Sałatka z pomidorami i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z pomidorami i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

278 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój na pół kulki mozzarelli i pomidory, pokrój liście bazylii.

Krok 2

W misce połącz trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę podawaj z pieczoną w piekarniku bułką.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Adam Mendala

    Adam Mendala , 02.07.2019

    Po prostu pyszna!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pomidorami i mozzarelląSałatka z pomidorami i mozzarellą

Proponowana w tym przepisie sałatka jest inspirowana caprese – jedną z klasycznych włoskich przekąsek. Tę wersję przyrządzisz z dojrzałych pomidorów koktajlowych i mini kulek mozzarelli. Wystarczy, że przekroisz oba z wymienionych składników na połówki. Ich smak dobrze podkreśli drobno siekany pęczek świeżej bazylii lub oregano. Możesz również połączyć oba rodzaje ziół. Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak sałatki, dodaj do niej czarne wydrylowane oliwki. Dobrym sposobem na doprawienie tej szybkiej potrawy będzie też wymieszanie jej z niewielką ilością pesto z pietruszki. Gotowa sałatka sprawdzi się jako samodzielny lunch wegetariański. Wystarczy, że przygotujesz do niej chrupiące grzanki z wybranego rodzaju pieczywa – warte polecenia jest żytnie. Odpowiednia będzie również bagietka pokrojona na kawałki i zapieczona w piekarniku z drobno pokrojonym czosnkiem i czarnym pieprzem. Sałatkę możesz podawać na grzankach, na liściach rukoli lub jarmużu. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na smaczne i proste danie wegetariańskie.