Sałatka z mozzarellą i pomidorami koktajlowymi | Przepisy.pl pixel

Sałatka z pomidorami i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
353 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

953 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój na pół kulki mozzarelli i pomidory, pokrój liście bazylii.

Krok 2

W misce połącz trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę podawaj z pieczoną w piekarniku bułką.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Adam Mendala

    Adam Mendala , 02.07.2019

    Po prostu pyszna!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pomidorami i mozzarelląSałatka z pomidorami i mozzarellą

Proponowana w tym przepisie sałatka z mozzarellą i pomidorami jest inspirowana caprese – jedną z klasycznych włoskich przekąsek. Tę wersję przyrządzisz z dojrzałych pomidorów koktajlowych i mini kulek mozzarelli. Wystarczy, że przekroisz oba z wymienionych składników na połówki. Ich smak dobrze podkreśli drobno siekany pęczek świeżej bazylii lub oregano. Możesz również połączyć w sałatce z mozzarellą i pomidorkami oba rodzaje ziół. Dobrym sposobem na doprawienie tej szybkiej potrawy będzie wymieszanie jej z niewielką ilością pesto z pietruszki. Do sałatki z pomidorów koktajlowych i mozzarelli przygotuj chrupiące grzanki z wybranego rodzaju pieczywa – warte polecenia jest żytnie. Odpowiednia będzie również bagietka pokrojona na kawałki i zapieczona w piekarniku z drobno pokrojonym czosnkiem i czarnym pieprzem. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na sałatkę – mozzarella i pomidor jeszcze niejednym mogą cię zaskoczyć.

Dla kogo?

Sałatka z pomidorów i mozzarelli to propozycja dla każdego smakosza świeżej i aromatycznej kuchni włoskiej. Przypadnie do gustu także tym z was, którzy szukają pomysłów na prostą przekąskę.

Na jaką okazję?

Nie wiesz, co przygotować na lunch do pracy? Pomidory z mozzarellą mini będą idealnym wyborem! Potrawę wykorzystasz także jako dodatek do dań mięsnych lub jako przekąskę podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Kolor sałatki caprese ma nawiązywać kolorystycznie do włoskiej flagi.

Dla urozmaicenia:

Gotową sałatkę z mozzarellą i pomidorami możesz podawać na grzankach, na liściach rukoli lub jarmużu. Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak sałatki, dodaj do niej czarne wydrylowane oliwki.