Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

125 gramów

200 gramów

25 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżeczka

80 mililitrów

dip tahini:

125 gramów

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

150 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój w grube słupki (ok. 1,5 cm) podobnej długości.

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przygotuj składniki do panierowania. W jednej misce roztrzep jajka z odrobiną soli, w drugiej umieść mąkę, a do trzeciej wsyp bułkę tartą, do której dodaj parmezan, chili w proszku oraz przyprawę Za'atar Knorr.

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Kawałki bakłażana obtocz najpierw w mące, a następnie zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Kawałki bakłażana ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Całość skrop oliwą z oliwek, a następnie umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku na ok. 20 minut lub do momentu, aż bakłażany zrobią się rumiane.

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Rozetrzyj czosnek z solą na miazgę. Posiekaj chili, natkę pietruszki i kolendry. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie składanki połącz z sosem tahini, pozostałą ilością przyprawy Za'atar Knorr, wodą i śmietaną. Dip przed podaniem skrop lekko z wierzchu oliwą i oprósz delikatnie przyprawą Za'atar Knorr.

Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować frytki z dowolnego warzywa, na przykład z cukinii czy batatów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEOFrytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO

Większość z nas ma słabość frytek. Pytanie retoryczne: kto ich nie lubi? Są tanie, ogólnodostępne i smaczne. Wydawać by się mogło, że to tylko ziemniaki, jednak przygotowywane we frytkownicy na głębokim tłuszczu, do najlżejszych i najbardziej lekkostrawnych nie należą. Warto więc znaleźć inne rozwiązanie. Co powiesz na przepis na frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini? Genialne w swojej prostocie, a do tego pyszne oraz zdrowe! To co, chrupiemy?

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią podjadać. Z frytkami z pieczonego bakłażana z dipem tahini wyrzuty sumienia pójdą w zapomnienie.

Na jaką okazję?

Na co dzień lub podczas spotkań w gronie znajomych.

Czy wiesz, że?

Pasta tahini przygotowywana jest z prażonych lub surowych ziaren sezamu. To także idealny dodatek do hummusu.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możesz przygotować frytki z dowolnego warzywa, na przykład z cukinii czy batatów.