Pieczywo z oregano i oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczywo z oregano i oliwkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

50 gramów

400 gramów

2 łyżki

0.7 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej wody, cukrem i solą i zostaw na 10 minut, a następnie przelej je do mąki i dodaj resztę wody oraz oregano i posiekane oliwki.

Krok 2

Ciasto wymieszaj i zagnieć, po czym przelej do nasmarowanej formy. Odstaw na godzinę przykryte ściereczką.

Krok 3

Włóż do zimnego piekarnika, nastaw go na 220 stopni i piecz przez godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczywo z oregano i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczywo z oregano i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczywo z oregano i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczywo z oregano i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczywo z oregano i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczywo z oregano i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczywo z oregano i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczywo z oregano i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej