Kotlety z grzybów suszonych i mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.3 kilograma

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

6 sztuk

1 szczypta

3 łyżki

1 szklanka

0.3 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać letnią wodą i zostawić by namokły . Pokroić drobno cebulkę . Wyrobić masę mięsną na kotlety z jajkiem , cebulką , namoczoną i odciśniętą bułką ( mleko w którym była namoczona po odciśnięciu zostawić ). Doprawić Delikatem w płynie , Delikatem uniwersalnym , prażoną cebulką i 1 łyżeczką Sosu borowikowego .Dobrze wyrobić . Uformować 8 małych kotlecików .Obtoczyć je w mące i usmażyć na rumiano na gorącym oleju . Ugotować na małym gazie grzyby .Odcedzić pozostawiając wywar . Grzyby pokroić . Wywar z grzybów uzupełnić do objętości 1 szklanki zimną wodą . Połączyć z mlekiem od moczenia bułki . Wsypać do płynu Sos borowikowy i dobrze rozmieszać . Doprowadzić do zagotowania . Włożyć grzyby i kotleciki . Dusić 5 minut . Podawać z szerokim makaronem np. Tagliatelle posypane natką pietruszki .

Krok 2

Daję do masy mięsnej odrobinę sosu borowikowego w którym potem podaję kotleciki bo masa mięsna jest wtedy w subtelny sposób połączona nutą smakową z sosem .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini kotleciki z grzybowym smaczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej