Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą | Przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

52

heart
1017 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

511 osób wydrukowało

Pobierz pdf

960 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzyj piersi z kurczaka. Mięso smaż na patelni przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas. Piersi z kurczaka przed usmażeniem możesz pokroić na cieńsze kotlety, co skróci ich czas smażenia.

Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

Odsącz pomidory, pokrój je na mniejsze kawałki i znów połącz z sosem. Dodaj posiekany czosnek i drobno pokrojoną bułkę. Farsz odstaw na 2-3 minuty, aby bułka wchłonęła sos.

Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

Farsz ułóż na piersiach, posyp startym serem i delikatnie zapiecz w piekarniku. Na koniec na każdy kotlecik połóż pomidory. Dodatkowo można je doprawić do smaku odrobiną świeżej lub suszonej bazylii.

Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Domowy szef kuchni: Bogusław

    Domowy szef kuchni: Bogusław , 14.07.2024

    Danie proste i szybkie do wykonania, podałem jako obiad niedzielny z ziemniakami. Wszyscy zadowoleni, smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mada

    Mada , 15.03.2023

    Ale z czym to podawać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Laszkon

    Laszkon , 16.12.2021

    Wyszło nieziemskie c: Farsz zrobiłem na patelni z 300g pomidorków papryczkowychi trochę koncentratu :) Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po libańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsąSoczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą

Kurczak, pomidory i ser, to idealne połączenie. Smak mięsa kurczaka z patelni doskonale uzupełni aromatyczna salsa pomidorowa i ciągnący się, zapieczony ser. Głodni? Zapewniamy, że do kuchni ściągną wszyscy domownicy, gdy danie na ostatnie chwile wyląduje w piekarniku, a aromat ziół rozniesie się w powietrzu. 

Dla kogo? 

Jeżeli znudziła Ci się tradycyjna wersja podania kurczaka, to ta receptura będzie idealną opcją. Zobacz na nową odsłonę drobiu z pomidorami, a już zawsze zostanie w Twoim menu. Eksperymentuj i baw się w kuchni! Filet z kurczaka z salsą pomidorową wprowadzi do Twojego menu powiew świeżości. 

Na jaką okazję? 

Codzienny obiad lub większa uroczystość – soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą zawsze smakuje tak samo dobrze. Sięgnij po naszą recepturę, sprawdź listę składników i rozpocznij kulinarne działania. Przekonaj się, jak szybko kurczak z salsą pomidorową zniknie z talerzy wszystkich domowników i gości. 

Czy wiesz, że? 

Salsę pomidorową, potrzebną do tego przepisu, przygotowuje się na bazie pomidorów pelati, czyli obranych ze skórki. Możesz kupić ich gotową wersję w puszce lub przygotować samodzielnie. Wystarczy, że sparzysz pomidory wrzątkiem, zdejmiesz skórkę, umieścisz w słoiku i będziesz pasteryzować.  

Dla urozmaicenia: 

Ustaw słoiki z salsą do góry dnem i pozostaw je do wystygnięcia. Smak pomidorów w tym daniu świetnie uzupełni drobno posiekany ząbek czosnku oraz świeża lub suszona bazylia. Gotowa pierś z kurczaka z salsa pomidorowa doskonale smakuje w towarzystwie ziemniaków lub ryżu.