
Składniki
750 gramów
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój na pół kulki mozzarelli i pomidory, pokrój liście bazylii.
Krok 2
W misce połącz trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj.

Dobra rada:
Sałatkę podawaj z pieczoną w piekarniku bułką.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pomidorami i mozzarellą
Proponowana w tym przepisie sałatka z mozzarellą i pomidorami jest inspirowana caprese – jedną z klasycznych włoskich przekąsek. Tę wersję przyrządzisz z dojrzałych pomidorów koktajlowych i mini kulek mozzarelli. Wystarczy, że przekroisz oba z wymienionych składników na połówki. Ich smak dobrze podkreśli drobno siekany pęczek świeżej bazylii lub oregano. Możesz również połączyć w sałatce z mozzarellą i pomidorkami oba rodzaje ziół. Dobrym sposobem na doprawienie tej szybkiej potrawy będzie wymieszanie jej z niewielką ilością pesto z pietruszki. Do sałatki z pomidorów koktajlowych i mozzarelli przygotuj chrupiące grzanki z wybranego rodzaju pieczywa – warte polecenia jest żytnie. Odpowiednia będzie również bagietka pokrojona na kawałki i zapieczona w piekarniku z drobno pokrojonym czosnkiem i czarnym pieprzem. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na sałatkę – mozzarella i pomidor jeszcze niejednym mogą cię zaskoczyć.
Dla kogo?
Sałatka z pomidorów i mozzarelli to propozycja dla każdego smakosza świeżej i aromatycznej kuchni włoskiej. Przypadnie do gustu także tym z was, którzy szukają pomysłów na prostą przekąskę.
Na jaką okazję?
Nie wiesz, co przygotować na lunch do pracy? Pomidory z mozzarellą mini będą idealnym wyborem! Potrawę wykorzystasz także jako dodatek do dań mięsnych lub jako przekąskę podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kolor sałatki caprese ma nawiązywać kolorystycznie do włoskiej flagi.
Dla urozmaicenia:
Gotową sałatkę z mozzarellą i pomidorami możesz podawać na grzankach, na liściach rukoli lub jarmużu. Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak sałatki, dodaj do niej czarne wydrylowane oliwki.