Dakgangjeong, czyli chrupiący kurczak po koreańsku
łatwe
368 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 łyżeczka
0.75 szklanki
100 gramów
4 sztuki
3 sztuki
200 mililitrów
2 łyżki
50 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj i rozetnij na poszczególne części, usuwając jednocześnie lotkę – końcową część skrzydełka. Potem wykorzystasz ją do przygotowania bulionu. Pokrojone skrzydełka osusz ręcznikiem papierowym, a następnie oprósz solą i przyprawą Koreański Grill Knorr. Mięso pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin. Posiekaj czosnek i suszone chili.

Krok 2
Rozgrzej olej w woku do ok. 180°C. Na gorącym oleju obsmaż orzeszki arachidowe na złoty kolor. Potem odłóż je na bok.

Krok 3
Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z imbirem i obtocz w niej kawałki skrzydełek, dociskając mąkę do mięsa, tak aby było jej jak najwięcej. Skrzydełka tuż przed smażeniem podrzuć kilka razy na sicie lub durszlaku, aby usunąć nadmiar mąki, która nie przywarła do mięsa. Smaż skrzydełka na gorącym oleju ok. 20 minut, mieszając je co jakiś czas.

Krok 4
Sos: Na patelni z kilkoma łyżkami oleju podsmaż na średnim ogniu czosnek i chili. Następnie dodaj sos sojowy, melasę, ocet oraz brązowy cukier. Całość wymieszaj i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 5
Usmażone skrzydełka wrzuć do sosu i dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Danie podawaj posypane z wierzchu sezamem i orzechami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dakgangjeong, czyli chrupiący kurczak po koreańsku
Poszukiwanie nowych, niecodziennych potraw to istna podróż dookoła świata. Charakterystyczne smaki, intensywne aromaty oraz nietypowe połączenia to część tej kulinarnej wycieczki, która może zaprowadzić w najróżniejsze zakątki globu. Dzisiaj na miejsce do zwiedzania proponujemy północny-wschód Azji, gdzie czeka na ciebie sposób na dakgangjeong, którego dla dobrej kondycji języka, można nazwać po prostu chrupiącym kurczakiem po koreańsku.
Dla kogo?
Fanów drobiu w różnych postaciach i miłośników pikantnych potraw.
Na jakie okazje?
Dakgangjeong sprawdzi się jako danie główne na obiedzie, wieczorna przekąska lub najważniejszy punkt w menu na grillowy weekend.
Czy wiesz, że?
W Korei Południowej chrupiący kurczak po koreańsku cieszy się opinią idealnej, nocnej przekąski po imprezie — często można go dostać w budkach z jedzeniem lub food truckach.
Dla urozmaicenia:
Dla walorów estetycznych, a także miłych dodatków smakowych dakgangjeong podawaj posypane=y z wierzchu sezamem i orzechami.


































