Kurczak w stylu kajeńskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w stylu kajeńskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

null

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka w paski i posyp pieprzem cayenne oraz przyprawą Knorr.

Krok 3

Smaż kurczaka, aż będzie złocisty.

Krok 4

Dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w paski paprykę.

Krok 5

Do kurczaka na patelni dodaj makaron i zimne masło. Wymieszaj wszystko i pozostaw na wolnym ogniu pod nakryciem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawaj z posiekaną dymką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w stylu kajeńskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w stylu kajeńskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w stylu kajeńskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w stylu kajeńskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w stylu kajeńskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w stylu kajeńskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w stylu kajeńskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w stylu kajeńskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej