
Składniki
600 gramów
300 gramów
1 sztuka
5 cm
3 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
80 gramów
150 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz cebulę i imbir. Posiekaj natkę kolendry, obierz mango i usuń pestki. Pokrój owoc w kostkę. Rozbij kłącze trawy cytrynowej.

Krok 2
Udka pokrój na nieco mniejsze kawałki, oprósz solą i przyprawą Garam Masala Knorr. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Krok 3
Cebulę, imbir, chili, czosnek oraz większą część migdałów pokrojonych w plastry umieść w kielichu robota kuchennego. Dodaj napój kokosowy, pół szklanki wody i całość dokładnie rozdrobnij.

Krok 4
W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż na złoty kolor oprószone mąką ziemniaczaną kawałki kurczaka. Do kurczaka dodaj kawałki mango. Smaż chwilę, a następnie dodaj napój kokosowy ze zmiksowanymi składnikami, trawę cytrynową, liście limonki, pozostałą część przyprawy Garam Masala Knorr oraz dwie łyżki pasty curry. Całość gotuj ok. 20 minut, aż kurczak będzie miękki, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw sos szczyptą soli do smaku.

Krok 5
Pozostałą część migdałów upraż na suchej patelni. Gotową potrawkę podawaj na talerzu, posypaną natką kolendry i uprażonymi migdałami.


Dobra rada:
Wykorzystane w przepisie mango możesz zastąpić ananasem lub bananami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak korma z mango i migdałami
Gotowanie dla całej rodziny lub dużej grupy osób bywa frustrujące – pomysły w pewnym momencie mogą się skończyć, a nawet najlepszy schabowy z frytkami ostatecznie się przeje. Warto zaryzykować i zaczerpnąć inspiracji, które zaskoczą rodzinę i znajomych. Z nietypowych połączeń smakowych słyną Indie – co powiecie na kurczaka w sosie migdałowym z mango? Jeśli według ciebie ta nazwa nie brzmi zbyt egzotycznie, to bez obaw: indyjski kurczak korma z pewnością zwróci uwagę wszystkich przy stole.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy kochają połączenia słodkich i pikantnych smaków, a także głodomorów!
Na jakie okazje?
Kurczak korma świetnie poradzi sobie w każdych warunkach, ale jego przeznaczeniem są duże, rodzinne obiady. Nasyci wszystkich, włącznie z kucharzem!
Czy wiesz, że?
Nie tylko Indie! Kurczak korma jest potrawą popularną także w Wielkiej Brytanii. Brytyjska odmiana jest jednak delikatniejsza i korzysta z nieco innych przypraw.
Dla urozmaicenia:
Mango możesz zastąpić ananasem lub bananami. Sprawdzą się równie dobrze!