Składniki
5 sztuk
300 mililitrów
1 szczypta
1 łyżka
150 gramów
1 łyżeczka
2
1 kilogram
1 łyżeczka
null
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby zrobić sos, podsmaż na rozgrzanym ghee posiekany imbir i chili, po czym dodaj resztę przypraw i smaż cały czas mieszając.
Krok 2
Wrzuć pomidory, dopraw przyprawą Knorr Delikat i duś, aż się zrobią jednolitą masą.Sos przetrzyj przez sitko i wymieszaj z jogurtem.
Krok 3
Ziemniaki i kalafiora gotuj chwilę, aby były półtwarde.
Krok 4
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj dobrze z resztą składników i dość gęste ciasto.
Krok 5
Z masy uformuj kulki i smaż je w głębokim gorącym oleju. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej