
Składniki
750 gramów
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój na pół kulki mozzarelli i pomidory, pokrój liście bazylii.
Krok 2
W misce połącz trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj.

Dobra rada:
Sałatkę podawaj z pieczoną w piekarniku bułką.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pomidorami i mozzarellą
Proponowana w tym przepisie sałatka z mozzarellą i pomidorami jest inspirowana caprese – jedną z klasycznych włoskich przekąsek. Tę wersję przyrządzisz z dojrzałych pomidorów koktajlowych i mini kulek mozzarelli. Wystarczy, że przekroisz oba z wymienionych składników na połówki. Ich smak dobrze podkreśli drobno siekany pęczek świeżej bazylii lub oregano. Możesz również połączyć w sałatce z mozzarellą i pomidorkami oba rodzaje ziół. Dobrym sposobem na doprawienie tej szybkiej potrawy będzie wymieszanie jej z niewielką ilością pesto z pietruszki. Do sałatki z pomidorów koktajlowych i mozzarelli przygotuj chrupiące grzanki z wybranego rodzaju pieczywa – warte polecenia jest żytnie. Odpowiednia będzie również bagietka pokrojona na kawałki i zapieczona w piekarniku z drobno pokrojonym czosnkiem i czarnym pieprzem. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na sałatkę – mozzarella i pomidor jeszcze niejednym mogą cię zaskoczyć.
Dla kogo?
Sałatka z pomidorów i mozzarelli to propozycja dla każdego smakosza świeżej i aromatycznej kuchni włoskiej. Przypadnie do gustu także tym z was, którzy szukają pomysłów na prostą przekąskę.
Na jaką okazję?
Nie wiesz, co przygotować na lunch do pracy? Pomidory z mozzarellą mini będą idealnym wyborem! Potrawę wykorzystasz także jako dodatek do dań mięsnych lub jako przekąskę podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kolor sałatki caprese ma nawiązywać kolorystycznie do włoskiej flagi.
Dla urozmaicenia:
Gotową sałatkę z mozzarellą i pomidorami możesz podawać na grzankach, na liściach rukoli lub jarmużu. Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak sałatki, dodaj do niej czarne wydrylowane oliwki.