Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

965 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzyj piersi z kurczaka. Mięso smaż na patelni przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas. Piersi z kurczaka przed usmażeniem możesz pokroić na cieńsze kotlety, co skróci ich czas smażenia.

Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

Odsącz pomidory, pokrój je na mniejsze kawałki i znów połącz z sosem. Dodaj posiekany czosnek i drobno pokrojoną bułkę. Farsz odstaw na 2-3 minuty, aby bułka wchłonęła sos.

Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

Farsz ułóż na piersiach, posyp startym serem i delikatnie zapiecz w piekarniku. Na koniec na każdy kotlecik połóż pomidory. Dodatkowo można je doprawić do smaku odrobiną świeżej lub suszonej bazylii.

Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni z pomidorową salsąSoczysty kurczak z patelni z pomidorową salsą

Kurczak, pomidory i ser, to idealne połączenie. Smak mięsa kurczaka z patelni doskonale uzupełni aromatyczna salsa pomidorowa i ciągnący się zapieczony pod rożnem ser. Głodni? Zapewniamy, że do kuchni ściągną wszyscy domownicy, gdy danie na ostatnie chwile wyląduje w piekarniku a aromat ziół rozniesie się w powietrzu. Salsę pomidorową, potrzebna do tego przepisu, przygotowuje się na bazie pomidorów pelati, czyli obranych ze skórki. Możesz kupić ich gotową wersję w puszce lub przygotować samodzielnie. Wystarczy, że sparzysz pomidory wrzątkiem, zdejmiesz skórkę, umieścisz w słoiku, będziesz pasteryzować przez około 20 minut, a następnie ustawisz do góry dnem i pozostawisz do wystygnięcia. Smak pomidorów w tym daniu świetnie uzupełni drobno posiekany ząbek czosnku oraz świeża lub suszona bazylia.