Meksykańska ośmiornica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska ośmiornica

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

3 sztuki

900 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ośmiornicę umyj dokładnie i osusz. Pokrój na ok. 3cm kawałki.

Krok 2

Cebulkę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj ośmiornicę i smaż przez ok.5- 10 minut do momentu, gdy cała woda odparuje.

Krok 3

Czosnek i papryczki posiekaj, pomidory pokrój w kostkę i dodaj do ośmiornicy. Oprósz solą i pieprzem i duś na małym ogniu przez ok. 30minut do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

Krok 4

Wymieszaj z kaparami i zdejmij przykrywkę, gotuj jeszcze przez ok. 10 minut do momentu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 5

Meksykańską ośmiornicę podawaj razem z ziemniakami, udekoruj ją posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska ośmiornica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej