
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mule gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Muszle, które nie otworzyły się w trakcie gotowania wyrzuć, pozostałe przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj, papryki wypestkuj i pokrój w kostkę, a pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj chili oraz zieloną paprykę i podsmaż.
Krok 4
Dodaj pomidory i smaż przez 5-10 minut. Na samym końcu dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i dopraw warzywa do smaku.
Krok 5
Polej przygotowanym sosem mule, oprósz wiórkami masła i bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni do momentu, gdy potrawa uzyska ciemnobrązowy kolor. Meksykańskie mule podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej