Zupa dyniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa dyniowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
258 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

60 mililitrów

0.5 łyżeczki

400 gramów

100 gramów

1.5 litra

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię i paprykę podziel na mniejsze kawałki. Pozbądź się pestek. Cebulę podziel na ćwiartki, a obrany czosnek pozostaw w całości.

Krok 2

Na dużej patelni wlej oliwę i smaż, aż wszystkie warzywa nabiorą złoto brązowego koloru.

Krok 3

Dodaj przyprawy Knorr, Imbir, Kmin, Kurkumę i smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 4

Przełóż zawartość patelni do dużego garnka. Wlej gorącą wodę, dodaj kostki Knorr, ciecierzycę i soczewicę. Gotuj powoli ok. 30 minut.

Krok 5

Po tym czasie zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. Podawaj z łyżką jogurtu posypaną pestkami dyni.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy pasują również pikantne przyprawy np. Chili z Indii Knorr.

2

Opinie o przepisie

  • Wanda

    Wanda , 10.10.2024

    Super, w chłodne dni smakuje najlepiej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilla Jozwig

    Lilla Jozwig , 08.10.2019

    dobry i bardzo rozgrzewajoca.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa dyniowaZupa dyniowa

Zupa dyniowa cieszy się ostatnio dużą popularnością. Nic dziwnego! Jest pyszna i aromatyczna, a najlepiej smakuje jako zupa krem. Często jest przygotowywana z niewielkiej ilości składników, ale jeśli dodasz do niej paprykę, ciecierzycę i soczewicę – zyskasz jeszcze ciekawsze połączenie smaków.

Dla kogo?

Dla miłośników zupy dyniowej i wszystkich, którzy kochają zupy kremy. Ten przepis trafi w każde gusta!

Na jaką okazję?

Zupa dyniowa to zawsze idealny pomysł na obiad. A już obowiązkowo jesienią, kiedy sezon dyniowy w pełni.

Czy wiesz, że?

Zmiksowanie zupy to świetny sposób na włączanie wartościowych składników, których nie lubimy. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku dzieci.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do zupy odrobinę chili. Będzie pikantnie!