Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą
łatwe
253 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzyj piersi z kurczaka. Mięso smaż na patelni przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas. Piersi z kurczaka przed usmażeniem możesz pokroić na cieńsze kotlety, co skróci ich czas smażenia.
Krok 2
Odsącz pomidory, pokrój je na mniejsze kawałki i znów połącz z sosem. Dodaj posiekany czosnek i drobno pokrojoną bułkę. Farsz odstaw na 2-3 minuty, aby bułka wchłonęła sos.
Krok 3
Farsz ułóż na piersiach, posyp startym serem i delikatnie zapiecz w piekarniku. Na koniec na każdy kotlecik połóż pomidory. Dodatkowo można je doprawić do smaku odrobiną świeżej lub suszonej bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą
Kurczak, pomidory i ser, to idealne połączenie. Smak mięsa kurczaka z patelni doskonale uzupełni aromatyczna salsa pomidorowa i ciągnący się zapieczony pod rożnem ser. Głodni? Zapewniamy, że do kuchni ściągną wszyscy domownicy, gdy danie na ostatnie chwile wyląduje w piekarniku a aromat ziół rozniesie się w powietrzu. Salsę pomidorową, potrzebna do tego przepisu, przygotowuje się na bazie pomidorów pelati, czyli obranych ze skórki. Możesz kupić ich gotową wersję w puszce lub przygotować samodzielnie. Wystarczy, że sparzysz pomidory wrzątkiem, zdejmiesz skórkę, umieścisz w słoiku, będziesz pasteryzować przez około 20 minut, a następnie ustawisz do góry dnem i pozostawisz do wystygnięcia. Smak pomidorów w tym daniu świetnie uzupełni drobno posiekany ząbek czosnku oraz świeża lub suszona bazylia.