Kanapka z tuńczykiem, pomidorem i cebulą
NOWY PRZEPIS
średnie
649 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ukrój 2 kromki chleba. Posmaruj rozgniecionym czosnkiem i podsmaż delikatnie na patelni.

Krok 2
Kromki posmaruj masłem.

Krok 3
Tuńczyka odcedź z wody i skrop cytryną.

Krok 4
Pokrój cebulę w plastry. Umyj i osusz pomidora i rukolę, pomidora pokrój w plasterki.

Krok 5
Na kromkach chleba ułóż listki rukoli a następnie na jedną kromkę nałóż na to farsz. Całość opcjonalnie dopraw pieprzem do smaku i złóż ze sobą przykrywając drugą kromką.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z tuńczykiem, pomidorem i cebulą
Przygotowanie posiłków nie wymaga szczególnego samozaparcia, dyscypliny, godzin spędzanych na kursach i studiowaniu nowinek z kulinarnego świata. Bardzo często chodzi o to, by było smacznie i nieskomplikowanie. Zwłaszcza gdy burczący brzuch dochodzi do głosu. Właśnie w takich chwilach nieodzowna okaże się kolorowa kanapka z tuńczykiem i warzywami.
Dla kogo?
Brzmi mało finezyjnie? Przekonacie się, że przepis na kanapkę nie sprowadza się wyłącznie do płaskiej kromki z przypadkowymi dodatkami. Kanapka z tuńczykiem i pomidorem cieszy zarówno oko, jak i podniebienie.
Na jaką okazję?
Potraktujcie ją jako sposób na lunch w środku dnia, gdy od śniadania minęło już trochę czasu, ale do obiadu jeszcze daleko. Co powiecie na barwną kolację z chrupiącym pieczywem, pomidorem i cebulą? Mniam!
Czy wiesz, że?
Chleb podsmażycie na patelni, ale możecie wykorzystać też piekarnik, toster lub opiekacz.
Dla urozmaicenia:
Kilka czarnych oliwek nada kanapce z tuńczykiem bardziej zdecydowanego smaku.