Kurczak po warszawsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak po warszawsku

Autor: jsquoteme

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

6 łyżek

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy dużą ilością delikatu. Odstawiamy na ok. 30 min.

Krok 2

Rozgrzewamy patelnię i smażymy przyprawioną pierś z kurczaka.

Krok 3

Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.

Krok 4

Kroimy pora w talarki (białą część) i dodajemy do mięsa i pieczarek. Smażymy do momentu, aż pieczarki i por zrobią się całkowicie miękkie.

Krok 5

Patelnię odstawiamy na najmniejszy ogień, dodajemy śmietanę i majonez. Dokładnie mieszamy.

Krok 6

Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Krok 7

Gotowy sos podajemy z makaronem penne i przyprawiamy natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej