Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mule gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Muszle, które nie otworzyły się w trakcie gotowania wyrzuć, pozostałe przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj, papryki wypestkuj i pokrój w kostkę, a pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj chili oraz zieloną paprykę i podsmaż.
Krok 4
Dodaj pomidory i smaż przez 5-10 minut. Na samym końcu dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i dopraw warzywa do smaku.
Krok 5
Polej przygotowanym sosem mule, oprósz wiórkami masła i bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni do momentu, gdy potrawa uzyska ciemnobrązowy kolor. Meksykańskie mule podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej