnie, korzystając z naszych przepisów.