
Składniki
150 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
600 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
50 mililitrów
2 łyżki
1 garść
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę zagotuj z kostką Knorr.
Krok 2
Wsyp kaszę i gotuj powoli, aż płyn wyparuje i kasza będzie miękka – ok 10-13 minut.
Krok 3
Dynię, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Skrop oliwą i piecz w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
Krok 4
Brokuł podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie.
Krok 5
Wstępnie podgrzej piekarnik do 200 stopni. Linii blasze z papieru do pieczenia.
Krok 6
W dużej misce wymieszaj kaszę z sosem sojowym i olejem sezamowym. Przełóż na talerz. Na wierzchu układaj pieczone warzywa, brokuł i pestki dyni.

Dobra rada:
Danie możesz posypać owocami granata i płatkami kokosa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza Bulgur
Kasza bulgur z pieczonymi warzywami to pyszna propozycja nie tylko dla wegetarian. Dodatek sosu sojowego i oleju sezamowego sprawi, że poczujemy klimat kuchni Orientu, a pestki dyni będą przyjemnie chrupać, podkręcając smak dania. Tej potrawy trzeba spróbować!
Dla kogo?
Obowiązkowo dla fanów roślinnych specjałów, ale też dla każdego, kto ceni sobie pyszne kasze z warzywami. Ten przepis nie zawiedzie nikogo!
Na jaką okazję?
Kasza bulgur z warzywami to rozwiązanie na obiad czy kolację. Można ją również zabrać na lunch do pracy. To danie praktyczne oraz nowoczesne!
Czy wiesz, że?
Pieczenie jest świetnym sposobem na warzywa! Pozwala wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i aromatu. Cebula, dynia oraz papryka po wyjęciu z piekarnika wprost zachwycają swoim smakiem.
Dla urozmaicenia:
Posyp kaszę bulgur owocami granatu i płatkami kokosa, a jeszcze trudniej będzie Ci się od niej oderwać. Nie bój się eksperymentować ze smakami!