Wok warzywny z tofu
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
46 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
160 gramów
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
50 gramów
1 łyżka
50 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżki
0.5 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta.
Krok 2
W międzyczasie pokrój tofu na 1 cm kawałki, pokrój grzyby na pół, pora na małe kawałki. To samo zrób z kapustą i papryką. Przepłucz kiełki fasoli. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 3
Podgrzej wok i dodaj dwie łyżki oliwy. Usmaż tofu razem z imbirem. Dodaj grzyby, warzywa i sos sojowy. Smaż wszystko razem około 4 minuty.
Krok 4
Dodaj rozdrobnioną kostkę bulionową, sok z cytryny i przyprawy. Odstaw na chwilę wok. Dodaj makaron i 100 ml wody. Postaw ponownie na palniku i smaż 4 minuty.

Dobra rada:
Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej