Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

125 gramów

200 gramów

25 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżeczka

80 mililitrów

dip tahini:

125 gramów

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

150 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój w grube słupki (ok. 1,5 cm) podobnej długości.

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przygotuj składniki do panierowania. W jednej misce roztrzep jajka z odrobiną soli, w drugiej umieść mąkę, a do trzeciej wsyp bułkę tartą, do której dodaj parmezan, chili w proszku oraz przyprawę Za’atar Knorr.

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Kawałki bakłażana obtocz najpierw w mące, a następnie zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Kawałki bakłażana ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Całość skrop oliwą z oliwek, a następnie umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku na ok. 20 minut lub do momentu, aż bakłażany zrobią się rumiane.

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Rozetrzyj czosnek z solą na miazgę. Posiekaj chili, natkę pietruszki i kolendry. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie składanki połącz z sosem tahini, pozostałą ilością przyprawy Za’atar Knorr, wodą i śmietaną. Dip przed podaniem skrop lekko z wierzchu oliwą i oprósz delikatnie przyprawą Za’atar Knorr.

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować frytki z dowolnego warzywa, na przykład z cukinii czy batatów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEOFrytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO

Większość z nas ma słabość frytek. Pytanie retoryczne: kto ich nie lubi? Są tanie, ogólnodostępne i smaczne. Wydawać by się mogło, że to tylko ziemniaki, jednak przygotowywane we frytkownicy na głębokim tłuszczu, do najlżejszych i najbardziej lekkostrawnych nie należą. Warto więc znaleźć inne rozwiązanie. Co powiesz na przepis na frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini? Genialne w swojej prostocie, a do tego pyszne oraz zdrowe! To co, chrupiemy?

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią podjadać. Z frytkami z pieczonego bakłażana z dipem tahini wyrzuty sumienia pójdą w zapomnienie.

Na jaką okazję?

Na co dzień lub podczas spotkań w gronie znajomych.

Czy wiesz, że?

Pasta tahini przygotowywana jest z prażonych lub surowych ziaren sezamu. To także idealny dodatek do hummusu.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możesz przygotować frytki z dowolnego warzywa, na przykład z cukinii czy batatów.