Kotlety z grzybów suszonych i mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.3 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

0.3 kilograma

6 sztuk

0.5 szklanki

0.5 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać letnią wodą i zostawić by namokły . Pokroić drobno cebulkę . Wyrobić masę mięsną na kotlety z jajkiem , cebulką , namoczoną i odciśniętą bułką ( mleko w którym była namoczona po odciśnięciu zostawić ). Doprawić Delikatem w płynie , Delikatem uniwersalnym , prażoną cebulką i 1 łyżeczką Sosu borowikowego .Dobrze wyrobić . Uformować 8 małych kotlecików .Obtoczyć je w mące i usmażyć na rumiano na gorącym oleju . Ugotować na małym gazie grzyby .Odcedzić pozostawiając wywar . Grzyby pokroić . Wywar z grzybów uzupełnić do objętości 1 szklanki zimną wodą . Połączyć z mlekiem od moczenia bułki . Wsypać do płynu Sos borowikowy i dobrze rozmieszać . Doprowadzić do zagotowania . Włożyć grzyby i kotleciki . Dusić 5 minut . Podawać z szerokim makaronem np. Tagliatelle posypane natką pietruszki .

Krok 2

Daję do masy mięsnej odrobinę sosu borowikowego w którym potem podaję kotleciki bo masa mięsna jest wtedy w subtelny sposób połączona nutą smakową z sosem .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczarki faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej