
Składniki
750 gramów
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój na pół kulki mozzarelli i pomidory, pokrój liście bazylii.
Krok 2
W misce połącz trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj.

Dobra rada:
Sałatkę podawaj z pieczoną w piekarniku bułką.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pomidorami i mozzarellą
Proponowana w tym przepisie sałatka z mozzarellą i pomidorami jest inspirowana caprese – jedną z klasycznych włoskich przekąsek. Tę wersję przyrządzisz z dojrzałych pomidorów koktajlowych i mini kulek mozzarelli. Wystarczy, że przekroisz oba z wymienionych składników na połówki. Ich smak dobrze podkreśli drobno siekany pęczek świeżej bazylii lub oregano. Możesz również połączyć w sałatce z mozzarellą i pomidorkami oba rodzaje ziół. Dobrym sposobem na doprawienie tej szybkiej potrawy będzie wymieszanie jej z niewielką ilością pesto z pietruszki. Do sałatki z pomidorów koktajlowych i mozzarelli przygotuj chrupiące grzanki z wybranego rodzaju pieczywa – warte polecenia jest żytnie. Odpowiednia będzie również bagietka pokrojona na kawałki i zapieczona w piekarniku z drobno pokrojonym czosnkiem i czarnym pieprzem. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na sałatkę – mozzarella i pomidor jeszcze niejednym mogą cię zaskoczyć.
Dla kogo?
Sałatka z pomidorów i mozzarelli to propozycja dla każdego smakosza świeżej i aromatycznej kuchni włoskiej. Przypadnie do gustu także tym z was, którzy szukają pomysłów na prostą przekąskę.
Na jaką okazję?
Nie wiesz, co przygotować na lunch do pracy? Pomidory z mozzarellą mini będą idealnym wyborem! Potrawę wykorzystasz także jako dodatek do dań mięsnych lub jako przekąskę podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kolor sałatki caprese ma nawiązywać kolorystycznie do włoskiej flagi.
Dla urozmaicenia:
Gotową sałatkę z mozzarellą i pomidorami możesz podawać na grzankach, na liściach rukoli lub jarmużu. Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak sałatki, dodaj do niej czarne wydrylowane oliwki.


































