Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO
łatwe
244 osoby zapisały
Składniki
2 sztuki
125 gramów
200 gramów
25 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżeczka
80 mililitrów
dip tahini:
125 gramów
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój w grube słupki (ok. 1,5 cm) podobnej długości.

Krok 2
Przygotuj składniki do panierowania. W jednej misce roztrzep jajka z odrobiną soli, w drugiej umieść mąkę, a do trzeciej wsyp bułkę tartą, do której dodaj parmezan, chili w proszku oraz przyprawę Za'atar Knorr.

Krok 3
Kawałki bakłażana obtocz najpierw w mące, a następnie zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.

Krok 4
Kawałki bakłażana ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Całość skrop oliwą z oliwek, a następnie umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku na ok. 20 minut lub do momentu, aż bakłażany zrobią się rumiane.

Krok 5
Rozetrzyj czosnek z solą na miazgę. Posiekaj chili, natkę pietruszki i kolendry. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie składanki połącz z sosem tahini, pozostałą ilością przyprawy Za'atar Knorr, wodą i śmietaną. Dip przed podaniem skrop lekko z wierzchu oliwą i oprósz delikatnie przyprawą Za'atar Knorr.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować frytki z dowolnego warzywa, na przykład z cukinii czy batatów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO
Większość z nas ma słabość frytek. Pytanie retoryczne: kto ich nie lubi? Są tanie, ogólnodostępne i smaczne. Wydawać by się mogło, że to tylko ziemniaki, jednak przygotowywane we frytkownicy na głębokim tłuszczu, do najlżejszych i najbardziej lekkostrawnych nie należą. Warto więc znaleźć inne rozwiązanie. Co powiesz na przepis na frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini? Genialne w swojej prostocie, a do tego pyszne oraz zdrowe! To co, chrupiemy?
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które lubią podjadać. Z frytkami z pieczonego bakłażana z dipem tahini wyrzuty sumienia pójdą w zapomnienie.
Na jaką okazję?
Na co dzień lub podczas spotkań w gronie znajomych.
Czy wiesz, że?
Pasta tahini przygotowywana jest z prażonych lub surowych ziaren sezamu. To także idealny dodatek do hummusu.
Dla urozmaicenia:
W ten sam sposób możesz przygotować frytki z dowolnego warzywa, na przykład z cukinii czy batatów.