Kurczak po warszawsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po warszawsku

Autor: jsquoteme

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

6 łyżek

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy dużą ilością delikatu. Odstawiamy na ok. 30 min.

Krok 2

Rozgrzewamy patelnię i smażymy przyprawioną pierś z kurczaka.

Krok 3

Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.

Krok 4

Kroimy pora w talarki (białą część) i dodajemy do mięsa i pieczarek. Smażymy do momentu, aż pieczarki i por zrobią się całkowicie miękkie.

Krok 5

Patelnię odstawiamy na najmniejszy ogień, dodajemy śmietanę i majonez. Dokładnie mieszamy.

Krok 6

Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Krok 7

Gotowy sos podajemy z makaronem penne i przyprawiamy natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej