Kanapka z tuńczykiem, pomidorem i cebulą
NOWY PRZEPIS
średnie
645 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ukrój 2 kromki chleba. Posmaruj rozgniecionym czosnkiem i podsmaż delikatnie na patelni.

Krok 2
Kromki posmaruj masłem.

Krok 3
Tuńczyka odcedź z wody i skrop cytryną.

Krok 4
Pokrój cebulę w plastry. Umyj i osusz pomidora i rukolę, pomidora pokrój w plasterki.

Krok 5
Na kromkach chleba ułóż listki rukoli a następnie na jedną kromkę nałóż na to farsz. Całość opcjonalnie dopraw pieprzem do smaku i złóż ze sobą przykrywając drugą kromką.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z tuńczykiem, pomidorem i cebulą
Przygotowanie posiłków nie wymaga szczególnego samozaparcia, dyscypliny, godzin spędzanych na kursach i studiowaniu nowinek z kulinarnego świata. Bardzo często chodzi o to, by było smacznie i nieskomplikowanie. Zwłaszcza gdy burczący brzuch dochodzi do głosu. Właśnie w takich chwilach nieodzowna okaże się kolorowa kanapka z tuńczykiem i warzywami.
Dla kogo?
Brzmi mało finezyjnie? Przekonacie się, że przepis na kanapkę nie sprowadza się wyłącznie do płaskiej kromki z przypadkowymi dodatkami. Kanapka z tuńczykiem i pomidorem cieszy zarówno oko, jak i podniebienie.
Na jaką okazję?
Potraktujcie ją jako sposób na lunch w środku dnia, gdy od śniadania minęło już trochę czasu, ale do obiadu jeszcze daleko. Co powiecie na barwną kolację z chrupiącym pieczywem, pomidorem i cebulą? Mniam!
Czy wiesz, że?
Chleb podsmażycie na patelni, ale możecie wykorzystać też piekarnik, toster lub opiekacz.
Dla urozmaicenia:
Kilka czarnych oliwek nada kanapce z tuńczykiem bardziej zdecydowanego smaku.