
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mule gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Muszle, które nie otworzyły się w trakcie gotowania wyrzuć, pozostałe przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj, papryki wypestkuj i pokrój w kostkę, a pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj chili oraz zieloną paprykę i podsmaż.
Krok 4
Dodaj pomidory i smaż przez 5-10 minut. Na samym końcu dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i dopraw warzywa do smaku.
Krok 5
Polej przygotowanym sosem mule, oprósz wiórkami masła i bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni do momentu, gdy potrawa uzyska ciemnobrązowy kolor. Meksykańskie mule podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej