Sałatka z mozzarellą i pomidorami koktajlowymi | Przepisy.pl pixel

Sałatka z pomidorami i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
353 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

964 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój na pół kulki mozzarelli i pomidory, pokrój liście bazylii.

Krok 2

W misce połącz trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę podawaj z pieczoną w piekarniku bułką.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Adam Mendala

    Adam Mendala , 02.07.2019

    Po prostu pyszna!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pomidorami i mozzarelląSałatka z pomidorami i mozzarellą

Proponowana w tym przepisie sałatka z mozzarellą i pomidorami jest inspirowana caprese – jedną z klasycznych włoskich przekąsek. Tę wersję przyrządzisz z dojrzałych pomidorów koktajlowych i mini kulek mozzarelli. Wystarczy, że przekroisz oba z wymienionych składników na połówki. Ich smak dobrze podkreśli drobno siekany pęczek świeżej bazylii lub oregano. Możesz również połączyć w sałatce z mozzarellą i pomidorkami oba rodzaje ziół. Dobrym sposobem na doprawienie tej szybkiej potrawy będzie wymieszanie jej z niewielką ilością pesto z pietruszki. Do sałatki z pomidorów koktajlowych i mozzarelli przygotuj chrupiące grzanki z wybranego rodzaju pieczywa – warte polecenia jest żytnie. Odpowiednia będzie również bagietka pokrojona na kawałki i zapieczona w piekarniku z drobno pokrojonym czosnkiem i czarnym pieprzem. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na sałatkę – mozzarella i pomidor jeszcze niejednym mogą cię zaskoczyć.

Dla kogo?

Sałatka z pomidorów i mozzarelli to propozycja dla każdego smakosza świeżej i aromatycznej kuchni włoskiej. Przypadnie do gustu także tym z was, którzy szukają pomysłów na prostą przekąskę.

Na jaką okazję?

Nie wiesz, co przygotować na lunch do pracy? Pomidory z mozzarellą mini będą idealnym wyborem! Potrawę wykorzystasz także jako dodatek do dań mięsnych lub jako przekąskę podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Kolor sałatki caprese ma nawiązywać kolorystycznie do włoskiej flagi.

Dla urozmaicenia:

Gotową sałatkę z mozzarellą i pomidorami możesz podawać na grzankach, na liściach rukoli lub jarmużu. Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak sałatki, dodaj do niej czarne wydrylowane oliwki.