Meksykańska ośmiornica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska ośmiornica

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

3 sztuki

900 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ośmiornicę umyj dokładnie i osusz. Pokrój na ok. 3cm kawałki.

Krok 2

Cebulkę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj ośmiornicę i smaż przez ok.5- 10 minut do momentu, gdy cała woda odparuje.

Krok 3

Czosnek i papryczki posiekaj, pomidory pokrój w kostkę i dodaj do ośmiornicy. Oprósz solą i pieprzem i duś na małym ogniu przez ok. 30minut do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

Krok 4

Wymieszaj z kaparami i zdejmij przykrywkę, gotuj jeszcze przez ok. 10 minut do momentu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 5

Meksykańską ośmiornicę podawaj razem z ziemniakami, udekoruj ją posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Brokuły z fetą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej