Kurczak korma z mango i migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak korma z mango i migdałami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 gramów

1 sztuka

5 cm

3 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

80 gramów

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cebulę i imbir. Posiekaj natkę kolendry, obierz mango i usuń pestki. Pokrój owoc w kostkę. Rozbij kłącze trawy cytrynowej.

Kurczak korma z mango i migdałami  - Krok 1

Krok 2

Udka pokrój na nieco mniejsze kawałki, oprósz solą i przyprawą Garam Masala Knorr. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Kurczak korma z mango i migdałami  - Krok 2

Krok 3

Cebulę, imbir, chili, czosnek oraz większą część migdałów pokrojonych w plastry umieść w kielichu robota kuchennego. Dodaj napój kokosowy, pół szklanki wody i całość dokładnie rozdrobnij.

Kurczak korma z mango i migdałami  - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż na złoty kolor oprószone mąką ziemniaczaną kawałki kurczaka. Do kurczaka dodaj kawałki mango. Smaż chwilę, a następnie dodaj napój kokosowy ze zmiksowanymi składnikami, trawę cytrynową, liście limonki, pozostałą część przyprawy Garam Masala Knorr oraz dwie łyżki pasty curry. Całość gotuj ok. 20 minut, aż kurczak będzie miękki, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw sos szczyptą soli do smaku.

Kurczak korma z mango i migdałami  - Krok 4

Krok 5

Pozostałą część migdałów upraż na suchej patelni. Gotową potrawkę podawaj na talerzu, posypaną natką kolendry i uprażonymi migdałami.

Kurczak korma z mango i migdałami  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Wykorzystane w przepisie mango możesz zastąpić ananasem lub bananami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak korma z mango i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak korma z mango i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak korma z mango i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak korma z mango i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak korma z mango i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak korma z mango i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak korma z mango i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak korma z mango i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak korma z mango i migdałami Kurczak korma z mango i migdałami

Gotowanie dla całej rodziny lub dużej grupy osób bywa frustrujące – pomysły w pewnym momencie mogą się skończyć, a nawet najlepszy schabowy z frytkami ostatecznie się przeje. Warto zaryzykować i zaczerpnąć inspiracji, które zaskoczą rodzinę i znajomych. Z nietypowych połączeń smakowych słyną Indie – co powiecie na kurczaka w sosie migdałowym z mango? Jeśli według ciebie ta nazwa nie brzmi zbyt egzotycznie, to bez obaw: indyjski kurczak korma z pewnością zwróci uwagę wszystkich przy stole.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy kochają połączenia słodkich i pikantnych smaków, a także głodomorów!

Na jakie okazje?

Kurczak korma świetnie poradzi sobie w każdych warunkach, ale jego przeznaczeniem są duże, rodzinne obiady. Nasyci wszystkich, włącznie z kucharzem!

Czy wiesz, że?

Nie tylko Indie! Kurczak korma jest potrawą popularną także w Wielkiej Brytanii. Brytyjska odmiana jest jednak delikatniejsza i korzysta z nieco innych przypraw.

Dla urozmaicenia:

Mango możesz zastąpić ananasem lub bananami. Sprawdzą się równie dobrze!