Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą
łatwe
1021 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzyj piersi z kurczaka. Mięso smaż na patelni przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas. Piersi z kurczaka przed usmażeniem możesz pokroić na cieńsze kotlety, co skróci ich czas smażenia.

Krok 2
Odsącz pomidory, pokrój je na mniejsze kawałki i znów połącz z sosem. Dodaj posiekany czosnek i drobno pokrojoną bułkę. Farsz odstaw na 2-3 minuty, aby bułka wchłonęła sos.

Krok 3
Farsz ułóż na piersiach, posyp startym serem i delikatnie zapiecz w piekarniku. Na koniec na każdy kotlecik połóż pomidory. Dodatkowo można je doprawić do smaku odrobiną świeżej lub suszonej bazylii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą
Kurczak, pomidory i ser, to idealne połączenie. Smak mięsa kurczaka z patelni doskonale uzupełni aromatyczna salsa pomidorowa i ciągnący się, zapieczony ser. Głodni? Zapewniamy, że do kuchni ściągną wszyscy domownicy, gdy danie na ostatnie chwile wyląduje w piekarniku, a aromat ziół rozniesie się w powietrzu.
Dla kogo?
Jeżeli znudziła Ci się tradycyjna wersja podania kurczaka, to ta receptura będzie idealną opcją. Zobacz na nową odsłonę drobiu z pomidorami, a już zawsze zostanie w Twoim menu. Eksperymentuj i baw się w kuchni! Filet z kurczaka z salsą pomidorową wprowadzi do Twojego menu powiew świeżości.
Na jaką okazję?
Codzienny obiad lub większa uroczystość – soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą zawsze smakuje tak samo dobrze. Sięgnij po naszą recepturę, sprawdź listę składników i rozpocznij kulinarne działania. Przekonaj się, jak szybko kurczak z salsą pomidorową zniknie z talerzy wszystkich domowników i gości.
Czy wiesz, że?
Salsę pomidorową, potrzebną do tego przepisu, przygotowuje się na bazie pomidorów pelati, czyli obranych ze skórki. Możesz kupić ich gotową wersję w puszce lub przygotować samodzielnie. Wystarczy, że sparzysz pomidory wrzątkiem, zdejmiesz skórkę, umieścisz w słoiku i będziesz pasteryzować.
Dla urozmaicenia:
Ustaw słoiki z salsą do góry dnem i pozostaw je do wystygnięcia. Smak pomidorów w tym daniu świetnie uzupełni drobno posiekany ząbek czosnku oraz świeża lub suszona bazylia. Gotowa pierś z kurczaka z salsa pomidorowa doskonale smakuje w towarzystwie ziemniaków lub ryżu.