
Składniki
280 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżeczka
50 gramów
400 gramów
2 łyżki
0.7 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej wody, cukrem i solą i zostaw na 10 minut, a następnie przelej je do mąki i dodaj resztę wody oraz oregano i posiekane oliwki.
Krok 2
Ciasto wymieszaj i zagnieć, po czym przelej do nasmarowanej formy. Odstaw na godzinę przykryte ściereczką.
Krok 3
Włóż do zimnego piekarnika, nastaw go na 220 stopni i piecz przez godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej