Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

88

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.3 kilograma

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

6 sztuk

1 szczypta

3 łyżki

1 szklanka

0.3 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać letnią wodą i zostawić by namokły . Pokroić drobno cebulkę . Wyrobić masę mięsną na kotlety z jajkiem , cebulką , namoczoną i odciśniętą bułką ( mleko w którym była namoczona po odciśnięciu zostawić ). Doprawić Delikatem w płynie , Delikatem uniwersalnym , prażoną cebulką i 1 łyżeczką Sosu borowikowego .Dobrze wyrobić . Uformować 8 małych kotlecików .Obtoczyć je w mące i usmażyć na rumiano na gorącym oleju . Ugotować na małym gazie grzyby .Odcedzić pozostawiając wywar . Grzyby pokroić . Wywar z grzybów uzupełnić do objętości 1 szklanki zimną wodą . Połączyć z mlekiem od moczenia bułki . Wsypać do płynu Sos borowikowy i dobrze rozmieszać . Doprowadzić do zagotowania . Włożyć grzyby i kotleciki . Dusić 5 minut . Podawać z szerokim makaronem np. Tagliatelle posypane natką pietruszki .

Krok 2

Daję do masy mięsnej odrobinę sosu borowikowego w którym potem podaję kotleciki bo masa mięsna jest wtedy w subtelny sposób połączona nutą smakową z sosem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej