Kasza Bulgur przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza Bulgur

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

600 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

50 mililitrów

2 łyżki

1 garść

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj z kostką Knorr.

Krok 2

Wsyp kaszę i gotuj powoli, aż płyn wyparuje i kasza będzie miękka – ok 10-13 minut.

Krok 3

Dynię, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Skrop oliwą i piecz w 200 stopniach przez ok. 15 minut.

Krok 4

Brokuł podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie.

Krok 5

Wstępnie podgrzej piekarnik do 200 stopni. Linii blasze z papieru do pieczenia.

Krok 6

W dużej misce wymieszaj kaszę z sosem sojowym i olejem sezamowym. Przełóż na talerz. Na wierzchu układaj pieczone warzywa, brokuł i pestki dyni.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz posypać owocami granata i płatkami kokosa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza Bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza Bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza Bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza Bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza Bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza Bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza Bulgur - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza Bulgur - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza BulgurKasza Bulgur

Kasza bulgur z pieczonymi warzywami to pyszna propozycja nie tylko dla wegetarian. Dodatek sosu sojowego i oleju sezamowego sprawi, że poczujemy klimat kuchni Orientu, a pestki dyni będą przyjemnie chrupać, podkręcając smak dania. Tej potrawy trzeba spróbować!

Dla kogo?

Obowiązkowo dla fanów roślinnych specjałów, ale też dla każdego, kto ceni sobie pyszne kasze z warzywami. Ten przepis nie zawiedzie nikogo!

Na jaką okazję?

Kasza bulgur z warzywami to rozwiązanie na obiad czy kolację. Można ją również zabrać na lunch do pracy. To danie praktyczne oraz nowoczesne!

Czy wiesz, że?

Pieczenie jest świetnym sposobem na warzywa! Pozwala wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i aromatu. Cebula, dynia oraz papryka po wyjęciu z piekarnika wprost zachwycają swoim smakiem.

Dla urozmaicenia:

Posyp kaszę bulgur owocami granatu i płatkami kokosa, a jeszcze trudniej będzie Ci się od niej oderwać. Nie bój się eksperymentować ze smakami!