Składniki
750 gramów
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój na pół kulki mozzarelli i pomidory, pokrój liście bazylii.
Krok 2
W misce połącz trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj.
Dobra rada:
Sałatkę podawaj z pieczoną w piekarniku bułką.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pomidorami i mozzarellą
Proponowana w tym przepisie sałatka jest inspirowana caprese – jedną z klasycznych włoskich przekąsek. Tę wersję przyrządzisz z dojrzałych pomidorów koktajlowych i mini kulek mozzarelli. Wystarczy, że przekroisz oba z wymienionych składników na połówki. Ich smak dobrze podkreśli drobno siekany pęczek świeżej bazylii lub oregano. Możesz również połączyć oba rodzaje ziół. Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak sałatki, dodaj do niej czarne wydrylowane oliwki. Dobrym sposobem na doprawienie tej szybkiej potrawy będzie też wymieszanie jej z niewielką ilością pesto z pietruszki. Gotowa sałatka sprawdzi się jako samodzielny lunch wegetariański. Wystarczy, że przygotujesz do niej chrupiące grzanki z wybranego rodzaju pieczywa – warte polecenia jest żytnie. Odpowiednia będzie również bagietka pokrojona na kawałki i zapieczona w piekarniku z drobno pokrojonym czosnkiem i czarnym pieprzem. Sałatkę możesz podawać na grzankach, na liściach rukoli lub jarmużu. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na smaczne i proste danie wegetariańskie.