Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO
łatwe
242 osoby zapisały
Składniki
2 sztuki
125 gramów
200 gramów
25 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżeczka
80 mililitrów
dip tahini:
125 gramów
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój w grube słupki (ok. 1,5 cm) podobnej długości.
Krok 2
Przygotuj składniki do panierowania. W jednej misce roztrzep jajka z odrobiną soli, w drugiej umieść mąkę, a do trzeciej wsyp bułkę tartą, do której dodaj parmezan, chili w proszku oraz przyprawę Za’atar Knorr.
Krok 3
Kawałki bakłażana obtocz najpierw w mące, a następnie zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.
Krok 4
Kawałki bakłażana ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Całość skrop oliwą z oliwek, a następnie umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku na ok. 20 minut lub do momentu, aż bakłażany zrobią się rumiane.
Krok 5
Rozetrzyj czosnek z solą na miazgę. Posiekaj chili, natkę pietruszki i kolendry. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie składanki połącz z sosem tahini, pozostałą ilością przyprawy Za’atar Knorr, wodą i śmietaną. Dip przed podaniem skrop lekko z wierzchu oliwą i oprósz delikatnie przyprawą Za’atar Knorr.
Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować frytki z dowolnego warzywa, na przykład z cukinii czy batatów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO
Większość z nas ma słabość frytek. Pytanie retoryczne: kto ich nie lubi? Są tanie, ogólnodostępne i smaczne. Wydawać by się mogło, że to tylko ziemniaki, jednak przygotowywane we frytkownicy na głębokim tłuszczu, do najlżejszych i najbardziej lekkostrawnych nie należą. Warto więc znaleźć inne rozwiązanie. Co powiesz na przepis na frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini? Genialne w swojej prostocie, a do tego pyszne oraz zdrowe! To co, chrupiemy?
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które lubią podjadać. Z frytkami z pieczonego bakłażana z dipem tahini wyrzuty sumienia pójdą w zapomnienie.
Na jaką okazję?
Na co dzień lub podczas spotkań w gronie znajomych.
Czy wiesz, że?
Pasta tahini przygotowywana jest z prażonych lub surowych ziaren sezamu. To także idealny dodatek do hummusu.
Dla urozmaicenia:
W ten sam sposób możesz przygotować frytki z dowolnego warzywa, na przykład z cukinii czy batatów.