Kurczak z woka z warzywami – po tajsku: przepis | Przepisy.pl pixel

Smażony kurczak z warzywami z woka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
270 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 sztuki

80 mililitrów

3 łyżki

3 łyżki

3 cm

3 sztuki

50 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój na kawałki. Mięso oprósz solą i przyprawą Koreański Grill Knorr, po czym odstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Smażony kurczak z warzywami z woka - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno czosnek i chili, zetrzyj na tarce imbir, dymki pokrój w piórka, a szczypior na kawałki wielkości 1 cm. Marchew obierz, przekrój na pół i pokrój w półplastry. Kolorowe papryki pokrój w paseczki. Wyciśnij sok z limonki oraz usuń pestki ze śliwek. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na bok, aby zmiękły. Następnie odcedź je i pokrój w cienkie paseczki. Orzechy upraż na suchej patelni.

Smażony kurczak z warzywami z woka - Krok 2

Krok 3

Do kielicha miksera wlej sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i sok z limonki. Dodaj czosnek, chili, śliwki, imbir i miód. Całość dokładnie zmiksuj. Powstały sos gotuj, stale mieszając, aż zgęstnieje.

Smażony kurczak z warzywami z woka - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso oprósz mąką ziemniaczaną, a następnie obsmaż w woku na gorącym oleju i odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, grzyby, marchew i paprykę. Całość smaż chwilę. Gdy warzywa zrobią się szkliste, wlej sos, dodaj kurczaka oraz orzechy. Całość gotuj 3–5 minut, mieszając co jakiś czas. Danie podawaj z ryżem jaśminowym.

Smażony kurczak z warzywami z woka - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kurczaka z woka możesz też dodać kawałki świeżego ananasa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony kurczak z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony kurczak z warzywami z wokaSmażony kurczak z warzywami z woka

Trudno wyobrazić sobie smakosza azjatyckich dań bez woka w kuchni. Liczba możliwości, jakie otwiera ta głęboka patelnia przed gotującym, jest wprost niezliczona. Można nawet powiedzieć, że charakterystyczne naczynie jest ikoną japońskiej, koreańskiej i chińskiej kuchni. Pozwala na szybkie przygotowanie kilkunastu składników jednocześnie, a dzięki pojemności porcje jedzenia również są odpowiednio większe. Dzisiaj zdradzimy ci, jak przygotować w woku jedno z prostszych i popularniejszych dań: smażonego kurczaka z warzywami!

Dla kogo?

Dla tych, którzy szukają szybkich i nieskomplikowanych potraw, które łatwo zmodyfikować pod własny gust.

Na jakie okazje?

Na każde! Smażony kurczak z warzywami jest potrawą, która może służyć za drugie śniadanie, obiad lub kolację.

Czy wiesz, że?

Wok został wymyślony przez Chińczyków. Mimo tego, że zazwyczaj wygląda jak głęboka patelnia, w języku mandaryńskim oznacza dosłownie „garnek”.

Dla urozmaicenia:

Kawałki świeżego ananasa będą dobrym dodatkiem do smażonego kurczaka z warzywami!