Sarnina w sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sarnina w sosie

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

23

heart
32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

458 osób wydrukowało

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

20 dekagramów

1 łyżka

150 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

60 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marynatę mieszamy z olejem i marynujemy w niej pokrojoną na średnie kotlety polędwicę z sarny przez 24 godziny.

Krok 2

Po tym czasie na odrobinie tłuszczu (np. oleju) przesmażamy trochę pokrojony w małe plasterki boczek i dodajemy polędwicę. Dusimy razem na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie (podlewamy w razie potrzeby wodą). Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy razem jeszcze 10 minut. Podlewamy polędwicę śmietaną zmieszaną z łyżeczką mąki i dusimy jeszcze 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sarnina w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sarnina w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sarnina w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sarnina w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sarnina w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sarnina w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sarnina w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sarnina w sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej