Jak zrobić tahini w domu? Z czego przygotować tę pastę?

Tahini to pyszna pasta sezamowa, która urozmaica wiele potraw. Jej smakiem i idealnym wykonaniem mogą szczególnie pochwalić się kraje Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Co, jeśli powiemy Wam, że i Wy niebawem poznacie znakomitą recepturę na pastę tahini? Wystarczy, że zostaniecie z nami i przeczytacie poradnik, dotyczący tego jak wykonać ten przysmak. Jesteście ciekawi? Zapraszamy!

Pasta tahini – co to takiego

Nim dowiecie się, jak zrobić pastę tahini, to poznajcie kilka podstawowych informacji na temat tego przysmaku. Przygotowanie pasty jest zależne od danego miejsca. Kraje Bliskiego Wschodu wykorzystują do tego podprażone nasiona. Inaczej jest natomiast w Azji Wschodniej, gdzie tahini powstaje z niełuskanego sezamu, przez co przysmak jest bardziej gorzki. Tahini stanowi również jeden z podstawowych elementów kuchni syczuańskiej. Jedno jest pewne, ten pyszny, sezamowy smak naprawdę zachwyca. Musicie więc poznać odpowiedź na pytanie, jak zrobic tahini w domu! Poznajcie naszą recepturę.

Tahini jak zrobić – składniki

Do przygotowania pasty tahini będziecie potrzebować dwóch składników. To nie żart! Zaopatrzcie się w 200 gramów sezamu oraz jedną łyżkę oleju roślinnego lub sezamowego. Dodatkowo zajrzyjcie do szafek kuchennych i upewnijcie się, że posiadacie w swoim wyposażeniu blender lub malakser. Dobrze sprawdzi się również robot kuchenny. Zaopatrzyliście się już w produkty? Sprawdziliście, czy macie niezbędne narzędzia kuchenne? Jeżeli odpowiedzieliście twierdząco na te pytania, to przechodzimy do następnego kroku. Czas dowiedzieć się, jak zrobić tahini!

Pasta tahini jak zrobić?

Receptura na pastę tahini jest niezwykle prosta. Wystarczy kilka kroków i będziecie mogli cieszyć się smakiem tego produktu. Zaczynamy!

  1. Wsypujcie ziarnka sezamu na patelnię, róbcie to turami. Naczynie powinno być suche, nie używajcie żadnego tłuszczu. Prażcie ziarenka przez kilka minut aż do uzyskania złocistej barwy.
  2. Przełóżcie uprażone ziarenka do blendera, robota kuchennego lub malaksera i rozpocznijcie miksowanie. Dolejcie odrobinę oleju i powtórzcie czynność.
  3. Jak zrobić samemu pastę tahini? To już prawie wszystko! Miksowanie nie powinno zająć Wam dłużej niż 7 minut, pilnujcie, by masa była gładka.
  4. Czy wiecie, że na bazie pasty możecie zrobić również dip? Jak zrobić sos tahini? Połączcie pastę, jogurt naturalny, czosnek i sok z cytryny. Gotowe!

Spróbujcie pasty tahini

Przygotowanie pasty tahini nie powinno sprawić Wam już żadnego kłopotu. Poznajcie kilka przepisów na wykorzystanie tego przysmaku.

Miska kalafiora to posiłek idealny dla każdego, kto lubi warzywa. Wykorzystajcie pastę tahini i cieszcie się bombą witaminową. Pycha!

Szukacie pomysłu na smaczną przekąskę w ciągu dnia? Co powiecie na frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini? Będziecie zachwyceni! Na dodatek przygotujecie to danie w 40 minut!

Równie dobrze smakują pieczone bataty z sosem tahini. Mamy nadzieję, że niedługo sami się o tym przekonacie! To znakomita alternatywa dla frytek z ziemniaków, sos tahini dodatkowo urozmaici potrawę.

Znudziły Wam się tradycyjne posiłki i szukacie czegoś nowego? Pieczone Falafel’e z sosem Tahini załatwią sprawę. Ta potrawa jest szybka i prosta do wykonania, dlatego to opcja doskonała dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Smacznego!