Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą
łatwe
1029 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzyj piersi z kurczaka. Mięso smaż na patelni przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas. Piersi z kurczaka przed usmażeniem możesz pokroić na cieńsze kotlety, co skróci ich czas smażenia.

Krok 2
Odsącz pomidory, pokrój je na mniejsze kawałki i znów połącz z sosem. Dodaj posiekany czosnek i drobno pokrojoną bułkę. Farsz odstaw na 2-3 minuty, aby bułka wchłonęła sos.

Krok 3
Farsz ułóż na piersiach, posyp startym serem i delikatnie zapiecz w piekarniku. Na koniec na każdy kotlecik połóż pomidory. Dodatkowo można je doprawić do smaku odrobiną świeżej lub suszonej bazylii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą
Kurczak, pomidory i ser, to idealne połączenie. Smak mięsa kurczaka z patelni doskonale uzupełni aromatyczna salsa pomidorowa i ciągnący się, zapieczony ser. Głodni? Zapewniamy, że do kuchni ściągną wszyscy domownicy, gdy danie na ostatnie chwile wyląduje w piekarniku, a aromat ziół rozniesie się w powietrzu.
Dla kogo?
Jeżeli znudziła Ci się tradycyjna wersja podania kurczaka, to ta receptura będzie idealną opcją. Zobacz na nową odsłonę drobiu z pomidorami, a już zawsze zostanie w Twoim menu. Eksperymentuj i baw się w kuchni! Filet z kurczaka z salsą pomidorową wprowadzi do Twojego menu powiew świeżości.
Na jaką okazję?
Codzienny obiad lub większa uroczystość – soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą zawsze smakuje tak samo dobrze. Sięgnij po naszą recepturę, sprawdź listę składników i rozpocznij kulinarne działania. Przekonaj się, jak szybko kurczak z salsą pomidorową zniknie z talerzy wszystkich domowników i gości.
Czy wiesz, że?
Salsę pomidorową, potrzebną do tego przepisu, przygotowuje się na bazie pomidorów pelati, czyli obranych ze skórki. Możesz kupić ich gotową wersję w puszce lub przygotować samodzielnie. Wystarczy, że sparzysz pomidory wrzątkiem, zdejmiesz skórkę, umieścisz w słoiku i będziesz pasteryzować.
Dla urozmaicenia:
Ustaw słoiki z salsą do góry dnem i pozostaw je do wystygnięcia. Smak pomidorów w tym daniu świetnie uzupełni drobno posiekany ząbek czosnku oraz świeża lub suszona bazylia. Gotowa pierś z kurczaka z salsa pomidorowa doskonale smakuje w towarzystwie ziemniaków lub ryżu.